Gorski kotar

Lokve dobivaju sviralo na otvorenom, ovako će izgledati

Marinko Krmpotić

Sudionici ovogodišnjeg Saziva bit će Vladimir Novak iz Zagreba te riječki umjetnici Vesna Rožman i Bruno Paladin, a 41. sazov ponudit će i jednodnevnu radionicu drvoreza za djecu koja će biti održana u OŠ Rudolfa StrohalaGoranska kiparska radionica – jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih kiparskih manifestacija u Hrvatskoj – nije pokleknula pod pandemijom koronavirusa. Naime, 41. Saziv GKR-a počet će sredinom ovog mjeseca, točnije 15. lipnja, i trajat će, već po tradiciji, pet dana tijekom kojih će umjetnici raditi na svojim skulpturama koje će potom u srpnju biti postavljene na različite lokacije.


Sudionici ovogodišnjeg Saziva bit će Vladimir Novak, akademski kipar iz Zagreba, Vesna Rožman akademska kiparica iz Rijeke te Bruno Paladin slikar i kipar iz Rijeke kojem će to, nakon 1995. godine, biti drugo sudjelovanje u radu radionice. Vladimir Novak će izraditi skulpturu pod radnim nazivom »Duhovna mašina« dimenzije 380x380x350 cm. Vesna Rožman radit će skulpturu »Panova frula« (250x250x300 cm.) što će uz temeljne drvene dijelove imati čelične cijevi, svirala, koja će na vjetru proizvoditi zvuk. Bruno Paladin će izraditi asamblaž »Isprekidane staze« dimenzija 100×200 cm.


Uz rad ovih međunarodno priznatih umjetnika Goranska kiparska radionica ove će godine, govori nam njen predsjednik Milutin Burić, zainteresiranima ponuditi i radionica drvoreza za djecu koja će biti održana u OŠ Rudolfa Strohala.
– Voditeljica radionice biti će Tihana Karlović, mag.lik.pedagogije. Radionica će biti jednodnevna. U rad će se uključiti do 15 polaznika (učenici, učitelji), u dobi od trećeg do osmog razreda. Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje, a rad će biti prilagođen dobi djece i njihovim motoričkim sposobnostima. Uz učenike lokvarske škole na radionici će sudjelovati učenici OŠ Ivanke Trohar Fužine, OŠ


Ivana Gorana Kovačića Delnice te OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora.


Također, u planu je i održavanje jednodnevne radionice za odrasle koja će biti održana u Društveno-kulturnom centru Žaba u Lokvama, i to u petak, 24.srpnja, a kraju će biti privedena tiskanjem grafičkih listova koji će biti izloženi u »Žabi« dan kasnije, kao uvod u 6. Noć skulptura koja će biti održana zadnje subote u mjesecu srpnju, a ove će godine biti vezana uz središte Lokava i obuhvatiti će skulpture uz DKC Žaba i malu galeriju skulptura uz OŠ Rudolfa Strohala Lokve. Napokon, dio zbivanja ovogodišnjeg Saziva GKR-a bit će i promocija grafičke mape autorice Tihane Karlović. To će predstavljanje biti upriličeno 14. kolovoza u povodu obilježavanja Dana općine Lokve, a istovremeno će se u DKC-u Žaba otvoriti izložba grafičkih listova iz mape, najavljuje Milutin Burić.


Do sada 100 sudionika


U dosadašnjih četrdeset saziva iza Goranske kiparske radionice je ravno 100 sudionika, 82 autora te 107 ostvarenih skulptura postavljenih u javne prostore diljem Gorskog kotara.


Ove godine, naglašava Burić, održavanje su financijskim sredstvima i na druge načine pripomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Općina Lokve, Općina Fužine, Hrvatske šume, Goran graditeljstvo Delnice, Mi Teh – Mihelčić Tehnika Lokve i KD »Lokvarka« Lokve.