Posjet Delnicama

Milanović političarima u PGŽ: Osjeti se da puno kukate, trebate biti optimističniji

Marinko Krmpotić

Predsjednik Zoran Milanović u Delnicama / Foto Marinko Krmpotić

Predsjednik Zoran Milanović u Delnicama / Foto Marinko Krmpotić

Priznao je najprije da je indeks koji Gorane smješta u razvijene krajeve donijela njegova Vlada, pa poručio HDZ-u da taj indeks mijenja, jer to je, rekao je, pet minuta poslaAko indeks razvijenosti pojedinih područja u Hrvatskoj ne valja, mijenjajte ga”, poručio je aktualnoj HDZ-ovoj Vladi predsjednik RH Zoran Milanović na u Delnicama povodom Dana Grada održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Delnica.


Ova je poruka bila završni dio obraćanja nekolicine govornika čiji su istupi od svečane sjednice napravili jednu itekako korisnu političku tribinu na kojoj se nije samo čestitalo i nazdravljalo, već pričalo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Delnica, odnosno Gorskog kotara.


Brojne okupljene goste i uzvanike najprije je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Delnica Ivana Pećnik Kastner koja je, priznavši da je počašćena i motivirana svojim prvim obavljanjem ove dužnosti, istaknula kako će njen rad biti usmjeren ka tome da se na državnoj razini u što većoj mjeri prepoznaju karakteristike ovog područja koje zbog geomorfoloških karakteristika zaslužuje poseban status i pomoć kroz zakonske okvire:
“Život je ovdje teži nego u većini drugih dijelova Hrvatske. Bez ulaganja koja će otvoriti nova radna mjesta, neće bii napretka i baš zato Gorskom kotaru su potrebne nove mjere”, rekla je Pećnik Kastner.


Izgubili milijune, treba im – čudo


Istu je temu, uz niz podataka, dodatno obradila i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić koja se najprije osvrnula na dva posljednja mandata gradske vlasti u kojoj je obnašla dužnost zamjenice gradonačelnika:“Od 2015. godine pa do danas Grad Delnice izgubio je zbog ukidanja Zakona o brdsko-planinskom području prihod od 74 milijuna kuna. Uz to smo doživjeli elementarne nepogode (ledolom, vjetrolom, smrekov moljac…), pandemiju i mišju groznicu pa sve skupa podsjeća na biblijske priče o kraju svijeta. Zato nam treba – čudo.


Čudo koje nam osigurati mogu samo više instance od kojih strpljivo čekamo da prepoznaju posebne uvjete u kojima živimo i zog kojih je život ovdje najskuplji, mladi odlaze, a prirodni je prirast nizak.


Svaki čovjek koji živi na goranskom području morao bi osjetiti pogodnosti i potpore zbog toga što ovdje ostaje živjeti i raditi. Kad to tražimo mi ne mislimo na bilo kakve privilegije, jer to što želimo i nisu privilegije, već samo izjednačavanje s ostalim dijelovima Hrvatske.


Kreću projekti, javljaju se na natječaje


Usprkos svim poteškoćama mi radimo, ulažemo i nastojimo stvoriti što bolje uvjete života ljudima našeg kraja.


Uskoro kreće 5 milijuna kuna vrijedna dogradnja dječjeg vrtića, ovog ljeta kreće i 850.000 kuna vrijedna izgradnja dječjeg igrališta, a uspijemo li na natječaju za sredstva iz EU fondova krenut će se u izgradnju 5,5 milijuna kuna vrijedne nove tržnice”, najavila je gradonačelnica Mihelčić.


Nada se da ih u kandidaturi za taj projekt neće omesti visoki indeks razvijenosti koji ne odgovara stanju na terenu jer Delnice, kao ni ostale goranske općine i gradovi, nisu razvijeni toliko koliko pokazuju brojke tog indeksa.Nužnosti potpore Goranima i njihovim lokalnim samoupravama dotakao se u svom obraćanju i Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana istaknuvši kako se nada koraku naprijed vezanom uz postojeće zakonske akte koji su i dalje mrtvo slovo na papiru.


