Jednoglasna odluka

Lokve kreću u osnivanje svoje razvojne agencije

Marinko Krmpotić

Tvrtka će u početku djelovati u okviru općine, a cilj je da se što prije osamostali i sama stvara svoj dohodak. U planu je zapošljavanje nekoliko mladih stručnjaka koji bi radili na pripremi i prijavi EU projekata - s vremenom i na tržišnoj osnoviLOKVE – Jednoglasnom odlukom članova Općinskog vijeća Lokava u toj je lokalnoj samoupravi pokrenut postupak vezan uz osnivanje tvrtke RAL koja će u početku djelovati u okviru Općine Lokve, a cilj je da se što je prije moguće osamostali i sama stvara svoj dohodak, rekao nam je načelnik Općine Lokve Toni Štimac te pojasnio aktivnosti koje slijede nakon što su se vijećnici složili s idejom osnivanja jedne takve općinske firme.


– U siječnju krećemo s poslovima registracije i ostalim aktivnostima vezanim uz osnivanje firme. Očekujemo da ćemo do ožujka imati sve gotovo kad je riječ o registraciji i svim ostalim pojedinostima, a u svibnju se nadam da ćemo već imati prvog zaposlenika, odnosno voditelja ili direktora. Cilj je uz njega zaposliti na tom početku još jednog mladog stručnjaka, i to na razdoblje od dvije godine, a u preostale dvije godine, ako bude sve išlo kako treba, mislim da možemo ići na zapošljavanje još dvije-tri osobe.


U cijeli projekt krećemo s namjerom da zaposlimo mlade visokoobrazovane ljude koji nam sada odlaze jer nema posla. Ideja je da oni rade na analizi, pripremi i prijavi za EU projekte iz Hrvatskoj dostupnih EU fondova te da kroz taj posao stvaraju i financijsku osnovu koja će im omogućiti poslovanje, dakle i isplatu plaća za njih i ulaganje u daljnji rad i razvoj – govori Štimac koji drži kako je rad ovakvih agencija itekako potreban svima u Hrvatskoj, posebno Gorskom kotaru.


Oslonac na mlade
– Za priče o tome kako iz EU fondova ne uzimamo koliko bismo mogli, znamo svi. Činjenica je da Europska unija kroz svoje brojne programe, projekte i fondove nudi mogućnost dobivanja sredstava koja itekako mogu pomoći pri pokretanju ili razvijanju nekog posla, odnosno realizaciji određenog projekta. Do tih sredstava treba znati doći, a upravo mlade informatički obrazovane generacije tu su u prednosti pa smo zamislili ponuditi ljudima s našeg, ali i goranskog šireg područja, mogućnost da to svoje znanje iskoriste na tom području. Znači, RAL će biti firma koja će nastojati pronaći što više kvalitetnih EU projekata koji se financiraju iz sredstava EU fondova. Što takvih projekata bude više, njihov će rad i zarada biti kvalitetniji i bolji, a to će im, nadam se, predstavljati itekako bitan motiv u radu – govori Štimac i naglašava da će Općina Lokve u početku pomoći koliko je god to moguće, ali ta pomoć neće biti ni stalna, ni bezuvjetna.


– Prvi oblik naše pomoći bit će vezan uz taj operativni dio djelovanja firme u prvih pola godine. Nadamo se da će oni već na početku iz EU fondova pronaći novce za vlastiti rad – jer takvih projekata ima – te da će potom krenuti u potragu za projektima koje mogu ponuditi na tržište.


Dobar način ulaganja u mlade

Svakako je pohvalno da je odluka o osnivanju ove tvrtke na sjednici Općinskog vijeća Lokava prihvaćena jednoglasno. To znači da svi u Lokvama smatraju da je ovo dobar način ulaganja u mlade. Taj stav je logičan jer je u nekoliko posljednjih godina upravo Općina Lokve uspješnim sudjelovanjem u nizu projekata sufinanciranih iz EU fondova pokazala kako mogućnosti uspješnog traženja i korištenja EU sredstava nisu samo teorija. Na tragu toga je i osnivanje ove razvojne agencije, prve ovakvog oblika koju je na području Gorskog kotara osnovala jedna lokalna samouprava. Istina, u Skradu postoji i uspješno djeluje PINS, poduzetnički inkubator. No, on je vezan i za ostale goranske lokalne samouprave, a RAL kreće iz Lokava, naravno sa željom i ciljem da se proširi.a

Nema forsiranja


Mi smo spremni »pogurati« njihov rad i dok se ne dogode dva-tri takva projekta koja će im omogućiti zaradu, odnosno dok ne stanu na noge. No, ako uspjeha ne bude, nećemo forsirati, već ići u zatvaranje neuspješne firme. Naravno, optimisti smo i vjerujemo da će to dobro ići jer interesa u mjestu ima i nadamo se da ćemo privući mlade stručne ljude – rekao je Štimac, dodavši da bi ured buduće Razvojne agencije Lokve trebao biti u prostoru u zgradi Općine Lokve.