NOVA USTANOVA

Obitelj Surina napravila novi iskorak, a Lokve dobile Dom za starije i nemoćne “Marietto”

Obitelj Surina prije tri godine kupila je kuću u centru mjesta i temeljito je preuredila u funkcionalan dom za starije i nemoćne kapaciteta 13 korisnikaLOKVE – Briga o najmilijima je uvijek potrebna i prisutna, a pogotovo zadnje dvije godine kad su pojam stabilnosti i sigurnosti narušeni. Sve teže je nekako pronaći mjesto za dijete u vrtiću ili dom za starije, a da nije unaprijed mjesecima i godinama popunjeno. Zato je vijest da se otvara dom za starije i nemoćne u centru Lokava odjeknula u lokvarskim kuloarima. A kako saznati točne informacije i zadovoljiti znatiželju tko je kupio nekretninu u tom goranskom mjestu, nego direktno upitavši vlasnike.


Velika pomoć roditelja


Na naš poziv, javila nam se Mardi Surina susretljivo nas pozvavši da razgledamo, kako kaže, Ustanovu za starije i nemoćne »Marietto« koja se nalazi u samom centru mjesta. Naša sugovornica vjeruje da će baš ta lokacija s vremenom privući zainteresirane upravo zbog dostupnosti kafića, trgovine i pošte, ali i ceste koja vodi do Park-šume Golubinjak.


Naravno, prvo pitanje je od kuda oni baš u Lokvama.
– Prva naša poveznica s ovim krajem je naš nono, koji je iz Fužina, ali najviše smo s njime srcem povezani jer nam se ovaj kraj od prve svidio…. Većina tako kaže, ali mi stvarno tako mislimo pa smo se prije tri godine odlučili i na kupnju jedne kuće u Lokvama i krenuli s realizacijom naše ideje koja je duže vrijeme čučala tu negdje u nama – priča nam Mardi Surina koja nam nasmijano pojašnjava i svoje prilično neobično ime.


– Sve je to zahvaljujući mojim roditeljima koji su do mog imena došli spojivši svoja dva. A takvi su i inače – jako povezani i spremni jedan drugome i obitelji pomoći s onim zadnjim atomom snage – priča nam naša sugovornica.


Upravo taj entuzijazam i predanost do izražaja dolaze i u njihovom preuređenom, kako Gorani po domaće kažu – »staračkom domu«, gdje je Mardina majka sama restaurirala namještaj i pločice, a njezin otac je tijekom preuređenja objekta, što god je mogao, radio sam.


Glazbene večeri


– Stvarno mi kao obitelj dajemo maksimum od sebe, a pogotovo sada kad smo zajedno ušli u ovaj pothvat. Inače sam već godinama medicinska sestra pa sam znala što nas očekuje, ali svejedno bez međusobne potpore ne bismo uspjeli. Za sada nam je u planu imati trinaest korisnika kojima ćemo pružiti svu potrebnu njegu. Započet ćemo i suradnju s lokalnim OPG-ovima za određene prehrambene namirnice, a pokušat ćemo, kad se uhodamo, ostvariti i glazbene večeri te razne druge prigodne animacije poput, primjerice, rođendanskih proslava.


Zaista nam je cilj postati našim korisnicima druga obitelj, suosjećati s njima u njihovim teškim i dobrim trenucima. Nismo željeli biti mašinerija s velikim brojem korisnika kojima se nećemo moći posvetiti, odabrali smo radije manji broj pa da možemo svakome pristupiti na individualni način – zaključila je Mardi Surina, ujedno naglasivši da se sve potrebne informacije mogu naći na društvenim stranicama njihove ustanove »Dom za starije i nemoćne Marietto«.