Nova hrvatska reprezentativka

ZLATNA RUKAVICA Mlada Delničanka Rina Marko nova boksačka nada

Marinko Krmpotić

Rina Marko i trener Kristijan Hodak / Foto B. RENKA

Rina Marko i trener Kristijan Hodak / Foto B. RENKA

Petnaestogodišnja Rina nosi naslov državne prvakinje u kategoriji do 52 kg, no iskazala se već lani osvajanjem srebra na jakom međunarodnom natjecanju Zagreb open, a sada je pred njom EPDELNICERina Marko, mlada petnaestogodišnja Delničanka, osvojila je naslov prvakinje Hrvatske na državnom juniorskom prvenstvu održanom u Zadru. Nastupila je u kategoriji do 52 kg, a do naslova je došla nakon što je već u prvoj rundi finalne borbe bila toliko bolja da je borba prekinuta, a ona proglašena pobjednicom, odnosno prvakinjom Hvatske u juniorskom uzrastu. Novi uspjeh mlade delničke borkinje nastavak je niza njenih već vrlo zapaženih rezultata pri čemu je pažnju boksačke javnosti posebno privukao njen prošlogodišnji nastup na izuzetno jakom međunarodnom natjecanju Zagreb open. Na toj je smotri Rina Marko također došla do finala i osvojila srebrnu medalju, a taj rezultat, kao i vrlo dojmljiv nastup na juniorskom prvenstvu Hrvatske, doveli su i do poziva u reprezentaciju Hrvatske i to za skorašnji nastup na Europskom prvenstvu.


Stvarno uživam


»Rina je odličnim nastupom na prvenstvu Hrvatske, a još više na međunarodnom tuniru Zagreb open na kojem su nastupili boksači iz 20 zemalja, pokazala veliku nadarenost i kvalitetu. U Zagrebu joj je tek za nekoliko bodova izmaklo zlato. U ravnopravnom meču izgubila je od mađarske boksačice koja ne europskoj ljestvici kotira vrlo visoko. Naravno da takvi rezultati upućuju kako je riječ o jednoj od ponajboljih mladih boksačica u Hrvatskoj. Uvjeren sam da njeno vrijeme tek dolazi. U svakom meču pokazuje veliku kvalitetu i realno, s Europskog prvenstva mogla bi se vratiti s medaljom, moguće čak i zlatnom«, smatra Hodak, a skromna Rina napominje kako se za nastup na državnom prvenstvu nije posebno pripremala, jer je odlazak na natjecanje, zbog financijske situacije kluba bio upitan.


Foto B. RENKA

Rina Marko i Kristijan Hodak / Foto B. RENKA»Treniram tjedno šest puta, sat i pol do dva sata, i u tome stvarno uživam. Cilj mi je jednog dana ostvariti karijeru u boksu tako da sam tome stvarno posvećena, nemam puno slobodnog vremena za neke druge aktivnosti. Talent je preduvjet za uspjeh, no bez marljivog rada rezultata sigurno ne bi bilo«, kaže Rina koja uz sve to uspijeva uskladiti i školske obaveze pri čemu joj, ističe, jako pomažu i odgajatelji u Učeničkom domu u Lovranu.


Financijski zapostavljeni
Inače, Boksački klub Delnice na juniorskom prvenstvu Hrvatske nastupio je s boksačem i boksačicom. Uz Rinu Marko, u konkurenciji mlađih seniora do 80 kg nastupio je i Marko Gvozderac koji je izgubio meč od aktualnog prvaka. Unatoč tome, trener i izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske Kristijan Hodak, zadovoljan je nastupom jer je Gvozderac, kaže, odradio odličan meč, primijenio sve naučeno i protivniku pružio odličan otpor, govori Hodak koji iznova ističe nezadovoljstvo radom Sportske zajednice Grada Delnica koja, smatra Hodak, ne zna cijeniti rad ovog Kluba.
»BK Delnice prije odlaska na prvenstvo imao je na računu doslovno nula kuna, a ove godine, iz proračuna Sportske zajednice Grada Delnica dobit će tek 15.000 kuna. Dodjela sredstava od strane delničke Sportske zajednice je nerealna, s dodijeljenim nam iznosom od 15.000 kuna može se pokriti tek manji dio troškova. Boks je sport u kojem se treba konstantno trenirati tijekom čitave godine, biti spreman na odlazak na razna pripremna natjecanja, sparinge kako bi boksač napredovao. Ukoliko želimo stvoriti novog Mattea Komadinu ili Dorjana Marka, ne smijemo dopustiti da se sav novac namijenjen delničkom sportu rasporedi na tri kluba. To je uistinu poražavajuće«, poručuje trener BK-a Delnice i izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske Kristijan Hodak.