Jubilej

Lovačko društvo Srnjak Fužine-Lokve proslavilo 90 godina rada. Ponosni su na dugu povijest, zabrinuti za budućnost

Marinko Krmpotić

U 90 godina postojanja kroz ovo je Društvo prošlo više od 400 članova, a danas broji 104 člana, od kojih su većina stariji ljudiFUŽINE – »Racionalno uzgajati plemenitu, a tamaniti štetnu divljač«, jedna je od rečenica ugrađenih u prvi Statut Lovačko-ribolovnog društva Fužine, osnovanog davnog 1. siječnja 1932. godine, podsjetio je na jučerašnjem svečanom druženju Marinko Kauzlarić, aktualni predsjednik LD-a Srnjak Fužine-Lokve koje je nasljednik tog, prije devet desetljeća osnovanog lovačkog društva. Osnivači su, istaknuo je Kauzlarić, bili tadašnji ugledni mještani Fužina i ostalih naselja ovoga kraja.


– Koju godinu kasnije slična se društva osnivaju u Liču i Lokvama, a 1953. udružuju se u lovačko društvo iz kojeg su se izdvojili ribolovci. Godine 1967. dolazi i do posljednje promjene i tada nastaje današnje LD Srnjak Fužine-Lokve koje okuplja lovce s područja tih lokalnih samouprava podijeljenih u četiri lovne grupe – Fužine, Lič, Vrata i Lokve. Od osamostaljenja Hrvatske, točnije od 1996., ovo lovačko društvo ima u zakupu lovište Lokve te županijsko lovište Vranjak, a sukladno lovno-gospodarskoj osnovi brine o uzgoju zeca, srne, jelena, divlje svinje i smeđeg medvjeda. U 90 godina postojanja kroz ovo je društvo prošlo više od 400 članova, a danas broji 104 člana, od kojih su većina stariji ljudi. Prosjek starosti članova je čak 62 godine i to bi svakako trebalo mijenjati, rekao je Kauzlarić zahvalivši na potpori koju im u radu pužaju općine Fužine i Lokve, županija i državne institucije.


Čestitke


Od nazočnih gostiju, prvi je veliku obljetnicu čestitao Mato Grgić, potpredsjednik Lovačkog saveza Hrvatske, istaknuvši doprinos lovaca u očuvanju prirode. Hrvoje Kukas, tajnik Lovačkog saveza Hrvatske, poželio je domaćinima bar još 90 godina, a posebno da se svi koji su bili na ovoj obljetnici nađu na istom mjestu i za deset godina kad se bude slavilo puno stoljeće postojanja organiziranog lovstva na ovom području. Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, prisjetio se nekadašnjeg člana ovog LD-a, uglednog Alojzija Frkovića, koji je 2007. godine napisao knjigu o tadašnjih 75 godina postojanja ovog LD-a.
– Iz te knjige vidi se da je organiziranog lovstva na ovom području bilo još u prvom desetljeću 20. stoljeća, a počekom 1930-ih počelo je osnivanje Društava. Svo to vrijeme vi ste na ovom području sačuvali lovstvo i na tome vam treba čestitati, rekao je Malnar, posebno istaknuvši činjenicu da su u doba Domovinskog rata u redovima Hrvatske vojske na bojišnici bila čak 63 člana LD-a Srnjak Fužine-Lokve. Domaćinima je čestitke u ime susjeda iz Delnica uputio i Ivan Fabijanić, predsjednik LD-a Tetrijeb, kao i načelnik Općine Fužine David Bregovac u svoje i ime svog lokvarskog kolege Tonija Štimca, a svaki od govornika darivao je fužinsko-lokvarsku udrugu prigodnim darovima što je bio dobar uvod za najsvečaniji dio obljetničkog druženja – podjelu priznanja, plaketa i zahvalnica članovima i suradnicima.


Priznanja


Takozvano Lovačko priznanje 3. reda zaslužili su Goran Pleše, Marijan Bolf, Branko Miletić, Miodrag Kauzlarić, Slavko Starčević, Ivan Milošević i Denis Juričić. Priznanje drugog reda dobili su Loris Šubat, Velimir Čop, Stanko Šafar, Ivan Molek, Jurica Malnar i Jurica Šulentić, a Priznanje 1. reda primili su Marijan Starčević i Slavko Starčević. Plakete LD Srnjak Fužine-Lokve dobili su Vjekoslav Poropat, Mario Lipovšćak, Sandro Čubrić, Tino Medvidović, Željko Čebuhar, Damir Dujmović, Miodrag Kauzlarić i Marinko Kauzlarić, a od poduzeća i pojedinaca koji su pomagali i pomažu u radu zaslužili su ih Drvenjača d.o.o., LD Strijelac Garčin, Šumarija Fužine, Dario Miloš, Jurica Malnar, Zoran Tonković, Igor Drača i Zoran Čebuhar. Zahvalnice za doprinos radu društva dobili su KD Lokvarka, d.o.o. KDT Fužine, Policijska postaja Delnice, Mirjana Kirasić, župni uredi u Fužinama i Lokvama te lovačka društva Terijeb Delnice, Medviđak Tribalj, Srndać Hreljin, Tuhobić Krasica, Gradina Novi Vinodolski i Košutnjak Novi Vinodolski. Plakete za doprinos radu zaslužili su Lovački savez Hrvatske, Lovački savez PGŽ-a, Marina Medarić, Mladen Brajan, Toni Štimac i David Bregovac.


Zlatna plaketa Društvu, priznanja članovima


Najvrijrednije priznanje koje je povodom devedeset godina rada dobilo LD »Srnjak« Fužine-Lokve svakako je Zlatna plaketa Lovačkog saveza PGŽ-a koju je predsjedniku Kauzlariću uručio Josip Malnar, predsjednik LS-a PGŽ-a. Posebna priznanja od strane samog LD-a dobili su oni vrijedni članovi LD-a »Srnjak« koji su aktivni u članstvu više od 50 godina. To su Velimir Čop, Žarko Jović, Dragutin Kolombo, Slavko Milošević, Kuzma Petrović, Franjo Rajski, Viktor Švob i Josip Troha.