Goranski turizam

Obnavlja se rad poznatog kupjačkog sanjkališta Gina. Iza ulaganja stoji vodeći hrvatski trgovac autodijelova

Marinko Krmpotić

Bude li dovoljno hladno, sanjkalište koje ima snježni top i baby lift moglo bi proraditi već u prosincuRAVNA GORA – Ove će zime, sad je to sigurno, ljubitelji sanjkanja iznova moći uživati u snježnim radostima na najuređenijem goranskom sanjkalištu – sanjkalištu »Gina« u Kupjaku. Naime, kako nam potvrđuje Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravna Gora, novi vlasnik tog sanjkališta, a to je ugledna hrvatska tvrtka »Tokić«, vodeći trgovac autodijelova i popratne opreme za vozila, donijela je odluku da tijekom naredne zime obnovi rad sanjkališta.


– Koliko je meni poznato predstavnici »Tokića« napravili su kvalitetne analize te zaključili kako će obnoviti rad sanjkališta, a to znači da će nakon dvije-tri godine stanke iznova biti moguće uživati na sanjkalištu koje ima i snježni top i tzv. baby lift, odnosno traku koja sanjkališe s dna staze prebacuje do vrha. Dozvole li vremenske prilike, odnosno bude li dovoljno hladnih dana, sanjkalište bi moglo proraditi već u prosincu pa se nadamo da će se za božićne i novogodišnje blagdane u Kupjaku moći sanjkati, kaže načelnik Šćuka.


Zaposleni domaći ljudi


– Ono što će biti novo u ponudi je to da će na platou ispred padine biti postavljeni štandovi s hranom i pićem, odnosno tzv. brzom hranom i kuhanim vinom, a radit će i kafić u objektu na dnu sanjkališta. Također, po najavama vlasnika, na platou na vrhu sanjkališta domaći OPG-ovi moći će nuditi svoje proizvode. U cijeloj ovoj priči mene posebno raduje što su iz »Tokića« angažirali domaće ljude pa će tako voditelj sanjkališta biti Edi Dadić, koji je već uspješno na području Ravne Gore organizirao niz zanimljivih Mountain Madness utrka. Naravno, uz njega bit će tu posla i za druge domaće ljude, pa vjerujem da će ova ideja uspješno zaživjeti, a posebno me raduje to što je obnova rada sanjkališta »Gina« dokaz da se u Gorskom kotaru itekako isplati i ulagati u turizam. U tvrtki Tokić« to su shvatili pa vjerujem da će i mnogi drugi u što većoj mjeri prepoznavati sve mogućnosti koje im nudi bavljenje turizmom na području Gorskog kotara, govori Šćuka koji ima i dodatne informacije koje će obradovati ljubitelje sanjkanja.


Planovi za Staru Sušicu
Naime, na pitanje što će Općina Ravna Gora, sada kad će iznova raditi sanjkalište »Gina, učiniti s novcem koji Primorsko-goranska županija planira izdvojiti za kupnju ratraka i trake za sanjkaše svim goranskim općinama i gradovima koji to žele, kaže:


– Naravno da smo spremni te novce iskoristiti u tu svrhu. Drago nam je što će sanjkalište u Kupjaku raditi. Dobro je i to što naši restorani i pansioni Breza i Bijela ruža imaju svoja manja sanjkališta, ali sve to, po meni, nije dovoljno. Jer, na idealnom smo položaju pa je od Rijeke i Zagreba zaista lako doći do Ravne Gore, a da bismo privukli ljude moramo im nuditi kvalitetne sadržaje. Sanjkališta su, posebno za obitelji s manjom djecom, idealna ponuda pa planiramo urediti još jedno sanjkalište u Staroj Sušici. Na pitanje zašto baš tamo odgovor je logičan – tamo već postoje sadržaji koji privlače mlade obitelji (Dvorac, Centar za velike zvijeri) i ovo će samo predstavljati jačanje ponude.


Uz malo sanjkalište uredit ćemo i staze prema malom jezeru, te tako na jednoj lokaciji imati nekoliko atraktivnih sadržaja koji će ljude privlačiti u Staru Sušicu. Da bi došli do Stare Sušice uglavnom moraju proći Ravnom Gorom, a to znači možda i zastati u nekom od kafića ili restorana, govori načelnik Šćuka dodajući kako će realizacija ideje o izgradnji i uređenju sanjkališta u Staroj Sušici ovisiti o tome kad će Županija Ravnoj Gori uplatiti novce. Budući da su pri ovogodišnjem natječaju prvi prijave poslali Lokve i Mrkopalj, to znači da je Ravna Gora među preostalim kandidatima za narednu godinu.


Šćuka: Da nije bilo Cerina, svega ovog ne bi bilo

Sanjkalište »Gina« osmislio je i izgradio poznati hrvatski poduzetnik Giorgio Cerin kojemu, ističe načelnik Mišel Šćuka, treba odati priznanje i biti zahvalan: »Gospodin Cerin bio je pionir i da njega nije bilo, ne bi bilo svega ovoga. Zato mu moramo biti zahvalni, a žao mi je što nije imao veću podršku sredine«, rekao je načelnik Šćuka.