Vlč. Zlatko Ćibarić

Lokvarski župnik krenuo na pješački put dug 180 kilometara. U nedjelju planira biti na misi u Mariji Bistrici

Marinko Krmpotić

Računam dnevno preći 50 do 60 kilometara te do subotnjih večernjih sati doći u Mariju Bistricu i svjedočiti nedjeljnoj misi, rekao nam je prije polaska vlč. ČibarićLOKVE – U ranim satima četvrtka ispred kapelice na Kuku iznad Lokava na svoje oko 180 kilometara dugo hodočašće prema Mariji Bistrici krenuo je lokvarski župnik Zlatko Ćibarić. Povod je, kaže nam, slavljenje Boga, Blažene Djevice Marije i vjere, ali i isticanje potrebe okretanja duhovnom koje nam je u ovim za cijeli svijet teškim vremenima sve potrebnije.


– Tradicija hodočašća u ovoj župi u kojoj služim nekoliko posljednjih godina je jaka i lijep broj vjernika redovno ljeti hodočasti pješačeći od Lokava do Rijeke oko 40 kilometara u znak sjećanja na posjet pape Franje Rijeci, a išlo se, istina autobusom i prema Mariji Bistrici. Nadalje, ja osobno imam iskustva jer sam već u niz navrata hodočastio 60 kilometara na Janjevu odakle dolazim. Imajući sve to u vidu odlučio sam, u ime svojih vjernika u župama u kojima služim, a to su uz Lokve još i Crni Lug te Razloge, krenuti prema Mariji Bistrici, ovog puta sam i pješice koliko god budem mogao. Računam dnevno preći 50 do 60 kilometara te do subotnjih večernjih sati doći u Mariju Bistricu i svjedočiti nedjeljnoj misi. Znam da će biti teško, znam da mi vremenske prilike nisu sklone, ali imam puno volje, želje i motiva da prijeđem ovaj put i to u najvećoj mjeri pješice, rekao je velečasni Ćibarić.


Dodaje da je njegov čin i poruka svima, ne samo vjernicima, da moramo biti snažni, nastaviti vjerovati i boriti se protiv svih negativnosti kakva je ova epidemija, biti jedni uz druge bar u duhu i ideji u ovim vremenima distance i prisilne sve veće udaljenosti između čovjeka i čovjeka.