30 godina 138.

Milanović čestitao Goranskim risovima: Budite ponosni, bitno ste pomogli obrani Hrvatske!

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Da nije bilo akcije oslobađanja delničke vojarne, koja je osnažila oružjem u tom trenutku slabo opskrbljenu hrvatsku vojsku, pitanje je kako bi dalje tekao Domovinski rat, rekao je Zoran MilanovićBudite ponosni jer ste u teškim danima na kraju 1991. godine zaista bitno pomogli obrani Hrvatske sjajnom akcijom oslobađanja tadašnje delničke vojarne JNA i brojnih vojnih skladišta u kojima su bile ogromne količine streljiva.


Da nije bilo te akcije koja je osnažila oružjem u tom trenutku slabo opskrbljenu hrvatsku vojsku, pitanje je kako bi dalje tekao Domovinski rat, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović u svom govoru u Radničkom domu Delnice na Svečanoj sjednici održanoj povodom tridesete godišnjice osnutka 138. brigade HV-a, poznatije pod nazivom “Goranski risovi”.


– Nemojte se sažaljevati i cijeniti manje no što vrijedite, poručio je direktno Milanović okupljenima, komentirajući time do tog trenutka od nekoliko govornika niz izrečenih tvrdnji o tome da se doprinos ove brigade, kao i Gorskog kotara u cjelini, ne vrednuje kako treba na državnoj razini.
– Nisu za to zanemarivanje krive dosadašnje vlade, pa ni ova sadašnja, već vremena takva kakva su bila i jesu. Hrvatska je – ne samo Gorski kotar – ispražnjena. Pate i veliki gradovi, a kamoli manji gradovi ili sela.


Razumijem vaše probleme i nezadvoljstvo i jasno mi je da ćemo svi morati sustavno i dugotrajno raditi na promjenama, i to ponajprije kroz korištenje sredstava iz EU fondova. Taj novac čeka vas i u njegovom dobivanju ne treba vam pomoć države.


Borite se za njega, budite agresivni, izdržljivi i borbeni baš poput risa kojeg ste uzeli za ime i simbol svoje postrojbe, poručio je predsjednik Milanović Goranima.


Tri istine


A koliki je bio doprinos Gorana tijekom svih godina Domovinskog rata najbolje je predočio Antun Rački, tadašnji zapovjednik Operativne zone Rijeka istaknuvši da se izniman doprinos ove postrojbe, i Gorana općenito, vidi u tri istine.– Prva je istina da ste do Božića 1991. godine oslobodili svoje područje čime je Operativna zona Rijeka od Pule do Gorskog kotara bila bez ijedne JNA kasarne i bilo kakvog neprijateljskog uporišta. Druga je istina da ste u akciji ostvarenoj uz pomoć policije osigurali hrvatskim vojnicima 6.000 tona streljiva različitih kalibara, od običnog pištolja preko minobacača pa do višecjevnih bacača.


Koliko je to bilo značajno, najbolje nam govori podatak da su samo dan prije te akcije hrvatski vojnici na položajima imali jedan jedini komplet municije, odnosno samo ono što su u tom trenutku mogli sa sobom nositi.


Zato je tvrdnja da ste naoružali Hrvatsku pomalo i preblaga jer ste vi tom akcijom, rekao bih – spasili Hrvatsku! Bez tog oružja vrlo je upitno kako bi se dalje razvijao rat. Napokon, treća je istina vezana uz vaš doprinos da ste krajem te 1991. godine otišli iz svojih domova i sve do 1995. godine branili Liku koja u tom trenutku nije imala dovoljno branitelja.


Dakle, domovinu ste branili, ne na kućnom pragu, nego tamo gdje je to bilo potrebno. I to ste činili na krajnje pošten način. Vaši su ratni tragovi posuti ponosom i to od svakog zapovjednika pa do svakog pojedinca na bojištu. Najprljaviji mogući posao – jer rat to jest – odradili ste na najčišći mogući način.


Dokaz tome je da niti jedan zapovjednik ili vojnik iz ove postrojbe nije bio ne osumnjičen, već ni razmatran kao potencijalni kršitelj ratnih prava, rekao je Rački složivši se s tvrdnjama da se premali značaj daje doprinosu Gorana i 138. brigade obrani Hrvatske i stvaranju samostalne države.


