Razbijena Zafira

SDP-ov načelnik Lokvi u noći nakon proslave dana općine slupao službeni automobil: ‘Na trenutak sam zaspao…’

Marinko Krmpotić

Četvero vijećnika HDZ-a i nezavisna vijećnica Ella Sikirić žele na sjednici Vijeća doznati informacije o prometnoj nesreći koju je načelnik Toni Štimac izazvao službenim vozilom 25. kolovoza nakon svečane sjednice Općinskog vijeća te traže eventualno utvrđivanje njegove političke odgovornostiLOKVE – Iako je do lokalnih izbora još lijepih i dugih devet mjeseci, sigurno je da će u nekim sredinama već početi razni politički sukobi i sučeljavanja.


Primjer za to ovih bi dana mogle postati Lokve gdje je je jučer petero članova Općinskog vijeća Lokava od predsjednika Općinskog vijeća Vida Arbanasa zatražilo hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća i to, kako u dopisu piše, »radi izvješća o prometnoj nezgodi koja se dogodila dana 25. kolovoza 2020. godine i kojom je prouzročena materijalna šteta Općini Lokve te eventualnog utvrđivanja političke odgovornosti općinskog načelnika«.


Zahtjev je od jedanaestero vijećnika potpisalo njih petero – četvero vijećnika HDZ-a: Sanja Beljan Brkić, Vladimir Habazin, Andrea Šafar i Danijel Miketek te nezavisna vijećnica Ella Sikirić. U dopisu upućenom Vidu Arbanasu (Unija Kvarnera) stoji:
– Raspolažemo podacima da je u noći 25. kolovoza 2020. godine nakon održavanja svečane sjednice Općine Lokve na autocesti Rijeka – Zagreb, općinski načelnik Toni Štimac (SDP) neovlašteno upravljao službenim vozilom u vlasništvu Općine Lokve te neodgovornim ponašanjem izazvao prometnu nezgodu u kojoj je vozilo Opel Zafira razbijeno, čime je nastala materijalna šteta za Općinu Lokve.


Kao vijećnici nemamo nikakvih službenih podataka iz kojih bi se mogle utvrditi sve okolnosti događaja važne za odlučivanje, kako o materijalnoj šteti, tako i političkoj odgovornosti općinskog načelnika, a takvi podaci do danas nisu ni javno objavljeni. Stoga tražimo od predsjednika Vijeća Vida Arbanasa da zatraži izvješće o tom događaju od samog načelnika, odnosno od ovlaštenih tijela.


Poštovanje propisa


Izražavamo žaljenje što je do predmetnog događaja uopće došlo, ali i zadovoljstvo što nije došlo do tjelesnog ozljeđivanja ili težih posljedica za život. Međutim, svatko je dužan poštovati propise Republike Hrvatske i svatko mora odgovarati za svoje postupke, a osobito ako se radi o javnim osobama, odnosno dužnosnicima koji trebaju imati svijest o pojačanoj odgovornosti prema građanima. Stoga, ukoliko se utvrdi da je općinski načelnik svojim neodgovornim postupcima prouzročio prometnu nezgodu i time nanio štetu Općini Lokve, kao vijećnici zatražit ćemo utvrđivanje političke odgovornosti općinskog načelnika i podnošenje ostavke – piše u dopisu upućenom predsjedniku Općinskog vijeća Vidu Arbanasu i to od strane pet spomenutih vijećnika.


Na naše pitanje hoće li pozitivno odgovoriti na prijedlog petero vijećnika, predsjednik Općinskog Vijeća Lokava Vid Arbanas odgovorio nam je da će udovoljiti njihovim traženjima te u zakonskom roku od 15 dana sazvati sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će se raspravljati o njihovom zahtjevu. Ništa protiv toga nema ni načelnik Općine Lokve Toni Štimac koji priznaje svoju grešku i kaže:


– Prije svega želim se ispričati svojoj obitelji, svim mještanima Općine Lokve, svim svojim kolegama i prijateljima. Premda mi se ovakva nesreća dogodila prvi put, svjestan sam da sam pogriješio i još jednom upućujem javnu ispriku. Bio je to trenutak nesmotrenosti i prihvatit ću sve posljedice i odgovornost prema rješenju prometne policije te snositi sve sankcije sukladno zakonima. Smatram da je ovo što se dogodilo moj osobni propust, moja pogreška i spreman sam odgovarati za to i ni u kojem slučaju ne želim bježati od odgovornosti. Zbog radnih obveza i sastanka koji sam drugi dan ujutro imao u Rijeci, nakon završene svečane sjednice Općinskog vijeća krenuo sam prema roditeljskoj kući službenim automobilom i na tom putu dogodila se prometna nesreća u kojoj sam jedini sudionik bio ja. Na mjesto nesreće odmah su izašli policijski službenici te utvrdili okolnosti nesreće i vožnju pod utjecajem alkohola.


Zahvatio bankinu


Sukladno čl. 2. Pravilnika o korištenju službenog automobila i mobilnog telefona, koji glasi da pravo na korištenje službenih automobila tijekom 24 sata dnevno ima općinski načelnik, izjavljujem da sam službeni automobil koristio samo za udaljenije relacije te za sve ostale poslovne susrete, sastanke i puteve koristio osobni automobil. Toga dana, kao i dva tjedna prije, moj osobni automobil nalazio se na servisu u Zagrebu, i iz tog razloga za to putovanje prema Rijeci koristio sam službeno vozilo kojemu sam nanio materijalnu štetu te ću istu platiti osobno, tako da popravak, kao niti bilo koji drugi trošak vezan uz ovu prometnu nesreću, neće ići na teret općinskog proračuna – govori načelnik Štimac, dodajući da je do prometne nezgode došlo nakon održane svečane sjednice.


– Oko 21 sat krenuo sam prema Rijeci. Nažalost, precijenio sam svoje mogućnosti i pred samom ulazom u Rijeku, nedaleko od Jadranskog galenskog laboratorija, na trenutak sam zaspao te zahvatio bankinu. Na svu sreću, u isti sam se tren probudio, zakočio i zaustavio auto u kojem se zračni jastuci nisu ni otvorili. Odmah sam pozvao policiju koja je stigla vrlo brzo i obavila svoj dio posla – rekao je Štimac, naglasivši da nikada do sada nije napravio niti jedan prometni prekršaj.