Sve u roku

NP Risnjak nastavlja s EU projektima, na redu je obnova domova na Snježniku i Risnjaku

Marinko Krmpotić

I dalje ćemo se prijavljivati za EU sredstva kojima bismo uredili ceste, staze i puteve na području NP-a Risnjak, ali i obnovili planinarske domove na Risnjaku i Snježniku, za što potrebnu dokumentaciju financira nadležno ministarstvo, kaže ravnatelj Mario AntolićCRNI LUG – Kraj veljače za Nacionalni park Risnjak znači i završetak nekoliko zanimljivih EU projekata. Zaključen će biti projekt »Veze prirode« te »Nature and Wildlife«, a projekt »Carnivora Dinarica« bit će, sukladno naputcima voditelja projekta s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, nastavljen još određeno vrijeme.


Svi su ti projekti, ističe ravnatelj NP-a Risnjak Mario Antolić, vrlo vrijedni, a u NP-u Risnjak su zadovoljni činjenicom da je svaki od njih realiziran u potpunosti u predviđenom vremenu.


Priroda ne poznaje granice


– To su sve iznimno korisni projekti kroz koje smo vrlo uspješno surađivali sa susjedima iz Slovenije, a to je i vrlo bitno jer moramo zajedno raditi na očuvanju prirode koja ne poznaje granice. Kroz svaki od tih projekata obavljena su razna istraživanja, realizirani i neki oblici zaštite i brige o prirodi, dijeljeni, primjerice, električni pastiri, odnosno provedena edukaciju te stvoreno nekoliko zanimljivih infokutaka u nekoliko goranskih osnovnih škola. Naravno, želja nam je i dalje kroz natječaje se prijavljivati za sredstva iz EU fondova, pri čemu će nam novi projekti biti usmjereni na uređenja cesta, staza i puteva na području NP-a Risnjak – od Snježnika i Risnjaka pa do izvora Kupe, kao i dodatnog uređenja Poučne staze Leska. Vrlo nam je bitna i obnova Risnjaka i Snježnika, odnosno planinarskih domova na tim planinama, govori Antolić, te napominje da je nadležno ministarstvo preuzelo financiranje potrebne dokumentacije za obnovu domova, a nakon toga slijedi prijava na EU fondove jer je riječ o vrlo značajnim sredstvima.
– Naravno, učinit ćemo sve da uspijemo jer je planinarski dom na Snježniku devastiran, a onom na Risnjaku treba obnova da se ne dogodi slična situacija, rekao je ravnatelj Antolić, istaknuvši da vjeruje da će nakon jednog uspješnog ciklusa kvalitetnih EU projekata, uslijediti isto tako uspješan novi ciklus.


Među najuspješnijim do sada realiziranim EU projektima, Antolić ističe Volonterski centar u Crnom Lugu. Uređenje tog prostora privedeno je kraju, a ovog proljeća – u travnju ili svibnju, ovisno o vremenskim prilikama – trebao bi biti i svečano otvoren.


Škola u prirodi


– Očekujemo dobar odaziv volontera jer već sada postoji velik interes za volonterski rad u NP-u Risnjak. Svi koji to budu željeli, moći će raditi na programima vezanim uz zaštitu prirode na ovom području. Kroz te programe radit će se, primjerice, na čišćenju staza, košenju livada, uređenju planinarskih puteva i staza i slično. Svaki od tih programa traje nekoliko dana i onaj tko se prijavi moći će tih nekoliko dana boraviti u našem Volonterskom centru i raditi na njima te naučiti ili obnoviti znanje vezano uz klepanje i brušenje kose, cijepanje šindre…


Jednom riječju, cilj je da se u nekoliko dana boravka svaki volonter u što većoj mjeri poveže s prirodom i da svoj doprinos njenom očuvanju i zaštiti, objašnjava ravnatelj NP-a Risnjak.


– Prostor Volonterskog centra nudi i 43 ležaja te društvene prostorije, a uz volontere koji će tu boraviti, moći će ga koristiti i naši posjetitelji, prije svega djeca koja budu dolazila u sklopu Škole u prirodi. Tu će im biti osiguran dobar smještaj i niz sadržaja ako zbog lošeg vremena ne budu mogli boraviti na otvorenom. Svakako će taj Volonterski centar obogatiti sadržaj ponude i mogućnosti NP-a Risnjak te privući nove ljubitelje prirode kojima ćemo sada moći ponuditi poseban način boravka na području našeg nacionalnog parka, zaključio je ravnatelj Antolić.


Ured u Mrkoplju


– Uz Volonterski centar u Crnom Lugu, gotovi su i radovi na uređenju prostora našeg budućeg ureda u Mrkoplju gdje će raditi naša dva djelatnika, čuvara prirode zadužena za zaštićeno područje Bijelih i Samarskih stijena. I taj će prostor javnosti biti predstavljen u travnju ili svibnju, ovisno o vremenskim prilikama. Očekujemo zanimanje za to područje, ali upozoravamo da je strogi rezervat prirode smješten na vrlo zahtjevnom terenu i svatko tko kreće prema tim lokacijama mora biti oprezan i spreman na teške terene, rekao je Antolić.