SVEČANOST

Nacionalni park Risnjak u Crnom Lugu proslavio 70 godina: Cilj je čuvanje i zaštita prirode te promocija ljepote

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Prvi znanstvenik koji je pisao o ljepotama i značaju ovih prostora bio je čuveni prirodoslovac Dragutin Hirc, a najzaslužniji za proglašenje nacionalnog parka je dr. Ivo Horvat koji je sustavno i znanstveno proučavao karakteristike ovog područja te mu omogućio nužno potrebnu zaštitu i brigu o prirodiCRNI LUG – Davnog 15. rujna 1953. godine na inicijativu znamenitog hrvatskog prirodoslovca i znanstvenika dr. Ive Horvata dio područja oko goranske planine Risnjak proglašen je, »zbog naročite prirodne ljepote i znanstvenog značaja«, Nacionalnim parkom Risnjak. Jučer, točno sedamdeset godina kasnije, u upravnoj zgradi NP-a Risnjak svečano je obilježena 70. obljetnica tog najmanjeg hrvatskog nacionalnog parka, ujedno i jedinog na području Primorsko-goranske županije.


Pozdrave je uputio Mario Antolić, ravnatelj NP-a Risnjak, podsjetivši najprije da je prvi znanstvenik koji je pisao o ljepotama i značaju ovih prostora bio čuveni prirodoslovac Dragutin Hirc, a najzaslužniji za proglašenje ovih prostora nacionalnim parkom je dr. Ivo Horvat koji je sustavno i znanstveno proučavao karakteristike ovog područja omogućivši stjecanjem statusa nacionalnog parka ovom području nužno potrebnu zaštitu i brigu o prirodi koju su od proglašenja NP-a Risnjak provodili svi dosadašnji ravnatelji – Aleksandro Vernar (1954-1966), Cvetko Štanfelj (1966-1978), Josip Mrle (1978-1980), Ivan Malnar (1980-2011), Miljenko Gašparac (2011-2019) te od 2019. godine on sam, Mario Antolić.


Doprinos razvoju


– Cilj svih nas bio je očuvati i zaštititi prirodu ovog kraja, educirati o njoj što veći broj ljudi te isto tako promovirati njene ljepote i potrebu njene zaštite. Prvi promotivni materijal o NP-u Risnjak stvoren je 1970. godine, 1982. godine izgrađena je današnja upravna zgrada, godinu potom prodana je prva ulaznica, a 1993. godine stvorena je Poučna staza Leska. Od 2002. godine NP Risnjak uključen je u brojne međunarodne projekte EU-a vezane uz poboljšanje infrastrukture, a trenutačno su u tijeku aktivnosti vezane uz mogućnost ulaganja u tri milijuna eura vrijedne projekte obnove planinarskih domova na Risnjaku i Snježniku, odnosno obnovu prošle godine u poplavama stradalog mosta koji je vodio prema izvoru Kupe – rekao je ravnatelj Antolić, zahvalivši na pomoći i razumijevanju Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Upravnom vijeću NP-a Risnjak te prije svega svim uposlenicima koji su u proteklih sedamdeset godina dali svoj doprinos razvoju ove ustanove, a to znači i zaštiti prirode.

Iskrene čestitke vitalnom sedamdesetogodišnjaku uputili su i neki od gostiju. Luka Katušić, predsjednik Upravnog vijeća NP-a Risnjak, izrazio je uvjerenje u daljnji razvoj Parka. Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić istaknula je da bogatstvo prirode ovog područja treba čuvati kao i do sada te zahvalila svima koji su u proteklih sedam desetljeća utkali dio života u NP Risnjak. Dožupan Petar Mamula podsjetio je na činjenicu da je čak 3 posto cjelokupnog područja PGŽ-a pod zaštitom, pri čemu baš Nacionalni park Risnjak ima najveći stupanj zaštite.


Daljnja ulaganja


– Do sada je taj posao brige o prirodi rađen odlično pa se nadam da će se medvjed, vuk i ris i dalje dobro osjećati na ovim prostorima – rekao je Mamula. Posljednji čestitar bio je Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koji je istaknuo spremnost tog ministarstva u daljnja ulaganja u infrastrukturu NP-a Risnjak, obećavši da će u idućih pet godina sigurno biti obnovljeni planinarski domovi na Risnjaku i Snježniku.


Svečanost obilježavanja sedamdesete obljetnice postojanja i rada NP-a Risnjak donijela je i niz zanimljivih sadržaja. Tako je prof. Joso Vukelić predstavio monografiju »Tlo i šumska vegetacija NP-a Risnjak« koju je izradila grupa autora, Zlata Medak otvorila je prigodnu izložbu fotografija polaznika Hrvatskog fotosaveza, predstavljena je i odsvirana himna Parka čiji je autor Željko Krznar, prikazan je film o Parku i ponuđena izložba učeničkih radova goranskih osnovaca, a u prigodnom programu koji je vodila Sandra Kljajić nastupili su operna pjevačica Goranka Tuhtan te učenici delničke OGŠ Ive Tijardovića Matija Pleše i Lukas Beljan.


 


DOSADAŠNJI RAVNATELJI


– Aleksandro Vernar (1954-1966)
– Cvetko Štanfelj (1966-1978)
– Josip Mrle (1978-1980)
– Ivan Malnar (1980-2011)
– Miljenko Gašparac (2011-2019)
– Mario Antolić (od 2019.)


Prigodne nagrade


Ravnatelj Antolić obljetnicu je iskoristio i za podjelu prigodnih nagrada. Za sustavnu pomoć i sudjelovanju u radu NP-a Risnjak plakete su dobili Hrvatski fotosavez, Zoološki vrt Zagreb, HPD Platak Rijeka, Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zahvalnice za doprinos obilježavanju sedamdesete obljetnice dobile su osnovne škole iz Čabra, Delnica, Vrbovskog, Mrkoplja i Lokava te Osnovna glazbena škola Ive Tijardovića iz Delnica.