Mnogi pohrlili u Mrkopalj i Delnice

Na skijaško trčanje u Gorski kotar dolaze čak i Bračani

Danijela Pleše

Lijepo uređena delnička staza / Foto Gorski Tok

Lijepo uređena delnička staza / Foto Gorski Tok

Velik je interes za dvije trenutačno organizirane škole skijaškog trčanja – na Zagmajni u Mrkoplju te u Delnicama. Nude se i mogućnost najma opreme te ugostiteljski sadržaji »za van«. Interes je velik, a osim iz Rijeke, Zagreba i Pule, stižu čak i gosti s Murtera i BračaMRKOPALJ – Protekla dva vikenda mogli smo svjedočiti sve većem interesu za Gorski kotar i njegovu ponudu smještaja, skijališta i sanjkališta pa stoga i ne čudi što su pojedini smještajni kapaciteti popunjeni sve do kraja veljače. Posljednjih nekoliko dana povećan je interes i za školu skijaškog trčanja, što su nam potvrdili i u Mrkoplju i Delnicama.


Taman u vrijeme treninga zatekli smo predsjednika SD-a Bjelolasica Mrkopalj Marijana Petrovića, koji ne krije zadovoljstvo da je Mrkopalj konačno u skijaškom fokusu iako je to već zapravo odavno.


 Mnogi ljubitelji skijaškog trčanja pohrlili na mrkopaljsku Zagmajnu / Foto  M. PETROVIĆ

Mnogi ljubitelji skijaškog trčanja pohrlili na mrkopaljsku Zagmajnu / Foto M. PETROVIĆ


 
– S prvim snijegom započeli smo uređenje staza za one koji vole nordijsko skijanje (skijaško trčanje, biatlon) na Zagmajni u Mrkoplju. Dužina uređenih staza je dva kilometra. Zasad bilježimo veliki interes, a uspijevamo sve organizirati jer su grupe odvojene te imamo četiri trenera. Svi se trudimo pridržavati epidemioloških mjera, a zainteresiranih, osim iz Rijeke, Zagreba i Pule, ima čak i s otoka Murtera i Brača. Konačno se dokazuje da je Mrkopalj kolijevka skijanja, ali i da nam, osim započetih ulaganja u sportsku infrastrukturu, trebaju i ona nova, prvenstveno vezana za goranska skijališta. Nekako je tu zaboravljeno i Begovo Razdolje, koje također ima potencijala, nadam se da će u budućnosti i ostala goranska skijališta i sanjkališta zaživjeti, tim više što nas, osim upita za najam skijaške opreme, svako toliko netko pita i znamo koju nekretninu na prodaju! – izjavio nam je Marijan Petrović.


Može i na stadionu


Na drugoj lokaciji, u Delnicama, lijepo vrijeme koristili su i oni prijavljeni u Malu školu skijaškog trčanja koju provodi »Gorski Tok« na čelu s Goranom Pernjakom, koji je voditelj rafting centra i škole skijanja. Zatekli smo ga na delničkom stadionu, gdje je dio uređene staze koja ide i prema Park šumi Japlenški vrh, ukupne dužine 2,5 kilometara.


Staze u Mrkoplju, Delnicama, Skradu i Ravnoj Gori


Dodatne informacije o pripremljenim stazama za skijaško trčanje na području Gorskog kotara dobili smo uz napomenu i veliku zamolbu da se koriste odgovorno i samo na skijama, jer su se goranski skijaški klubovi uistinu potrudili da se staze dobro urede. U Delnicama – Skijaški klub »Goranin« uredio je skijaško-trkačku stazu koja se proteže s nogometnog igrališta u Park šumu Japlenški vrh. Za sve dodatne informacije tu su službene i društvene stranice »Gorski Tok«.
Na području Mrkoplja napravljene su staze za skijaško trčanje na području Zagmajne, a detaljnije informacije mogu se saznati ako se kontaktira SD Bjelolasica Mrkopalj. No, tu je i Skrad: od ulaza u Skradsku dragu do Perića također su na raspolaganju staze za skijaško trčanje i hodanje, a više informacija može se dobiti u Skijaškom klubu Polet Skrad. I staze u Ravnoj Gori (1,3 i 2,5 km) uređene su za rekreativno skijaško trčanje. Jedino zbog održavanja Balkan kupa nisu dostupne ovog vikenda, a vezano za druge termine informacije se mogu dobiti u TSK-u Ravnogorac.

 


– Kada god nam to dozvole vremenski uvjeti, nudimo najam skija za skijaško trčanje te Malu školu skijaškog trčanja. Potrebno nas je samo nazvati i sve se može dogovoriti! Radimo u jednoj ili dvjema grupama do deset zainteresiranih te nam se javljaju obitelji s djecom ili pojedinci iz cijele Hrvatske.


U dva sata Male škole skijaškog trčanja uče se osnove, s tim da se to u drugim terminima može i nadograditi. Ova je zima zasad idealna za to, a nadamo se da će nam se snijeg i zadržati – ukratko nam je pojasnio Goran Pernjak, nastavivši nakon našeg posjeta s treningom.


Najam opreme


Novitet vezan za skijanje u Gorskom kotaru, jest mogućnost najma skijaške opreme u Hostelu »Skijaški dom Mrkopalj« pod Čelimbašom, a za detalje ih je potrebno kontaktirati putem društvenih te službenih stranica, i to po mogućnosti u jutarnjem terminu dok netko nije bio brži!


Što se tiče ugostiteljske ponude, osim Hostela »Skijaški dom« pod Čelimbašom koji nudi jednostavna jela i pića za van, ovog vikenda, a i prije njega, stiže pojačanje. Buffet Tilia pod Čelimbašom u ponudi ima pizze za van, kuhano vino, čaj, kave, piva, a izletište Baćine njive (Sušilo) u centru Mrkoplja nudi raznovrsna pića za van.


No i dalje vrijedi savjet da se treba pridržavati epidemioloških mjera, na vrijeme se raspitati o popunjenosti željene lokacije te ne odustati od Gorskog kotara, koji osim sanjkališta i skijališta ima i prekrasne šetnice te savršena mjesta na kojima se mogu raditi snjegovići i anđeli u snijegu!