Inicijativa HNK Goranin

Na igralište kod sportske dvorane u Delnicama stiže i umjetna trava

Marinko Krmpotić

Postavljanje tzv. umjetne trave bitno bi podiglo vrijednost i privuklo mnoge na korištenje tog prije 15-ak godina izgrađenog igrališta koje se slabo koristi ponajprije stoga jer ima pješčanu podlogu, smatraju u GoraninuPo onoj kako u teškim vremenima treba planirati, raditi i stvarati, u HNK-u Goranin iz Delnica odlučili su u ovo korona doba pokrenuti inicijativu vezanu uz mogućnost postavljanja umjetne trave na nogometno igralište smješteno uz delničku sportsku dvoranu. Podsjetimo, riječ je o prije petnaestak godina izgrađenom igralištu koje se slabo koristi ponajprije stoga jer ima pješčanu podlogu koja kod nogometaša nije omiljena zbog opasnosti od ozljeda, ali i općeg dojma tijekom igre.


Postavljanje tzv. umjetne trave bitno bi podiglo vrijednost tog terena i privuklo mnoge na njegovo korištenje, smatraju u HNK-u Goranin čiji predsjednik Goran Rački kaže:


Više izvora


– Po nekim temeljnim procjenama, postavljanje umjetne trave na tom igralištu koštalo bi između 1,5 do 1,7 milijuna kuna. Mislimo da to nije nemoguć zadatak, ako se u osiguranje financijske konstrukcije uključi više sudionika. Primjerice, HNS radi na poboljšanju uvjeta rada i sportske infrastrukture u svim nogometnim sredinama Hrvatske, a dio tog programa je i postavljanje umjetne trave kao podloge, pri čemu HNS travu daje u potpunosti, a od klubova ili lokalne samouprave traži da sami snose troškove pripreme terena. To je jedan način osiguranja potrebnih sredstava, a drugi je taj da zajedno za stol sjednu Grad Delnice i Primorsko-goranska županija te zajedno pokušaju osigurati potreban dio. Tu je i mogućnost prijave za sredstva koja ima Državni ured za sport, a razmišljati se može i o sudjelovanju Goranskog sportskog centra. Dakle, izvora ima nekoliko i vjerujem da se sredstva mogu naći, ali treba biti uporan, tražiti i boriti se za tu mogućnost koja bi, siguran sam, bitno podigla kvalitetu sportske infrastrukture na području Delnica. Svakako ćemo nastojati razgovarati sa svim spomenutima te što prije krenuti u direktne aktivnosti – rekao je Rački.


Približiti se ostalima
Član Goranina i trener mlađih uzrasta Mladen Bolf ističe da su Delnice već poznate po kvalitetnom radu s mladima u čijim uzrastima trenutačno trenira sedamdesetak igrača, ali je stalni problem nedostatna prateća infrastruktura.


– Zahvaljujući radu s mladima puno se krećem po svim županijskim sredinama koje imaju nogometne klubove, kao i po Istarskoj te Karlovačkoj županiji, pa i po susjednoj Sloveniji. Nažalost, moram reći nažalost, gotovo svaka sredina u kojoj igramo ima bolje uvjete za rad od nas, pogotovo ako je riječ o glavnom igralištu koje bi moralo biti u puno, puno boljem stanju od onog u kojem je naše. Upravo stoga smatramo da bi postavljanjem tzv. umjetne trave na igralištu kraj dvorane bitno podigli kvalitetu uvjeta rada jer bi, umjesto na glavnom terenu, svi uzrasti, čak i seniori, mogli trenirati na kvalitetnoj podlozi. Uvjerili smo se u to, primjerice, u susjednom slovenskom Kočevju gdje je izvrsna podloga umjetne trave, kao i u Viškovu – rekao je Bolf.


Otvaranje mogućnosti za kampove i pripreme


– Hvala HNS-u, HNS-u PGŽ-a i Gradu Delnicama zahvaljujući čijem trudu i financijskom sudjelovanju smo izmjenom dijela trave i dodatnim uređenjem travnjaka na gradskom nogometnom stadionu poboljšali uvjete za trening i odigravanje utakmica na tom stadionu što nam je u natjecanju 1. ŽNL bilo vrlo bitno. No, postavljanje umjetne trave na igralište kraj dvorane bio bi još bolji potez jer bi se tada, primjerice, moglo organizirati kampove za mlađe uzraste, mogli bi na tom terenu trenirati i nogometaši Goranina, odnosno svi nogometni klubovi koji bi u Delnice došli na pripreme – rekao je Rački.