Nova manifestacija

Najmlađi Gorani dobivaju svoj prvi književni festival. Stiže Goranski cukrac

Marinko Krmpotić

Festival će se održati u devet osnovnih škola i delničkoj knjižnici, a cilj mu je motivirati djecu da pišu i da što više čitajuDELNICE – Krajem svibnja na području Gorskog kotara zaživjeti bi trebao, pod imenom »Goranski Cukrac 2022.«, prvi festival književnosti na dijalektu i književnom jeziku za djecu. Idejna začetnica tog zanimljivog druženja je Natalija Mitrić, Goranka sa zagrebačkom adresom, koja i nakon skoro 30 godina života u Zagrebu aktivno govori i piše na svom dijalektu brodmoravičkog kraja te ga nastoji promovirati i izvan granica Gorskog kotara.


Osnivačica je Fabulusa, udruge za promicanje priče, a upravo u okviru te udruge došlo se i na ideju o organiziranju »Goranskog Cukraca«, govori nam Natalija Mitrić.


Slatkiši od riječi


»Prvo izdanje bit će održano u zadnjem tjednu svibnja, od 25. do 28. svibnja. Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš, a upravo će to ovaj festival i ponuditi djeci – slatkiše od riječi. No, osim slatkiša od riječi, bit će tu još i drugih iznenađenja, koja su nam pomogli složiti prijatelji djece i knjige: Sretno srce, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil knjiga i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade. Cilj festivala je, prije svega, razveseliti djecu i motivirati ih da pišu, na dijalektu ili na standardu, i da čitaju, čitaju, čitaju… Cilj je također približiti im autore iz njihovog kraja, kao i autore iz cijele Hrvatske te ih upoznati s novitetima na dječjoj književnoj sceni. Tako nam u goste dolazi Alma Pongrašić koja promovira svoju slikovnicu o napuštenim psima »Mi nismo sami«, koja je dobila međunarodno priznanje White Ravens za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2021. godini. Zanimljivo je da nastupa sa svojim psom, divnom stafordicom Gili.
Na prvi »Goranski Cukrac« stiže i Ana Kadoić, poznata ilustratorica i autorica nekoliko slikovnica te Irena Zelena, pjesnikinja i grafička dizajnerica, koja će promovirati svoje tri zbirke poezije za djecu i održati radionicu pisanja poezije. U dijalektalnom dijelu programa sudjeluju domaći autori: Zlatko Pochobradsky, umirovljeni dugogodišnji profesor i ravnatelj SŠ »Vladimir Nazor« u Čabru koji piše na književnom jeziku i goranskoj kajkavštini – gerovskom govoru. Napisao je petnaestak knjiga i zastupljen je u nekoliko antologija. Tu je i Davor Grgurić, jedan od najpoznatijih promotora goranske jezične baštine, novinar, književnik i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika.


Deset lokacija


Književni festival održat će se na ukupno deset lokacija u Gorskom kotaru – u devet osnovnih škola (Severin na Kupi, Vrbovsko, Moravice, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Delnice, Fužine i Mrkopalj) te u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice. Događanja po školama namijenjena su učenicima škola, a promocija moje slikovnice »Filipova fotelja« bit će održana u knjižnici Delnice u subotu 28. svibnja u 11 sati. Ta je slikovnica namijenjena starijim predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole, a dobrodošli su i njihovi roditelji jer slikovnica govori upravo o ljubavi između roditelja i djece, ali i o ljubavi općenito«, kaže pokretačica festivala Natalija Mitrić, dodajući kako su medijski pokrovitelji »Goranskog Cukraca« Novi list i Radio Gorski kotar, a službena Facebook stranica festivala je https://www.facebook.com/GoranskiCukrac.