Nejedinstvo

Mrkopalj još nesiguran oko ulaska u zajedničku Turističku zajednicu

Marinko Krmpotić

Mi tu ne želimo arbitrirati ili raditi bilo kakav pritisak, ali stav Ministarstva je da bi najbolje bilo da su u ovaj projekt uključene sve goranske turističke zajednice, rekla je jučer u Fužinama Monika UdovičićFUŽINE – Korona je usporila, ali ne i zaustavila proces preoblikovanja postojećih goranskih turističkih zajednica u jednu veću, zajedničku i jedinstvenu, jasno je nakon jučerašnjeg sastanka Monike Udovičić, pomoćnice ministra turizma s čelnicima goranskih lokalnih samouprava. Pojašnjavajući trenutačno stanje Udovičić je istaknula da je proces tog udruživanja trenutačno u visokoj fazi realizacije.


Više mogućnosti


– Cilj je da se udruženim sredstvima, ali i kvalitetnim ljudima, počne sustavno razvijati turistički proizvod, odnosno da Gorski kotar počne djelovati kao turistička destinacija. O preciznim terminima još je teško govoriti, ali očekujem da će u roku od mjesec-dva, dakle do kraja listopada, odnosno najkasnije tijekom studenog ove godine, biti sazvana osnivačka skupština zajedničkog TZ-a Gorskog kotara na kojoj će njezinim osnivanjem biti ugašeni postojeći TZ-i. Dosad to nije realizirano, što zbog stanja s pandemijom, što zbog činjenice da načelnik Mrkoplja, kao i tamošnji TZ te Skupština TZ-a, ima određene skepse prema ovoj ideji udruživanja. Danas smo, vjerujem, dio sumnji otklonili, pa se nadam da će uskoro i u Mrkoplju biti održan sastanak Skupštine TZ-a te donesena odluka o gašenju. Mi tu ne želimo arbitrirati ili raditi bilo kakav pritisak, ali stav Ministarstva je da bi najbolje bilo da su u ovaj projekt uključene sve goranske turističke zajednice kako bi ta nova bila u potpunosti funkcionalna i obuhvaćala cjelokupno područje Gorskog kotara, rekla je Udovičić ne odbacujući mogućnost da svi ostali oforme zajednički TZ bez Mrkoplja, ali ističući da bi sigurno bilo bolje da svi budu udruženi u zajedničku turističku zjednicu.


– Pri tome se ne treba bojati da će se, kao što se govorilo, dogoditi to da će udruživanjem u jedan TZ, Gorani izgubiti mogućnosti kandidiranja za neke turističke projekte vezane za turistički nerazvijena područja. Taj će se budući zajednički TZ moći kandidirati i na Fond za udružene TZ-e i na Fond za nerazvijena turistička područja. Dakle, ako se odluče na udruživanje, imat će priliku za kandidiranje na oba fonda TZ-a, rekla je Udovičić najavivši da je Master plan turističkog razvoja Gorskog kotara spreman i uskoro će biti i predstavljen na području Gorskog kotara.
Načelnik Općine Fužine David Bregovac, predsjednik Koordinacije goranskih čelnika na čiju je inicijativu do ovog sastanka i došlo, istaknuo je da vjeruje da će se goranskim TZ-ima koji su već donijeli odluku o gašenju postojećih i ulasku u novi, udruženi TZ Gorskog kotara, uskoro pridružiti i Mrkopalj.


Početi što prije


– Mi možemo u sve to ići i bez Mrkoplja, ali je logično da je bolje da smo svi zajedno pa apeliram na sve u Mrkoplju da prihvate ono što smo svi ostali već učinili. Bitno nam je što prije osnovati zajednički TZ kako bismo se mogli kandidirati za različite projekte na koje je moguće javiti se do kraja ove godine. To kandidiranje je vrlo bitno, želimo li osigurati razvoj i ulaganja u sljedećoj godini, naglasio je i komentirao način rada budućeg, udruženog TZ-a.


– Zaposliti direktora bit će prvi korak, a on/ona će nakon toga, u skladu s mogućnostima, vidjeti koliko će ljudi biti potrebno u timu. Po Master planu razvoja turizma u Gorskom kotaru, to bi trebalo biti šest do sedam ljudi. Mislim da je u ovom trenutku to nemoguće realizirati jer sredstava za to nemamo. Trenutačno je, smatram, optimalan broj zaposlenih troje, a dođe li do razvoja, svakako će se moći ići i na dodatna zapošljavanja, zaključio je Bregovac.


Prvo zajedničko predstavljanje u Münchenu


Iako još nisu formalno udruženi u zajednički goranski TZ, nekoliko goranskih lokalnih samouprava već se dogovorilo o zajedničkom istupu na minhenskom turističkom sajmu. Cilj je, istaknuo je Bregovac, promocijom Gorskog kotara kao cjeline privući što veći broj turista koji su već i ove godine pokazali velik interes za dolazak i boravak na području Gorskog kotara.


U Mrkoplju i dalje skeptični


Zaključke sastanka mrkopaljski načelnik Josip Brozović prenijet će, rekao nam je, direktorici TZO-a Mrkopalj i članovima Skupštine TZ-a Mrkopalj.


– Svakako ćemo porazgovarati još jednom o svemu, a što će biti naša konačna odluka, vidjet ćemo i to vrlo brzo. Osobno, sve mi skupa i dalje djeluje prilično virtualno, rekao je načelnik Mrkoplja Josip Brozović.