Veliko natjecanje

Megauspjeh Božane i Dore. Iz male moravičke škole stigle do svjetske “engleske” elite

Marinko Krmpotić

Božana Gvero i Dora Mance, učenice 8. i 5. razreda PŠ »Nikola Tesla« koja ima samo 41 đaka, ušle su u polufinale najvećeg natjecanja iz engleskog jezika, na kojem je nastupilo 67.750 učenika iz 60 zemaljaMORAVICE – Ovog tjedna svoja vrata zatvaraju sve škole u Hrvatskoj, a to znači da kreće za učenike najljepše doba školskih praznika. Dva i pol mjeseca ljeta donijet će uživanje mnogima, posebno onima koji su bili odlični u školi, a među njima su svakako Božana Gvero i Dora Mance, učenice Područne škole »Nikola Tesla« iz Moravica.


Njihova mala škola ima samo 41 učenika i učenicu, a njih su se dvije ni manje ni više plasirale u polufinale 10. međunarodnog HIPPO English Without Borders Olympiad, natjecanja na kojem se natječu učenici iz cijeloga svijeta! Otkud Božana i Dora na tom natjecanju, govori nam njihova profesorica Davorka Nekić:


Više razine


»Riječ je o natjecanju iz engleskog jezika koje testira znanja iz djelatnosti čitanja i slušanja s razumijevanjem te upotrebe jezika u preliminarnom krugu, odnosno čitanja s razumijevanjem i upotrebe jezika te pisanja u polufinalnome krugu. Budući da uz predavanje engleskog volim svojim učenicima podariti i puno izvannastavnih aktivnosti, ja sam u ožujku ove godine prijavila desetero učenika naše škole na HIPPO English Without Borders Olympiad. I dobro da sam to učinila jer su rezultati sjajni. U kategoriji HIPPO 1 učenica 5. razreda Dora Mance, s ostvarenih 75,5 od ukupno 80 bodova plasirala se u svjetsko polufinale tog natjecanja, a isto je uspjelo učenici 8. razreda Božani Gvero koja je u kategoriji HIPPO 3 ostvarila 84,5 od ukupno 86 bodova.
Koliko je konkurencija u preliminarnom krugu bila jaka, govori i podatak da su se u Dorinoj kategoriji natjecala 2.092, dok su se u Božaninoj natjecala 1.733 učenika.


Nastup na polufinalnoj razini bio je očekivano težak, ali su obje pokazale iznimno znanje te iznova oduševile. Dora se, iako na razini A1, natjecala u višoj A2 razini, dok se Božana, inače na razini A2, natjecala na B1 razini. Naime, kako pravila Natjecanja nalažu, svi koji se plasiraju u svjetsko polufinale, natječu se u kategoriji višoj od njihove. Učenice su testirale svoje znanje u djelatnostima čitanja s razumijevanjem i pisanja. O kako velikom natjecanju je riječ, najbolje govori podatak da je nastupilo 67.750 učenika iz 60 zemalja iz cijeloga svijeta.


Već samim nastupom Dora i Božana ostvarile su najveći uspjeh naše škole. Nažalost, zbog pravila natjecanja koje dopušta da u finale uđu svega tri natjecatelja iz iste zemlje, naše djevojčice nažalost nisu pozvane, budući da nisu zauzele jedno od tri prva mjesta. No, i bez toga ostvarile su izniman rezultat pri čemu moramo reći kako je Dora Mance osvajanjem 72 od mogućih 80 bodova ostvarila sedmo mjesto u Hrvatskoj!«, rekla je prof. Davorka Nekić, a sreću ne kriju ni dvije mlade »engleskinje«.


Zašto ne probati?!


Dora Mance (11) živi u Gomirju i rekla nam je kako joj je ovo prvi put da sudjeluje na natjecanju iz engleskog jezika: »Jako smo se dobro pripremili kroz testove ranijih generacija, a na samom natjecanju bilo je jako zanimljivo, ali su zadaci bili ipak teži no inače. No, znala sam da sam većinu riješila točno i jako sam sretna što sam postigla toliki uspjeh zahvaljujući svojoj profesorici koja nas ne uči samo jeziku i gramatici, već i kulturi i povijesti naroda koji govore engleski i baš mi je to jako zanimljivo«, rekla je Dora koja je, razgovarajući s nama, nekoliko puta svoju prof. Nekić nazvala teacher. Iz toga se vidi da je sva u engleskom, a voljela bi, kaže, jednom engleski okušati u Americi!


Božana Gvero (14) Moravičanka je koja će najvjerojatnije školovanje nastaviti u Rijeci, u Medicinskoj školi. Engleski uči svih osam godina, voli gledati američke i engleske filmove i nastoji ne čitati prijevod, već slušati i sama sebi prevoditi, a sluša i stranu rock glazbu (Queen, Kiss, Michael Jackson…) te nastoji prevoditi pjesme koje čuje. Kad joj je »teacher« Davorka predložila sudjelovanje na natjecanju rado je pristala jer, kaže, »to nije jedno od onih natjecanja koje se temelji na poznavanju gramatike, već je bit razumijevanje samoga jezika, što je daleko važnije. Nisam ni sanjala da ću se kvalificirati u svjetsko polufinale, pa sam bila u šoku kada sam saznala. Smatram to svojim velikim uspjehom i svima bih preporučila da se okušaju u HIPPU, jer uspjeh čeka svakoga tko proba. Pa zašto ne probati?!«, kaže Božana.


Motivacija novim generacijama


»HIPPO English Without Borders Olympiad je natjecanje na koje se učenici naše područne škole rado odazivaju već godinama. Iako ostvaruju jako dobre rezultate, ovo je prva godina kada su se uspjeli plasirati u svjetsko finale, što je velik uspjeh i za njih osobno, kao i mene kao njihovog mentora, ali i za cijelu školu i samo mjesto. Voljela bih da Dorin i Božanin uspjeh bude motivaciju budućim generacijama učenika da sudjeluju i budu dio najvećega natjecanja iz engleskog jezika u svijetu«, ističe prof. Nekić.