Novi rok

Nova delnička knjižnica trebala bi se, iznenađujuće ili ne, otvoriti pred lokalne izbore

Danijela Pleše

Nova delnička knjižnica

Nova delnička knjižnica

Najviše rasprave izazvala su vijećnička pitanja o novčanoj donaciji Janet Majnarich na koja je gradonačelnik iznova dao iscrpna objašnjenjaNa pretposljednjoj sjednici uoči predstojećih lokalnih izbora, Gradsko vijeće Grada Delnica raspravljalo je o ukupno trinaest točaka dnevnoga reda, između ostaloga i o statutu Grada Delnica, pravilniku o korištenju sredstava za reprezentaciju, protokolu Grada Delnica, pravilniku o odijevanju u gradskoj upravi, kao i prilikom svečanih prigoda, a većina točaka je gotovo jednoglasno usvojena.


Ipak, žustre rasprave nije nedostajalo, a nju su izazvala vijećnička pitanja, a na dva je pitanja gradonačelnik Ivica Knežević odgovorio duljim izlaganjem.


Dvije darovnice


Tako je na pitanje o točnom datumu otvorenja Gradske knjižnice »Janet Majnarich« Delnice, Knežević pojasnio da je ono bilo najavljeno još za jesen, no planovi su pošli po zlu zbog Javnog natječaja za opremanje koji je nekoliko puta bio osporavan, a onda i ponavljan. Posljednji je, pak, rezultirao potpisivanjem ugovora, no ponuditelj je imao ormare drugačije od onih navedenih u troškovniku pa je zamoljen da to korigira.
– Paralelno je bilo još nekoliko problema, a novi rok za isporuku inventara je 1. travnja. Nakon toga trebalo bi započeti preseljenje sadašnje knjižnice što bi trebalo potrajati 2-3 tjedna, budući da je u fundusu oko 40-ak tisuća knjiga, a osim njih, treba preseliti i ostalu opremu. No, mogu reći da će otvorenje biti sigurno prije lokalnih izbora, rekao je delnički gradonačelnik.


Drugo vijećničko pitanje koje je izazvalo velike polemike poteklo je zapravo s društvenih mreža na kojima su objavljene sumnje da se sredstava donacije pokojne Janet Majnarich ne troše sukladno pravilima, odnosno da je došlo do malverzacija te da se tim novcem ne gospodari pravedno pa je opet pozvan Ivica Knežević da razjasni ovaj problem, a on je zahvalio na pitanju i ponudio objašnjenje, iako je napomenuo da je detalje vezane uz taj problem već nekoliko puta iznosio.


Dakle, na početku je istaknuo da postoje dvije donacije pokojne Janet Majnarich te da prvo njih treba odvojiti budući da je prva donacija u iznosu od 2 milijuna kuna namijenjena izgradnji staračkog doma u Delnicama, dok se druga, u iznosu od 10 milijuna kina, odnosi na nedefinirane potrebe Grada Delnica.


Lako provjerljivo


– Nažalost, na društvenim mrežama mnogi komentiraju da je lokalna vlast pokrala, zamaglila, otuđila… sredstva koja je donirala pokojna Janet Majnarich za izgradnju doma za starije osobe u Delnicama.


Naime, 2000. godine pokojna dobročiniteljica je potpisala sporazum s Gradom Delnicama o donaciji za izgradnju doma u iznosu od 500.000 kanadskih dolara, što je oko 2 milijuna kuna. Budući da je dom u Radočaju bio sastavni dio Doma Turnić, 2003. godine Janet Majnarich je sredstva uplatila na njihov žiroračun u Rijeci.


Zbog zloporabe i nenamjenskog trošenja, 2007. godine sredstva su prebačena na žiroračun Grada Delnica, kod Erste banke u Delnicama. U trenutku prebacivanja, njihova vrijednost je bila 1,6 milijuna kuna, dakle zbog zloporabe u Domu Turnić, sredstva su umanjena za oko 400.000 kuna.


Od tada do 18. veljače ove godine, od kada postoji zadnji izvod iz banke, sredstvima smo gospodarili na način da je njihova vrijednost narasla na 2.044.000 kuna!


Nakon toga došlo je do nekoliko komplikacija, no zadnja su saznanja da je Ministarstvo konačno izabralo novog izvođača radova te se nadamo da će dom biti ​dovršen do kraja ove godine, pojasnio je Knežević, te se referirao i na drugu donaciju, rekavši da je ona kvalitetno raspoređena za potrebe Grada Delnice i građana i to nakon pomnih analiza te je istaknuo da je svaka transakcija i pomno praćena.


– Koga zanima, slobodno može doći provjeriti sve bankovne izvode, zaključio je raspravu gradonačelnik Ivica Knežević.