Goranski problem

Loše poslovanje “prepolovilo” šumski doprinos u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆVRBOVSKO – Na ime uplate šumskog doprinosa, Grad Vrbovsko ove će godine dobiti 1,7 milijuna kuna, a planirano je 3,4 milijuna kuna, što je bilo tek nešto manje u odnosu na 2019. godinu, kad je Vrbovsko dobilo 3,7 milijuna kuna.


Sličan pad bilježe i ostale goranske lokalne samouprave, a povod je, najčešće se govori, to što se zbog korone puno manje sjeklo.


No, u Vrbovskom, ističe gradonačelnik Dražen Mufić, nije tako.
– Godišnji etat Šumarije Vrbovsko je 45.000 »kubika«, a sjeklo se 2020. godine 100.000 »kubika« što je više no dvostruko. Nažalost, i prihodi su dvostruko manji pa se zaista treba pitati zašto. Po meni zato što je ostalo puno neprodane količine. Loše poslovanje dovelo je do toga da je došlo do propadanje srušenih drvnih sortimenata pa je kvaliteta bila slaba, a samim time i cijene su bile puno niže.


I tu smo, a ne na broju srušenih stabala, izgubili i mi i Hrvatske šume. Samo zahvaljujući tome je u ukupnoj količini dobivenih sredstava 10 posto šumskog doprinosa sada manje nego nekadašnjih 5 posto, pojašnjava gradonačelnik Mufić.