Ratni put Goranskih risova


Direktno je o putu “Goranskih risova” najprije govorio Željko Sokol, predsjednik “Goranskih risova”, kluba 138. brigade HV-a kojemu je, istaknuo je, trajna zadaća čuvati sjećanja na doprinos ove vojne jedinice. Ratni brigadir Miljenko Balen, koji je tu dužnost obavljao uz Ivana Gašpara i Rajka Matijašića, naglasio je da je iznimna čast bila braniti domovinu.


– Nakon osvajanja delničke vojarne, za što su najzaslužniji pripadnici tadašnje Policijske postaje Delnice i Antitetorističke jedinice Lučko, danima smo pod prijetnjom zračnog napada iznosili tone i tone streljiva i oružja. Potom smo spremno krenuli braniti domovinu daleko od naših domova pri čemu smo uz gotovo petogodišnji boravak na bojišnici u Lici sudjelovali i u akcijama “Bljesak” i “Oluja”.


Brigada je razvojačena 15. studenog 1995. godine i u njoj su u vrijeme njenog postojanja djelovala 5.474 vojnika. Imali smo 15 mrtvih i 220 ranjenih, a od rata pa do danas umrlo je, često baš zbog posljedica ratnih zbivanja, više od 500 pripadnika brigade. Iz rata smo izašli uzdignute glave jer smo poštivali sve međunarodne odredbe o ratu, ali još i više, rekao bih, one ljudske, rekao je Balen koji je također izrazio nezadovoljstvo neadekvatnim vrednovanjem doprinosa Gorana Domovinskom ratu.


U ime goranskih općina i gradova nazočne je pozdravila gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić naglasivši da goranske sredine nisu i neće zaboraviti doprinos koji su članovi ove postrojbe dali u borbi za slobodu Hrvatske. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dodao je da su na području PGŽ-a u raznim postrojbama HV-a život u borbi za samostalnost Hrvatske izgubila 222 vojnika, a Dinko Tandara, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, rekao je kako se treba pokloniti svima koji su dali život – najveći doprinos u oslobođenju Hrvazske.


– Mi koji smo ostali moramo opravdati tu njihovu žrtvu, rekao je Tandara. Jakob Zdravko, izaslanik Ministarstva obrane, napomenuo je da Hrvatima slobodu nije nitko darovao.


– Za nju smo se sami izborili što baš vi znate jako dobro i zato s razlogom trebate biti ponosni na vaš doprinos danima i godinama kad se borilo za Hrvatsku, rekao je Zdravko.


Odlikovanje obitelji Joška Kordiša


Cjelodnevno obilježavanje tridesete obljetnice osnutka brigade počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na delničkom groblju i kod spomenika poginulim pripadnicima na Trgu 138. brigade HV-a te svetom misom.


Svečanu sjednicu vodila je novinarka Slavica Kljaić, nastupili su pri izvedbi himni i drugih pjesama operni pjevači Goranka i Marin Tuhtan, bivši delnički gradonačelnik Ivica Knežević te Mario Marincel.Najsvečaniji trenutak programa bila je predaja odlikovanja – Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom – obitelji Joška Kordiša, poginulog hrvatskog branitelja.


U ime njegove majke, koja je zbog bolesti bila spriječena, odlikovanje je primila Marija Kovač, također majka poginulog hrvatskog branitelja koja se u vrlo emocionalnom govoru zahvalila svima koji još uvijek čuvaju sjećanja na žrtvu koju su za slobodu Hrvatske podnijeli njihovi sinovi.


Osnovani 28. listopada 1991.


138. brigada HV-a osnovana je ukazom predsjednika RH Franje Tuđmama 28. listopada 1991. godine i to od pripadnika ZNG-a s područja tadašnjih općina Čabar, Delnice i Vrbovsko.


Prva akcija u kojoj sudjeluju je osvajanje delničkih vojnih skladišta i vojarne (5. studenog 1991.), a već 19. prosinca odlaze na bojišnicu u Liku gdje ostaju do studenog 1995. godine. 1993. godine postrojbi do tog trenutka sačinjenoj isklljučivo od Gorana priključuju se i dragovoljci iz Rijeke, Opatije i Krka.