Vrbovsko

Ministarstvo sufinancira izgradnju knjižnice u Vrbovskom. U trećem pokušaju dobiven novac Ministarstva

Marinko Krmpotić

U tijeku je skidanje i izrada novog krovišta na budućoj zgradi Gradske knjižnice u Vrbovskom / Snimio M. KRMPOTIĆ

U tijeku je skidanje i izrada novog krovišta na budućoj zgradi Gradske knjižnice u Vrbovskom / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ukupna vrijednost obnove i preuređenja nekadašnje zgrade Lovačkog doma u nove prostore knjižnice iznosi oko milijun euraVRBOVSKO – Sve koji iskreno žele novu, suvremenu i kvalitetnu knjižnicu u Vrbovskom svakako je početkom ove godine obradovala vijest kako je iz Ministarstva kulture i medija na adresu Grada Vrbovskog stigla obavijest kako će to Ministarstvo sufinancirati projekt izgradnje knjižnice sa 199.094 eura, odnosno oko 1,5 milijuna kuna. To su, naravno, jako dobre vijesti, govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Nekadašnji Lovački dom bit će uskoro Gradska knjižnica I. G. Kovačića Vrbovsko / Foto M. KRMPOTIĆ


Projekt po planu


– Nakon dvije neuspješne kandidature kod Ministarstva kulture i medija napokon smo s trećom bili uspješni, a to znači da se projekt nastavlja po planu, odnosno po fazama, jer drugačije nije moguće s obzirom na visoku financijsku vrijednost potrebnu za realizaciju. Ukupna vrijednost obnove i preuređenja nekadašnje zgrade Lovačkog doma u nove prostore knjižnice “Ivan Goran Kovačić” iznosi oko milijun eura. Prošle smo godine ulaganjem od oko 1,2 milijuna kuna krenuli u radove izmjene krovišta te rekonstrukciju kuhinje i kotlovnice. Pomoć koju će nam pružiti Ministarstvo osigurava nam rad na nastavku tog projekta. Uz ovih 199.094 eura mi ćemo dio sredstava, otprilike u istoj toj visini, nastojati ove godine povući i iz županijskog Fonda za Gorski kotar te, bude li potrebno, i iz gradskog proračuna.


Cilj je u tijeku ove godine učiniti što više na tom građevinskom dijelu. Planiramo da će ta ulaganja iz svih spomenutih izvora doseći svotu od nekadašnjih oko 3,5 milijuna kuna, odnosno oko 450.000 eura čime bi, uz prošle godine uloženih 1,2 milijuna kuna, došli i financijski i po realiziranim poslovima na 60 do 70 posto od cjelokupnog plana.


Postavljanje novog krovišta 


Trenutačno se kraju provode radovi na skidanju starog i postavljanju novog krovišta te izgradnji tzv. betonske deke. Iz objektivnih razloga ti radovi nisu realizirani u predviđenom roku, a sad se kreće prema njihovom završetku, govori gradonačelnik Mufić i dodaje:


– Nadamo se da će ti radovi biti gotovi otprilike nakon što mi provedemo javnu nabavu za drugu fazu. To bi značilo da čim jedni radovi budu privedeni kraju, krenu drugi. Naravno to je idealna varijanta, ali mogućnosti za nju postoje. Naime, ista tvrtka koja radi na krovištu dobila je i posao uređenja susjedne zgrade namijenjene razvoju sporta i turizma, zgrade u kojoj su do sada uređene svlačionice za nogometaše NK-a Vrbovsko. Postoji mogućnost da, ukoliko se kandidiraju, dobiju i poslove te druge faze uređenja buduće knjižnice što bi im, s obzirom na to da već ovdje imaju ljude i mehanizaciju, odgovaralo, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.

U središtu mjesta


Ostvare li nam se ti planovi, mi bismo u 2023. godini buduću zgradu knjižnice doveli do visokog stupnja gotovosti, a preostali dio potrebnih poslova bio bi vezan uz unutrašnje uređenje i opremanje buduće knjižnice te osmišljavanje i uređenje vanjskog prostora koji će također biti vrlo bitan u radu naše nove knjižnice. Naime, buduća knjižnica nalazi se u samom središtu mjesta i ispred zgrade ima iznimno dobar prostor na kojem je moguće organizirati zanimljiva druženja i aktivnosti. Naravno, baš to bit će vrlo bitan dio plana vezan uz budući rad ove kulturne institucije koja će na toj novoj poziciji i uz nove uvjete rada imati sve potrebno da razinu kulturnih zbivanja na području Grada Vrbovskog podigne na još višu razinu. Baš stoga mi zahvaljujemo Ministarstvu financija na potpori te uskoro krećemo u raspisivanje javne nabave nakon čega će krenuti radovi. Nastojat ćemo učiniti što više u tijeku ove godine kako bi nam 2025. godina bila završna godina projekta nove knjižnice, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.