Humanitarna akcija

Medena šapa: U Fužinama održana pseća revija za pomoć napuštenim životinjama

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

U sklopu premijernog izdanja manifestacije, organizirana je humanitarna revija svih pasa – s rodovnicom ili bez nje, koja je okupila više od 50-ak sudionika, a cilj je nabavka ljetnih bazena za pse u Skloništu u LičuLavež pasa, smijeh, sunce, humanost na djelu, tombole, konačno druženje na koliko-toliko stari način… i više od toga moglo se vidjeti i osjetiti pod branom u Fužinama zahvaljujući humanitarnoj reviji »Medena šapa« u organizaciji Malinois kluba Kvarner, koji i inače sustavno pomaže napuštenim životinjama i azilima koji o njima brinu.


– Po prvi puta smo se odlučili organizirati humanitarnu reviju svih pasa – s rodovnicom ili bez nje – uz suorganizaciju Odjela za turizam Općine Fužine, čiji su nam djelatnici od samog početka bili velika pomoć. Od prihoda nabavljamo ljetne bazene za pse u Skloništu za pse u Liču, potrebu za kojima su nam oni sami ukazali.


Pse smo po prijavama svrstali u pet kategorija: male i velike ženke i mužjaci te štenci (do šest mjeseci starosti). Kako bi sve bilo pošteno, suci su bili dobrovoljci iz publike, a zadatak im je bio težak. Još prijave nisu bile ni završene, a već smo imali više od pedeset sudionika.


Foto galerija: Medena šapa: U Fužinama održana humanitarna pseća revija Foto: Danijela Pleše
Odlično je što su se mogli prijaviti svi psi, bez obzira na pasminu, pa smo imali šaroliki natjecateljski sastav, govori Sandra Mladenić Gašparac iz Malinois kluba Kvarner.


Čupavi manekeni


– Ovo nam je prva godina, no nadamo se da će prerasti u tradiciju, pogotovo stoga što je manifestacija humanitarnog karaktera. Ovim putem se zahvaljujem i našem sponzoru, tvrtki Natural Hunter, koja nam je osigurala poklon pakete i medalje za prva tri mjesta u kategorijama, te Odjelu za turizam Općine Fužine koji se također uključio s vrijednim nagradama – poručila je organizatorica.


Pomoći se moglo i kupnjom tombole ili ručno rađenih medenjaka u čijoj je izradi korišten domaći med s lokalnog OPG-a, sve namijenjeno za čovjekovog najboljeg prijatelja.


U revijalnom dijelu manifestacije organizirana je i Modna pseća revija – Lenny – na koju su vlasnici mogli prijaviti svoje pse kao prave manekene, i to u dnevnoj varijanti, blagdanskoj ili primjerice navijačkoj.


Sudeći po reakcijama posjetitelja i sudionika, prvo izdanje ove manifestacije proteklo je i više nego odlično, a uslijedio je nastavak druženja uz utakmicu, šetnju oko jezera te posjet nekoj od znamenitosti na području Fužina. Sve u svemu, bio je to idealan način da se spoje humanost i lijep izlet.


Božo najšetač


Među štandovima s ponudom za četveronožne prijatelje, isticao se i onaj Skloništa za nezbrinute životinje Lič, gdje je bilo moguće detaljnije saznati o radu Skloništa, ali i upoznati njegova najmlađeg stanara – zaigrano jednomjesečno štene koje je osvajalo i velike i malene.


Voditeljica Skloništa Milka Mijanović nije krila oduševljenje netom organiziranim događajem i nadu da će ih biti još, a vesela djelatnica Skloništa Tamara Tomić odmah nas je uputila na Božu. Riječ je o simpatičnom Božidaru Maksanu, zvanom Božo, iz Fužina, 75-godišnjaku koji svakodnevno odšeće četiri do pet kilometara sa psima iz Skloništa.


Krenulo je tako da je on šetao mimo Skloništa, a djelatnice su ga zaustavljale, pozdravljale i pozivale na šetnju. Odbijao je sve dok jednoga dana prije tri godine nije pristao, kaže, samo da da ih se riješi, a kad ono – psi su ga osvojili.


A i on njih, jer novi član Skloništa pas Princ iako nije ni mjesec dana ondje, ne odvaja se od Bože. Volonterke kažu, on nije samo šetač, Božo djeluje umirujuće na pse, socijalizira ih, uči šetnji na povodac, i to svaki dan – bez obzira bio blagdan ili kiša. Božo je tu za njih, kao i mnogi drugi koji su to danas pokazali na humanitarnoj reviji.