Najuspješniji odgojno-obrazovni djelatnici

Nagrađene čak dvije djelatnice vrbovščanske osnovne škole

Marinko Krmpotić

U društvu najboljih hrvatskih školskih djelatnika – Tanja Jakovac i Nusreta Murtič / Snimio M. KRMPOTIĆ

U društvu najboljih hrvatskih školskih djelatnika – Tanja Jakovac i Nusreta Murtič / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko Anton Burić ističe da je ponajprije riječ o osobnim uspjesima profesorice Nusrete Murtič i pedagoginje Tanje Jakovac, ali da je to ujedno i uspjeh cijele školeVRBOVSKO Profesorica njemačkog jezika Nusreta Murtič te pedagoginja Tanja Jakovac, obje djelatnice OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog, među nagrađenima su na javnom natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u 2019. godini. Od prijavljenih 1.769 kandidata, odabrano je za nagradu njih 504, a to što su među njima čak dvije iz osnovne škole u Vrbovskom itekako je, ističe ravnatelj te ustanove Anton Burić, pohvalno za ovu goransku školu.– Sretni smo i ponosni zbog njihove nagrade, a iako je riječ ponajprije o njihovom osobnom uspjehu, mi ga doživljavamo i kao uspjeh cijele naše škole koja i ovim pokazuje da ima kvalitetne djelatnike koji nas svojom inovativnošću i kreativnošću svrstavaju uz bok daleko opremljenijih škola iz većih sredina. Njihov uspjeh, odnosno nagrada koju su dobile, svakako može biti i motiv, inspiracija i ohrabrenje ostalim našim učiteljima da u svoj rad uključe nove metode i oblike rada i razvijaju se u okviru svoje profesije, a mi ćemo im u tome svakako pomoći jer već godinama puno ulažemo u stručna usavršavanja naših djelatnika, rekao je ravnatelj Burić komentirajući spomenute nagrade.


Najdraža nagrada


Učiteljica njemačkog jezika Nusreta Murtič ističe da su kriteriji po kojima su nagrade dodjeljivane bili raznovrsni i njihovo ispunjavanje potvrda je kvalitete rada. Primjerice, između ostalog vrednovala se izrada digitalnih materijala, inovativne metode poučavanja, projektna nastava, pisanje stručnih članaka, vođenje i koordiniranje državnih i međunarodnih projekata, mentoriranje učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima…


Vrbovšćanska škola ovim je priznanjima stala uz bok opremljenijim školama iz većih sredina / Snimio M. KRMPOTIĆ

Vrbovšćanska škola ovim je priznanjima stala uz bok opremljenijim školama iz većih sredina / Snimio M. KRMPOTIĆ

– Čast mi je što sam se našla među 504 nagrađena i sretna što su moj rad s učenicima i suradnja s kolegama prepoznati od strane Ministarstva. Nastavu i sve oblike izvannastavnih aktivnosti uvijek nastojim provoditi potpuno uvažavajući gledišta učenika s kojima radim jer baš zbog toga s njima i radim. Zbog takvog pristupa i dobrih rezultata rada već sam dobila nekoliko nagrada, a ova mi je nagrada za sada najdraža jer je na jedan način sveobuhvatna te, po meni, predstavlja ne priznanje samo meni, već i svim učenicima s kojima sam radila, cijeloj našoj školi, kao i svima koji su nas motivirali na ovakav pristup radu, rekla je Murtič, a pedagoginja Tanja Jakovac ističe da joj je kroz dugogodišnji rad jedan od temeljnih ciljeva uvijek bio unaprijediti odgojno-obrazovni proces.


Medijacija


– Svake školske godine mi na početku dogovorimo ključne točke rada i što je to novo što ćemo unijeti u obrazovni proces. Prošle godine, a na nju se nagrada odnosi, to je bilo vezano uz razvoj kulture mira u našem okruženju. Ne omalovažavajući bilo koga, mogu reći da mnoge škole za to i ne znaju, a mi smo se ne samo prošle, već i ranijih godina, okrenuli nizu aktivnosti kroz koje smo, primjerice, razvijali kulturu dijaloga i nenasilnog rješavanja sukoba, tzv. medijaciju. Da bismo realizirali te naše ideje, mi smo radili ne samo s učenicima, već održavali i radionice s njihovim roditeljima, surađivali s nizom raznih udruga našega kraja, a osobno sam o toj temi predavala u Rijeci, Zagrebu i Podgorici. Pokušali smo, dakle, da se taj naš sustav proširi i u druge sredine i u tome smo, o čemu svjedoči i ova nagrada, i uspjeli, rekla je pedagoginja Jakovac, istaknuvši da je i ona sretna zbog činjenice da je netko taj rad prepoznao i nagradio, ali nagradu shvaća ne samo kao priznanje za rad u prošloj godini, već kao svojevrsno priznanje za sustavnu višegodišnju aktivnost koja je u srži svakog prosvjetnog djelatnika i prosvjetarstva kao profesije.