Risnjak

Najmanji nacionalni park ove godine slavi sedamdeset godina i ima velike planove

Marinko Krmpotić

Mistična ljepota izvora Kupe mora što prije biti dostupna posjetiteljima / Foto TZ GORSKI KOTAR

Mistična ljepota izvora Kupe mora što prije biti dostupna posjetiteljima / Foto TZ GORSKI KOTAR

Nizom aktivnosti obilježit ćemo u rujnu 70 godina od osnutka, a bio bih jako sretan kada bismo to obilježili uz obnovljene planinarske domove na Risnjaku i Snježniku te novi most na stazi koja vodi prema izvoru Kupe, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Mario Antolić 


CRNI LUG – Ova godina će za Nacionalni park Risnjak biti, bez obzira na konačan broj posjetitelja, vrlo bitna. Njena važnost, o kojoj govorimo na samom počeku te nove godine, proizlazi iz činjenice da će ove godine najmanji hrvatski nacionalni park obilježiti punih sedam desetljeća postojanja i rada. Naravno, ta će velika obljetnica biti dostojno obilježena, a upravo sjajan uvod u slavljeničku godinu su odlični rezultati vezani uz broj posjetitelja zabilježeni tijekom prošle 2022. godine. Govoreći o njima, ravnatelj NP Risnjak Mario Antolić kaže:


Rezultati bolji nego ikad


– Rezultati su odlični, točnije bolji nego ikad, a to znači da smo i mi nadmašili onu čuvenu rekordnu 2019. godinu te postavili nove kriterije i letvicu dodatno podigli. Broj posjetitelja u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu veći je čak za 22 posto, što je u hrvatskim okvirima iznimno velik rast. Štoviše, stanje bi bilo još i bolje da krajem rujna nismo doživjeli dvije iznimno jake poplave koje su uništile dio za naše posjetitelje vrlo bitne infrastrukture, ponajprije most nedaleko od izvora Kupe. No, usprkos tome ostvarili smo odlične rezultate. Osobno sam presretan zbog toga što, primjerice, u srpnju u našim objektima u Crnom Lugu, a to su uz smještajne kapacitete u upravnoj zgradi i kreveti u Volonterskom centru, nije bilo slobodnog mjesta!


Program promatranja divljih zvijeri 


Bit će nastavljen, vjerojatno i proširen, program promatranja divljih zvijeri.


– Iz objektivnih razloga mi smo nekoliko proteklih godina tu aktivnost vezali samo uz promatranje divokoze. No, sad se polako stvaraju i uvjeti za organizranje promatranja ostalih divljih zvijeri pa postoji mogućnost da u 2023. godini pojačamo tu vrstu ponude – najavio je Antolić.

Nadalje, svima nama koji radimo u NP Risnjak jako je drago da je nakon onih tužnih i ružnih iskustava s koronom, opet uočljiv povratak tzv. organiziranih posjeta. Vraćaju nam se razne autobusne ture te, što je nama još bitnije s obzirom da smo Nacionalni park, brojna školska djeca kroz ekskurzije koje imaju izraženu edukativnu notu, pri čemu mi baš takav odnos prema toj vrsti posjetitelja i potenciramo kako bi u što većoj mjeri proširili svijest o ljepoti prirode i potrebi njenog očuvanja.


Rujanske su poplave srušile most koji je vodio do izvora Kupe / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Od stranaca najviše je gostiju iz Njemačke, što je rezultat uspješnog marketinškog programa i istupa na njemačko govorno tržište iz kojeg i u ovoj, pa i u idućim godinama, očekujemo pozitivnu reakciju. Naravno, učinit ćemo sve da i u ovoj 2023. godini nastavimo ove odlične rezultate. Radit ćemo i dalje na tome da budemo prepoznatljivi i privlačni što većem broju ljubitelja prirode te da uz taj estetski dojam uživanja u ljepotama pririode, djelujemo i na edukativnoj razini – govori Antolić koji, kad je riječ o ulaganju u infrastrukturu, kaže kako je prioritet izgradnja novog mosta na mjestu gdje je do rujna prošle godine stajao most kojim se išlo prema izvoru Kupe.


Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak / Foto : M. KRMPOTIĆ


Novi most – što prije


– Naravno, reagirali smo odmah i pokrenuli sve potrebne aktivnosti kako bi novi most bio izgrađen što prije, odnosno kako bi ljudima koji iz tog smjera žele doći do izvora Kupe pristup bio što prije omogućen. Idejni projekt novog mosta je na savjetovanju kod nadležnih tijela i ukoliko sve prođe po očekivanjima, mi ćemo projekt izgradnje novog mosta prijaviti početkom ove godine. Po novom projektu most bi izgledao drukčije. Konkretno, upornjaci ne bi više bili smješteni u koritu rijeke Kupe, već oslonjeni na baze na obali, a visinom će taj most biti za metar viši od dosadašnjeg kako bismo i na taj način izbjegli opasnost od bujica koje su u rujnu prošle godine i uništile prethodni most. O vremenu realizacije teško je govoriti, ali je sigurno da ćemo učiniti sve da bude izgrađen što je moguće prije, odnosno najbrže što može, s obzirom na potpuno novu dokumentaciju, dozvole i sve ostalo što je potrebno prije samog čina izgradnje. No, to neće biti jedina ulaganja u infrastrukturu na području NP-a Risnjak. Za obnovu planinarskih domova na Risnjaku i Snježniku dobili smo građevinske dozvole i u tijeku smo izrade troškovnika za planirane radove – rekao je ravnatelj Antolić koji o obilježavanju sedam desetljeća rada NO Risnjak kaže:


– Nizom aktivnosti i priredaba obilježit ćemo tu godišnjicu, a središnji dio proslave bit će u rujnu, kad će se napuniti 70 godina od osnutka. U planu je, između ostalog, prezentiranje dvije knjige vezane uz istraživanja provedena na našem području, kao i niz drugih zbivanja, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost. Osobno bih bio jako sretan kada bismo tu značajnu obljetnicu obilježili uz obnovljene planinarske domove na Risnjaku i Snježniku te novi most na stazi koja vodi prema izvoru Kupe – zaključio je Mario Antolić.