Goranski vidikovac

Marinko Krmpotić: Do kada će Kamačnik spavati?

Marinko Krmpotić

Kamačnik / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Kamačnik / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Dok se kroz EU projekt i uz suradnju sa susjednom Slovenijom u dodatno obogaćivanje sadržaja i zaštitu Kamačnika ulaže 230.000 eura, odnosno više od 1,5 milijuna, dotle s hrvatske strane traju nepotrebne i štetne »borbe za Kamačnik«Jučerašnje potpisivanje ugovora o nizu EU sredstvima financiranih poslova koji će biti realizirani u zaštićenom području značajnog krajolika Kamačnika upozorilo je i na sadašnje neodrživo i štetno ponašanje prema tom biseru prirode, jednoj od najljepših goranskih prirodnih atrakcija.


 


Naime, dok se kroz EU projekt i uz suradnju sa susjednom Slovenijom u dodatno obogaćivanje sadržaja i zaštitu Kamačnika ulaže 230.000 eura, odnosno više od 1,5 milijuna, dotle s hrvatske strane traju nepotrebne i štetne »borbe za Kamačnik«.
Zbog toga, sada kada baš posvuda u Hrvatskoj ljudi, posebno vikendima, hrle u prirodu, jedino Kamačnik službeno ne radi, posjetitelji (a ima ih) tu dolaze na vlastitu odgovornost, ali im karte ne naplaćuje nitko, kao što nitko ne zarađuje od restorana, nitko ne čisti stazu, nitko ne osmišljava druženja i događanja kojih je inače ovo područje od svibnja do listopada prepuno.


Ovakvo stanje na lokaciji koja je donedavno nudila restoran s odličnom hranom, terase na otvorenom i zatvorenom, piknik prostor te uređene šetnice i staze do bisernog izvorišta Kamačnik traje od trenutka kada je, još prošle godine u srpnju, posao dobio novi koncesionar koji ni 10 mjeseci nakon dobivanja prava na korištenje ovog prostora, nije pokrenuo posao.


Podsjetimo, brigu o Kamačniku do ljeta prošle godine vodili su Grad Vrbovsko i Komunalac Vrbovsko koji su višegodišnjim ulaganjima zaista oplemenili taj prostor i učinili ga atraktivnim za mnoge goste. Njihova namjera i želja bila je činiti to i dalje te od Kamačnika stvoriti nukleus razvoja turizma na području grada Vrbovskog.No, kad je prošle godine županijski JU »Priroda« raspisao natječaj za koncesionara, Grad Vrbovsko koji je do tog trenutka imao tu ulogu, nije se želio javiti i to iz protesta jer je JU »Priroda« cijenu koncesije podigao pet puta, odnosno s 20.000 kuna cijena je narasla na 100.000 kuna koliko treba izdvojiti za petogodišnje koncesionarsko pravo nad Kamačnikom. U Vrbovskom su to shvatili kao nepošten čin i odbili su se javiti na prvi, pa i na drugi natječaj. Budući da se nisu javili oni, učinilo je to KD »Lokvarka« iz Lokava čiju je ponudu JU »Priroda« prihvatio i od ljeta prošle godine Lokvarci su dobili pravo upravljanja vrbovščanskim biserom. No, donijeti odluku je jedno, a provesti je na terenu drugo pa je pravo na koncesiju, bar do sada, ostalo mrtvo slovo na papiru.I tako, dok Fužine, lokvarski Golubinjak i NP »Risnjak« bilježe ovog proljeća rekordan broj posjetitelja, Kamačnik i dalje »spava«, a za taj su »san« krivi mnogi. Je li JU »Priroda« baš morao podići cijenu koncesije pet puta? Nije li se Vrbovsko unatoč svemu trebalo javiti i na tu drastično povećanu cijenu? Zar KD »Lokvarka« zaista u gotovo pa godinu dana nikako nije mogao pokrenuti bilo kakav oblik aktivnosti na prostoru za koji ima koncesijsko pravo? Je li bilo tko iz JU »Priroda« pokušao razgovarati s predstavnicima Grada Vrbovskog i pojasniti im peterostruko povećanje cijena te, možda, razmisliti o ipak znatno nižoj cijeni s obzirom na zaista velika ulaganja Grada Vrbovskog? Jesu li predstavnici KD »Lokvarka« imali bilo kakav sastanak s predstavnicima Grada Vrbovskog na čijem području ostvaruju pravo na koncesiju? Je li bilo tko iz Vrbovskog pokušao razgovarati s KD »Lokvarka«?


Odgovori na sva ova pitanja najvjerojatnije su negativni, a dojam je da se mnogo moglo riješiti razgovorima i dogovorima. No, do toga nije došlo pa u konačnici gube svi – Vrbovsko jer je zaustavljen razvoj turizma i proces stvaranja brenda Kamačnik, KD »Lokvarka« jer za isplatu godišnjih 20.000 kuna za koncesiju nije zaradilo još ni lipe, JU »Priroda« jer vjerojatno neće moći naplatiti tih početnih 20.000 kuna… Napokon, na gubitku su i svi oni koji u uživali doći u Kamačnik i uživati u njegovim ljepotama. Istina, posljednjih se dana navodno ostvaruje niz aktivnosti s ciljem da Kamačnik otvori svoja vrata i treba se nadati da će tako i biti te da će lipanj donijeti buđenje Kamačnika. Mada, i ovako je već puno izgubljeno što djeluje još bolnije u svjetlu spomenutih EU sredstava. Jer, EU nam daje novac za uređenje, a mi sami nismo u stanju naplaćivati ono što Kamačnik ima.