Brojke u plusu

Nisu sve vijesti oko početka školske godine loše. Gorski kotar ima više prvašića nego lani, najveći “skok” u Skradu

Marinko Krmpotić

Najviše prvašića imaju Delnice gdje će prvi put u školske klupe sjesti njih 35. U Čabru je prijavljeno 30 prvašića, Vrbovsko ih ima 20, a Skrad – gdje ih je prošle godine bilo četiri – čak 14DELNICE – Danas će u školske klupe deset goranskih osnovnih škola sjesti 1.177 učenika, a među njima će najuzbuđeniji, možda i najponosniji, biti prvašići – njih 141.


Naravno, svih 1.177 osnovaca u svoje će škole sukladno svim preporučenim epidemiološkim mjerama i odredbama pa će stoga ova školska godina početi kao niti jedna do sada, a u Gorskom kotaru nadaju se da će se – baš zato što je uglavnom riječ o školama s malim brojem učenika i dovoljno prostora – nastava moći provoditi kvalitetno. Upravo zbog tih posebnosti vezanih uz ne odveć velik broj učenika, sve će goranske škole raditi po modelu A, a to znači u jednoj smjeni.


To su, u osnovi, dobre vijesti i, na svu sreću, nisu jedine. Naime, ova školska godina Goranima donosi veći broj i prvašića i ukupnog broja učenika u odnosu na prošlu godinu, a takve se brojke posljednjih godina Gorskom kotaru rijetko događaju. Istina, porast je blag i ukupna brojka daleko je od brojki ostvarivanih prije dva ili tri desetljeća, ali u konačnici ipak raduje jer je plus, ma kakav on bio, uvijek bolji od minusa. Konkretno, broj prvašića ove godine došao je do brojke 141 što je za njih osam – iliti jedan manji razred – više no prošle godine. Još je ljepša »plus brojka« ukupnog broja učenika kojih je u deset goranskih osnovnih škola 1.177 što je za 23 više od prošlogodišnjih 1.154.


Skradsko iznenađenje
Pojedinačno po školama to izgleda ovako. Najviše prvašića, već tradicionalno, imaju Delnice gdje će prvi put u školske klupe sjesti njih 35. Do Delnica je Čabar gdje je prijavljeno 30 prvašića, a Vrbovsko ih ima 20. Na četvrtom mjestu je Skrad sa sjajnih čak 14 prvoškolaca što je, s obzirom na veličinu Skrada, izniman rezultat pa definitivno treba čestitati skradskim mamama i tatama! Trinaest je učenika i učenica u prvom razredu ravnogorske OŠ Dr. Branimira Markovića, a ostale goranske osnovne škole u prvim razredima imaju manje od deset učenika – Mrkopalj i Fužine po osam, Brod Moravice šest, Lokve pet te Brod na Kupi dva. Pogleda li se pak broj ovogodišnjih prvašića u odnosu na prošlu godinu, onda imamo zanimljivu situaciju da ih je u pet škola više, a u isto tako pet – manje.


Najveći skok od čak 10 prvašića više u odnosu na prošlogodišnja četiri ostvario je već spomenuti i pohvaljeni Skrad. Lijepih šest više no prošle školske godine ima Vrbovsko, velika četiri učenika više (stopostotno povećanje u odnosu na prošlogodišnja četiri) su u Mrkoplju, a Fužine i Brod na Kupi imaju po jednog prvašića više što je malo, ali raduje – pogotovo u Brodu na Kupi gdje i taj jedan više također predstavlja dvostruko više no prošle godine kad je bio jedan jedini prvašić. U ovih pet škola bilježimo ukupno 22 prvašića više, a u preostalih pet ih je 14 manje. Najveći minus ovog puta imaju Delnice sa šest prvašića manje no prošle godine, Ravna Gora i Čabar imaju po tri manje, a Brod Moravice i Lokve po jednog manje.


Organizacijska prednost


Kad se gleda ukupan broj osnovaca koji će ove korona-godine početi školsku godinu, onda ih je najviše u Delnicama (323), a dalje slijede Vrbovsko (210), Čabar (209), Ravna Gora (115), Fužine (78), Skrad (67), Lokve (57), Mrkopalj (53), Brod Moravice (40) i Brod na Kupi (25). Usporedba s prošlogodišnjim brojem pokazuje da je – što zbog toga što su osmi razredi uglavnom bili manji, što zbog većeg broja upisa prvašića no prošle godine – minus u ukupnom broju učenika zabilježen je samo u Vrbovskom (4) i Lokvama (2), Fužine su na istom broju, a pluseve imaju Čabar (8), Skrad (7), Mrkopalj (4), Delnice (4), Ravna Gora (3), Brod Moravice (2) i Brod na Kupi (1).


Naravno, ukupan broj učenika određuje i način organizacije nastave pri čemu su sve goranske osnovne škole u dobrom položaju jer imaju dosta prostora i nevelik broj učenika. Oni koji ih imaju više – a to su Delnice gdje će raditi svih 323 učenika i njihovi nastavnici – nastavu su organizirali tako da će učenici prvih i drugih razreda ulaziti na glavni ulaz, a oni trećih i četvrtih na ulaz kod sportske dvorane. Učenici predmetne nastave na nastavu će dolaziti u 8.30 pa će se tako izbjeći gužva pri ulazu u školu, a kad je o samoj nastavi riječ, najbrojniji razred s 26 učenika smješten je u blagovaonicu gdje ima dovoljno mjesta za sve. U ostalim školama postoji dovoljan broj učionica da se u njima radi uz pridržavanje potrebne razdaljine među učenicima i nastavnicima pa su svi goranski ravnatelji opravdano uvjereni da će se nastava kvalitetno odvijati na zadovoljstvo svih sudionika odgojnog procesa – učenika, njihovih roditelja i nastavnika.


Najviše srednjoškolaca u moravičkoj školi


Uz osnovce danas škola započinje i srednjoškolcima kojih je ove školske godine u Gorskom kotaru 321. Najviše ih je – 156 – u Željezničko-tehničkoj školi Moravice. Srednju školu Delnice pohađat će 128 učenika, a čabarsku gimnaziju »Vladimir Nazor« njih 37. Od tog broja njih 86 su učenici prvih razreda – najviše ih je u Moravicama (46), Delnice imaju 33, a Čabar sedam učenika prvih razreda. Ukupan broj svih goranskih učenika – osnovaca i srednjoškolaca – na početku ove školske godine je 1.498.