Posljedice

NEVOLJE ZA GORANSKE NAČELNIKE Korona opustošila proračune, upitne velike investicije

Marinko Krmpotić

Zbog nedostatka novca upitna je i izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje koji s 85% financira Švicarska, a goranski JLS-i svojih 10 posto nemaju pa očekuju pomoć države i Županije ili pak izmjenu zakona kako bi problem riješili sredstvima komunalne naknade ili doprinosaPrva sjednica Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika održana u Fužinama, koje idućih šest mjeseci preuzimaju ulogu čelništva te Koordinacije, jasno je naznačila poteškoće s kojima će se goranske općine i gradovi morati nositi zbog sve uočljivijih posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa.


Naime, sve točke dnevnog reda bile su vezane uz financijske poteškoće koje se javljaju ponajprije zbog uočljivog manjka proračunskih sredstava izazvanog posljedicama pandemije. Najuočljivije je to bilo pri raspravi o aktualnom stanju realizacije švicarsko-hrvatskog programa suradnje na izgradnji vodoopskrbnog i odvodnog sustava kojim su prošle, ove i iduće godine obuhvaćene četiri goranske lokalne samouprave.


Riječ je o iznimno vrijednom programu čija je finacijska konstrukcija postavljena tako da 85 posto sredstava osigurava Vlada Švicarske, 10 posto lokalne samouprave na čijem se području radovi izvode te 5 posto država. Sukladno odredbama ugovora, prvi koji moraju dati svoj dio su lokalci, a to u doba korone postaje ogroman problem jer je riječ o visokim svotama. Konkretno, u dvije godine Delnice moraju osigurati 12 milijuna kuna, Fužine devet te Brod Moravice i Skrad zajedno 4 milijuna kuna.


Packe Županiji
– U ovom trenutku mi u iduće dvije godine ne možemo osigurati potrebnih 9 milijuna kuna, rekao je predsjednik Koordinacije i načelnik Općine Fužine David Bregovac: »Radovi su počeli i teku vrlo dobro, a počeli su pristizati i prvi računi. S druge su strane naši proračuni sve manji i država će morati shvatiti kako bez njene pomoći taj projekt neće biti moguće realizirati«, rekao je Bregovac, najavivši obraćanje i sastanke s predstavnicima države. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević predložio je da se, ukoliko država ne pristane preuzeti tih 10 posto, izvrše zakonske promjene vezane uz proračunska sredstva te da se kroz izmjene dozvoli korištenje sredstava komunalne naknade te šumskog i komunalnog doprinosa za isplatu poslova vezanih uz ovaj projekt: »Žalosno je da u jedan ovako značajan i velik projekt ni na koji način nije uključena Primorsko-goranska županija koja istodobno bez problema samo za ovu godinu izdvaja 12 milijuna kuna za Platak«, rekao je Knežević, a Bregovac je dodao kako nitko nije protiv ulaganja u Platak, ali je taj projekt ipak čisti nadstandard, dok su kanalizacija i voda temeljni komunalni standard i trebali bi imati prioritet i županijsku potporu.


TZ bez povlastica


Županije su se goranski čelnici dotakli i pri raspravi o organizaciji rada udruge Ž.A.R. koja već nekoliko godina na području nekih goranskih lokalnih samouprava provodi program brige o starijim osobama. Predstavljajući njihov rad, voditeljica Branka Grgurić istaknula je kako trenutačno 15 uposlenih žena brine o 71 korisniku, a do financijskih poteškoća sada dolazi stoga što je Županija nakon pojave korone mjesečna izdvajanja od po 25.000 kuna namijenjenih lokalnim samoupravama, smanjila na 10.000 kuna. U trenucima ovakve krize, istaknuo je Bregovac, goranske lokalne samouprave taj manjak ne mogu nadoknaditi, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević predložio je da jedinstveni zaljučak bude zahtjev prema Županiji da ispoštuje na početku godine donesenu odluku o količini sredstava namijenjenih ovom projektu. Ostali su se s time složili, a David Bregovac najavio je za kolovoz novu sjednicu Koordinacije na kojoj će gostovati županijska pročelnica Dragica Marač u čiji resor rada spada ova problematika.


Korona je, za sada samo organizacijski, poremetila i aktivnosti oko stvaranja zajedničke Turističke zajednice Gorskog kotara. Neke su lokalne samouprave svoje TZ-e ugasile, a zbog korone odgođena je primjena odredbe o gašenju onih TZ-a koji ne mogu samostalnim radom osigurati 40 posto sredstava za plaće. Također, po nekim bi odredbama osnivanjem zajedničkog TZ-a Gorskog kotara taj TZ ušao u krug razvijenih, što znači da bi izgubio povlastice i najavljene mogućnosti sufinanciranja. Zbog svega toga goranski su čelnici zaključili kako su im nužna dodatna pojašnjenja pa će se od nadležnog ministarstva tražiti novi sastanak te, naglasio je Ivica Knežević, prezentaciju Master plana razvoja goranskog turizma.


Arriva srezala broj autobusnih linija


Korona je, to se već zna, udarila i po svima koji se bave prijevozom putnika. Tako je riječka Arriva bitno smanjila broj autobusnih linija koje omogućuju Goranima (radnici, studenti, školarci) putovanje iz Rijeke i u Rijeku. Time su pogođeni brojni pojedinci pa će se tražiti što hitniji sastanak s predstavnicima tog autoprijevozničkog poduzeća, a treba vidjeti i mogućnost, istaknuo je načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković, može li pomoć kroz subvencioniranje nekih linija pružiti Ministarstvo prometa, pomorstva i veza.


Potencijalni problem i za Komunalac


Iako programom švicarsko-hrvatske suradnje nisu zahvaćene sve goranske lokalne samouprave, problema bi mogle imati i one koje s tim programom nemaju veze, ali su suvlasnici Komunalca d.o.o. Delnice, koji taj projekt provodi na goranskom području, istaknuo je načelnik Lokava Toni Štimac: »Ako izvođači radova počnu s prisilnom naplatom prema Komunalcu, problema ćemo imati svi. Zato je nužno da se što prije riješi problem osiguranja 10-postotnog učešća lokalnih samouprava u realizaciji tog projekta«, rekao je Štimac.