PREKID KONTINUITETA

Lokve do daljnjeg bez vrijednog projekta “Zaželi”: Žene ostale bez posla, korisnici bez pomoći

Kako je Općina Lokve među zadnjima potpisala ovaj ugovor i projekt je još trajao u trenutku otvaranja poziva za fazu II, nisu se zbog propozicija mogli prijaviti na taj poziv te Općini sada ostaje čekatiLOKVE – Projekt »Zaželi – Žene u ruralnoj zajednici« – realiziran na području Općine Lokve – bio je iznimno uspješan, zaključak je sa završnog druženja sudionica tog projekta, govori nam Dijana Cenčić, voditeljica tog programa:


»U siječnju 2019. godine potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava na 30 mjeseci, a taj rok istječe ovog mjeseca. Cilj je bio smanjiti nezaposlenost žena koje teže pronalaze posao te ujedno povećati kvalitetu života za krajnje korisnike. U okviru projekta zaposlilo se ukupno sedam žena koje su kroz 24 mjeseca pružale potporu i podršku te obilazile sveukupno 52 starije i nemoćne osobe. Činile su to Marica Čop, Ines Grgurić, Biserka Cenčić, Dijana Kolak, Suzana Ilić Martinov, Jasna Čop i Gordana Ružević. Zaposlene žene pružale su podršku kroz aktivnosti čišćenja i održavanja kućanstva, nošenja drva, čišćenja snijega, uređenja vrta i okućnice, nabave namirnica, lijekova i ostalog, održavanje osobne higijene korisnika, pomoć pri pripremi obroka te hranjenju, pratnja korisnika, šetnja te razgovor i druženje, odnosno poticanje socijalizacije.


Veza sa svijetom


Negdje na polovini projekta zadesio nas je virus COVID-19 i baš u tim trenucima se pokazalo koliko je ovakav projekt dobrodošao i potreban našim starijim i nemoćnim korisnicima, tj. skupini ljudi koja je najugroženija u ovoj pandemiji. Da se ne bi korisnici nepotrebno izlagali virusu, naše djelatnice su bile te koje su ih obilazile, dostavljale hranu, lijekove i ostale potrepštine. Svaka od njih brinula se od 5 do 10 korisnika, a svoj su posao obavljale odlično što se vidi i iz činjenice da na njihov rad nije bilo pritužbi, dapače samo pohvale«, govori Dijana Cenčić, koja ističe kako bi nužno bilo da se ovaj projekt nastavi.


Natječaj trajno zatvoren
»Kako je Općina Lokve među zadnjima potpisala ovaj ugovor i projekt je još trajao u trenutku otvaranja poziva za Zaželi faza II, nismo se mogli prijaviti na taj poziv zbog uvjeta koji je naveden u Uputama za prijavitelje, a taj je da se 120 dana prije završetka prvog ugovora ne može prijaviti na novi natječaj, a niti potpisati novi ugovor prije završetka ovog. Na kraju je natječaj trajno zatvoren zbog iznimno velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga. Sada nam ostaje čekati i vidjeti što donosi novo proračunsko razdoblje. Vjerujem da će se Općina Lokve prijaviti na natječaj, ako se otvori, i ponovo dobiti potrebne bodove za provođenje novoga projekta »Zaželi«. Na našu i veliku žalost naših korisnika projekt se nije mogao kontinuirano nastaviti pa su nakon dvije godine žene ostale bez posla, a korisnici bez pomoći i podrške na koju su računali i tako sve do novog projekta, a prijava, odabir i potpisivanje ugovora za novi projekt može potrajati dulje vrijeme«, rekla je Cenčić.


Pet osposobljenih njegovateljica


U sklopu ovog projekta Općina Lokve kupila je šest bicikla kojima su žene obilazile korisnike, a organiziran je i program osposobljavanja za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba u Delnicama u suradnji s Narodnim učilištem Rijeka, koji je petero njih uspješno završilo. To su Marica Čop, Ines Grgurić, Biserka Cenčić, Dijana Kolak i Suzana Ilić Martinov. One su tijekom četiri mjeseca odslušale 220 sati predavanja te odradile 180 sati prakse u Domu za psihički bolesne odrasle osobe »Turnić« i Domu za starije i nemoćne osobe Domska vila »Vinka« Delnice.


Vrijednost projekta više od milijun kuna


»Vrijednost projekta »Žene u ruralnoj zajednici » je 1.098.793 kune, a intenzitet EU potpore 100 posto. Korisnik projekta bila je Općina Lokve, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb. Uspješna realizacija zasluga je svih koji su na bilo koji način sudjelovali na projektu. Stoga se zahvaljujemo načelniku, svim suradnicima, Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lokve, ostalim djelatnicima Općine te svim korisnicima i radnicama«, istaknula je Cenčić.