Za pomoć države pri projektima – posebno onim financijski zahtijevnijim – založio se i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je Delničanima u ime ostalih goranskih općina i gradova čestitao Dan Grada.


Što čini država, posebno ova Vlada


Da država, posebno ova Vlada RH, itekako misli na Gorski kotar, ustvrdila je državna tajnica Majda Burić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknuvši kako su kroz tri zakonska akta stvoreni zakonodavni okviri za daljnje djelovanje, a krenulo se već i u realizaciju kroz niz aktivnosti:


“20 milijuna kuna utrošeno je na troškove zimskog čišćenja cesta na goranskom području, programom “Zaželi” uložilo se 25 milijuna kuna, šumski doprinos je s 5 posto podignut na 10 posto, a samo na području Grada Delnica za 450 zaposlenih u doba pandemije Covida iz državnih je sredstava osigurano 7 milijuna kuna.


Nastavit ćemo tako, čak i bolje, i dalje. Gorski kotar je jedna od regija u koju ćemo u narednom razdoblju kroz EU programe uložiti dvije milijarde kuna”, najavila je Burić.Platku 360 milijuna, Goranima ni lipe


Saborski zastupnik Tomislav Klarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, osvrnuo s na nelogična županijska ulaganja: “Ne govorim ovo s političkog, već zdravorazumskog stajališta. Stotine milijuna kuna ulažu se na Platak, planinu na kojoj gotovo nitko ne živi, a daleko, daleko manje u područje Gorskog kotara gdje još uvijek ima ljudi.


Za vodovod kojiim će se osigurati zasnježenje na Platku uložilo se 360 milijuna kuna, a Goranima se ni lipom ne pomaže pri izgradnji vodopskrbnog sustva iz švicarsko-hrvatske darovnice.”, konstatirao je Klarić.


Milanović: Uzmite sve što možete, iskoristite svaki euro


Potaknut ovakvim raspravama predsjednik RH Zoran Milanović je, kao posljednji govornik, priznao najprije da je indeks koji Gorane smješta u razvijene krajeve donijela njegova Vlada, poručio HDZ-u da taj indeks mijenja, jer to je, rekao je, pet minuta posla, te dodao:


“Osjetilo se ovdje prilično nezadovoljstva i frustracija, pomalo i kukanje. Mislim da trebate biti optimističniji. U Gorskom kotaru sigurno se živi bolje no što je nekada bilo.


Svakako može još i bolje, posebno uz zaista ogromne količine EU sredstava. EU je ogromna tvornica novca koju treba koristiti jer nam stoji na raspolaganju. Uzmite sve što možete, iskoristite svaki euro”, zaključio je predsjednik Milanović.


Ovo su dobitnici gradskih nagrada


Svojim su nastupima svečanu sjednicu ukrasili polaznici Dječjeg vrtića “Hlojkica”, učenici OGŠ Ive Tijardovića, vokalna skupina DiM i Roberta Jambrešić, a kroz program je vodila novinarka Slavica Kljaić.Kraj sjednice donio je i dodjelu godišnjih priznanja pri čemu je Nagradu za životno djelo dobio Anton Štimac iz naselja Hrvatsko za svoj dugogodišnji društveni rad.


Godišnje nagrade dobili su Tomislav Majnarić Gile za svoj doprinos planinarstvu i Patricija Urbanc kao višestruka prvakinja Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama, a Povelju za 10 godina rada dobio je Sanjkaški klub “Prepnek”.Zahvalnice gradonačelnice dobili su Folklorna sekcija KUD-a Delnice, Mladen Colnar, Igor Mance i Berislav Crnić za rad u Udruzi “Pajdaš”, Jasminka Curl za rad u Udruzi za zaštitu životinja te Dijana Mihelčić Muhvić i Denis Kezele za rad u OGŠ Ive Tijardovića.