TURIZAM NA VISINI

Odličnu sezonu ima i Gorski kotar. Turista na Risnjaku je čak 43 posto više nego rekordne 2019.

Marinko Krmpotić

Broj posjetitelja u prvih sedam mjeseci je iznad svih očekivanjaCRNI LUG – U sliku sjajnih turističkih rezultata ostvarenih na području Gorskog kotara u dosadašnjem tijeku ove godine uklapa se i Nacionalni park »Risnjak«. Štoviše, ti su rezultati po postocima još i bolji od goranskog te, još i više, hrvatskog prosjeka, govori nam ravnatelj NP »Risnjak« Mario Antolić.


– Broj posjetitelja u prvih sedam mjeseci je iznad svih očekivanja. Nadali smo se da će biti bolje od prethodnih godina, ali ovako dobre rezultate nismo očekivali. Naime, u odnosu na 2019. godinu, koja je i nama bila rekordna, mi u prvih sedam mjeseci ove godine imamo fantastičnih 43 posto više posjetitelja!


Čuvati prirodu


– To je rezultat nastavka interesa za Gorski kotar, a time i za NP »Risnjak«, ali i povratka tzv. skupnih izleta, dakle ekskurzija, škola u prirodi i sličnih posjeta. To nas raduje ne samo zbog porasta broja, već i zbog činjenice da je tu riječ o mladim ljudima koji se upoznaju s prirodom, a baš to je i jedna od temeljnih odrednica našeg rada jer samo poduka o važnosti prirode i potrebi njenog očuvanja može nam donijeti bolje sutra kad je o odnosu prema prirodi riječ. Nedvojbeno, otkriveni smo kao zaštićeno područje, područje na kojem se može vidjeti očuvana i zaštićena priroda te, što je još i bitnije, naučiti kako tu prirodu treba čuvati i štititi.
Sve naše lokacije su dobro posjećene, a ove godine došlo je do jedne bitne promjene. Naime, najveći broj posjetitelja je i dalje na Poučnoj stazi Leska, ali destinacija izvora Kupe čiju ljepotu i nesvakidašnji mir dolazi pogledati sve veći broj posjetitelja, prati je u stopu. I tu imamo jako puno djece, što nam je neobično drago. Svakako je bitno u okviru tog porasta i to što gostima posjetiteljima vrata ostavljamo otvorenim tijekom cijele godine. To je i normalno jer priroda kroz sva četiri godišnja doba nudi ljepote pa je logično da i mi to nastojimo predstaviti gostima posjetiteljima. Naravno, u doba zime ili za teških vremenskih prilika, pojedini dijelovi Parka su zatvoreni, ali cilj nam je što češće ponuditi sve što se kod nas može vidjeti. Jer, primjerice, Poučna staza Leska i zimi, a mi je pripremimo za posjetitelje – pruža nesvakidašnji užitak i zadovoljstvo svakome tko je posjeti, govori ravnatelj Antolić dodajući kako od ove ljetne sezone uspješno radi i prošle godine otvoren Volonterski centar.


Volonteri iz Europe


– U njega dolaze volonteri koji tu borave po tjedan dana i obavljaju različite poslove vezane uz tehničko održavanju infrastrukture Parka. Upravo pripremamo i »šindrašnicu« u kojoj će se, kroz suradnju s Hrvatskim šumama, odnosno Šumarijom Crni Lug, raditi na izradi šindre što može biti cjelogodišnji projekt i osigurati boravak volontera tijekom cijele godine. Za sada je najviše naših ljudi, ali smo imali i volontere iz Grčke i Španjolske. Svi oni rade, uz mentora, po šest sati na terenu, a osigurana im je hrana i smještaj. Taj je Volonterski centar izgrađen kroz sredstva iz EU projekata, a naravno da i dalje nastojimo koristiti EU novce sredstva. Trenutačno je u provedbi projekt Plastic Free kojeg realiziramo uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i kojemu je cilj smanjenje plastike i plastične ambalaže. Radimo na projektnoj dokumentaciji za obnovu planinarskih domova na Risnjaku i Snježniku. Tu bi nam uspješna kandidatura značila jako puno jer su ti objekti, posebno onaj na Snježniku, u vrlo teškom stanju i zaista nužno traže obnovu. Tu su još i projekti kartiranja tala u NP »Risnjak« te analize taložnih elemenata vode (kišnice), a naravno da pratimo natječaje i ukoliko uočimo nešto što je moguće realizirati na našem području, svakako ćemo reagirati«, rekao je ravnatelj Antolić.


Suradnja sa znanošću i Vladom


– U realizaciji naših planova imamo jako dobru suradnju s Ministarstvom gospodarstva, Fondom za zaštitu okoliša, institucijama visokih učilišta i sveučilišta. Otvoreni smo za sve što ide u korist zaštite prirode i poduku što većeg broja ljudi, posebno mladih, o potrebi te zaštite, zaključuje Mario Antolić.