Općinsko vijeće

Lokvarskom načelniku podigli plaću, i dalje je, tvrdi se, među najslabije plaćenima u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Toni Štimac / Foto Marinko Krmpotić

Toni Štimac / Foto Marinko Krmpotić

Načelnik Štimac imat će za 11,24 posto veća primanja koja će u konačnici iznositi nešto više od 9.000 kunaSa šest glasova za i dva suzdržana (HDZ) prihvaćeno je izvješće o proračunu Općine Lokve za prvih šest mjeseci ove godine. Neslaganje HDZ-a pojasnila je Doris Bilokapić konstatacijom kako je od planiranih godišnjih 13 milijuna kuna prihoda, u prvih šest mjeseci ostvareno svega dva milijuna kuna pa će teško biti ostvariti plan.


Odgovorila koj je Đurđa Malnar, voditeljica financijskih poslova rekavši kako se proračun uvijek u prvom dijelu godine puni slabo pa je tako za prvih devet mjeseci stanje već znatno bolje, a do kraja godine realizacija će biti blizu planiranog.


Slične rasprave i odnosi glasovanja pratili su i ostale točke dnevnog reda vezane uz financije pa je tako, uz primjedbu Tereze Gašparac (HDZ) da općina već ima znatna zaduženja, ipak prihvaćeno tzv. kratkoročno zaduženje, odnosno revolving kredit od 981. 110 kuna namijenjen plaćanju troškova vezanih uz projekt uređenja edukativne šetnice uz Lokvarsko jezero.
Taj se kredit, pojasnio je načelnik Štimac, podiže samo stoga da se izvođaču na vrijeme plate svi radovi, a po završetku posla Općina Lokve iz državnih će izvora dobiti u tu svrhu namijenjena EU sredstva.


Plaća ista od 2013. godine


Odnos 6:2 zabilježen je i pri prijedlogu povećanja plaće načelniku Štimcu koji će imati za 11,24 posto veća primanja koja će u konačnici iznositi nešto više od 9.000 kuna po čemu ostaje među najslabije plaćenim goranskim načelnicima.Pojašnjavajući prijedlog podizanja plaće Štimac je podsjetio kako je načelnička plaća ista od 2013. godine, a u međuvremenu je na njegov prijedlog podignuta za 10,3 posto plaća općinskim službenicima, ali su i oni u tzv. donjem dijelu visine primanja općinskih i službenika gradskih uprava.


Jednoglasno je prihvaćen prijedlog o proglašavanju 7. studenog Danom Gorskog kotara, a zanimljivost sjednici osigurala su brojna vijećnička pitanja pa je tako Gordana Božić (Unija Kvarnera) pitala hoće li se napokon riješiti problem parkiranja kamiona po različitim lokacijama u Lokvama (Vatrogasni dom, ambulanta, parkiralište ispred zgrade općinske uprave…).


Načelnik Štimac podsjetio je kako se taj problem pokušalo riješiti pred dvije godine i vode se dogovori o tome da se jedan prostor za parkiranje uredi na lokaciji nekadašnjeg restorana “Žaba”.


– Predlažem da na sljedećoj sjednici Vijeća donesemo zaključak o provođenju te ideje i poštivanju prometnog reda – rekao je Štimac, a nazočni prihvatili pa će to biti jedna od tema naredne sjednice koja će biti održana u prosincu.


Dani otvorenih vrata Picirka


Tanjicu Šafar zanimalo je u kakvom je sranju projekt preuređenja i obnove Picirka te kome se posjetitelji mogu obratiti za razgledavanje prostora zbirke etnografskih predmeta.


Načelnik Štimac odgovorio joj je kako je najveći dio planiranih radova priveden kraju.– Ostaje nam još uređenje podova te u budućnosti uređenje potkrovlja gdje bi se moglo naći prostira za smještajne kapaciteti. Uskoro planiramo organizrati Dane otvorenih vrata Picirka kako bismo sve mogućnosti tog objekta predstavili Lokvarcima i našim gostima.


Uz eksponate etnografske zbirke Udruge ljubitelja lokvarskih starina u Picirku će biti Muzej žaba, kao i izložbeni prostori koji će svjedočiti o zanimanju suvremenuih filmskih režisera i književnika za područje Lokava gdje je snimljeno nekoliko filmova i gdje su neki od suvremenih hrvatskih književnika smjestili radnju svojih romana – rekao je Štimac dodavši kako bi brigu o funkcioniranju tog objekta trebala voditi Razvojna agencija Lokve.


Kad će Žabarska noć?


Zašto nije, kako je bilo najavljeno, krajem rujna održana Žabarska noć, pitala je Doris Bilokapić (HDZ), a Štimac je odgovorio kako se odustati moralo jer izvođač radova još nije bio postavio grijanje,


– Svakako ćemo pokušati održati tu priredbu po kojoj su Lokve poznate, a nadam se da će to biti krajem ovog ili početkom narednog mjeseca – najavio je načelnik Štimac.


O sportskoj dvorani


Što je s idejom o gradnji sportske dvorane u Lokvama, pitala je načelnika Štimca Sandra Okanović, a Štimac je ponudio dobre vijesti.


– Projekti takve vrste u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti sufinanciraju se sa 100 postotnim iznosom. Projektna dokumentacija je gotova i sad idemo u izradu izvedbenog projekta.


Svakako ćemo se kandidirari i smatram da imamo velike šanse biti uspješni – rekao je Štmac napomenuvši kako bi bila riječ o lijepoj sportskoj dvorani s bazenom, igralištem za dvoranske sportove te welness i fitness infrastrukturom.