Pomoć

Županija dodijelila novčane potpore za 35 poduzetnika s područja Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Potpore je PGŽ dodijelio u sektoru maloga gospodarstva za nabavu opreme i sufinanciranje troškova uz prilagodbu poslovanja zbog epidemije bolesti COVID-19, odnosno vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnjeMORAVICE – U novom, drugom krugu dodjele potpora koje Primorsko-goranska županija namjenjuje poduzetnicima s područja Gorskog kotara, novčanu potporu na temelju uspješne kandidature dobilo je 35 goranskih poduzetnika, a svečana podjela potpisanih ugovora upriličena je u Željezničko-tehničkoj školi Moravice.


Ovog su puta potpore dodjeljivane u sektoru malog gospodarstva za nabavu opreme i sufinanciranje troškova vezanih za prilagodbu poslovanja zbog epidemije bolesti COVID-19, odnosno vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava za provedbu mjera za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ-a, a nazočnim su ih obrtnicima podijelili zamjenik župana Petar Mamula i Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.


Puno prijava


Komentirajući novi doprinos Županije goranskim obrtnicima, dožupan Petar Mamula istaknuo je da se dodjelom ovih potpora ukupan iznos koji je iz županijskog proračuna usmjeren prema goranskim poduzetnicima i obrtnicima popeo na 2 milijuna kuna.
– Ta će svota vjerojatno još rasti jer smo dobili još puno prijava za koje sada nemamo financijskih sredstava pa razmišljamo da možda na jesen osiguramo još dodatnih oko 800.000 kuna, od kojih bi pola bilo namijenjeno Gorskom kotaru. Vjerujem da ćemo ovim potporama osigurati likvidnost ljudima iz čijeg se rada pune proračuni, a ono što me veseli je da ljudi investiraju i žele modernizirati poslovanje. Bez obzira što je inicirano radi krize, vjerujem da će ovo postati trajna potpora poduzetnicima s područja Primorsko-goranske županije – rekao je Mamula.


Pročelnica Raukar podsjetila je da se već četvrtu godinu provodi program mjera za ruralni razvoj, a mjere od prijašnjih godina su se nastojale prilagoditi radi sveukupne situacije.


Važna ulaganja


– Imali smo velik broj prijava, u prvom krugu za Gorski kotar je podijeljeno 28 ugovora, danas ih imamo 35. Htjeli smo pomoći na način da refundirate sredstva za ona ulaganja koja su vam bila važna i potrebna. Što se tiče poljoprivrednih gospodarstava, predvidjeli smo tri nove mjere – sufinanciranje za očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava; za razvoj i obnovu stočnog fonda na području Gorskog kotara i za investicijsko ulaganje u unapređenje prerade poljoprivrednih proizvoda i ulaganje u razvoj tržišta.


Sveukupno je zaprimljeno 287 prijava od objave javnog poziva početkom svibnja do kraja lipnja. Njih 237 bilo je formalno ispravno i prihvatljivo za dodjelu potpora. Raspoređeno je svih planiranih 6,4 milijuna kuna za 209 poduzetnika i to 2 milijuna za poduzetnike iz Gorskog kotara (njih 63) te 4,4 milijuna za poduzetnike iz priobalja i otoka (146). Županija je kroz ove bespovratne potpore malim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima dodijelila gotovo 8 milijuna kuna bespovratno za oko 250 potpora, od čega je 2,6 milijuna posebno izdvojeno za Gorski kotar – rekla je Melita Raukar.