Zatečeni odlukom

Legendarna Bundevijada u Vrbovskom ove godine ostala bez pomoći Županije

Marinko Krmpotić

Bundevijadu je upravo PGŽ kandidirao za nagradu »Suncokret ruralnog turizma« – navodi gradonačelnik Dražen Mufić. Iz Županije objašnjavaju da su ove godine podržali druge projekte iz Gorskog kotara, a u cilju ravnopravnije raspodjele proračunskih sredstavaVRBOVSKO – Kako stvari trenutačno stoje, sedamnaesta po redu Bundevijada, poznata i priznata vrbovščanska turistička manifestacija, prvi bi put u svojih lijepih dosadašnjih 17 godina mogla biti održana bez ikakve pomoći Primorsko-goranske županije.


Naime, na listi sedam goranskih lokalnih samouprava koje su iz županijskog proračuna dobile financijsku potporu za neke od svojih turističkih manifestacija, nema Bundevijade i nema Vrbovskog. Naravno, iz Grada Vrbovskog uslijedila je reakcija, točnije pismo gradonačelnika Dražena Mufića županu Zlatku Komadini. U tom pismu čelni čovjek Vrbovskog od župana traži obrazloženje odluke po kojoj za Bundevijadu nema novaca te pri tome, konstatirajući da su neugodno zatečeni saznanjem da Primorsko-goranska županija nije prepoznala Bundevijadu, piše:


Izvrstan odaziv


– Manifestaciju pomno organiziramo i svake godine upotpunjavamo novim zanimljivostima i sadržajima pa ona privlači sve veći broj posjetitelja, izlagača i izvođača u programima. Tradiciju održavanja nismo prekinuli niti lanjske godine te smo uložili veliki trud da bismo Bundevijadu održali sukladno važećim epidemiološkim mjerama i s prilagođenim programom. Odaziv je, unatoč pandemiji, bio izvrstan, što je još jedan pokazatelj uspješnosti i značaja ove priredbe. Nadalje, Bundevijada je manifestacija priznata i od struke pa ju je tako baš PGŽ kandidirao za nagradu »Suncokret ruralnog turizma«, koju je i osvojila u kategoriji Ruralno-turističkih manifestacija.
Ove godine Bundevijadu planiramo održati 9. i 10. listopada. Izvjesno je da je, sukladno važećim epidemiološkim mjerama, niti ove godine nećemo moći održati u sportskoj dvorani, već ćemo je održati na prostoru tržnice gdje ćemo postaviti i jedan veći šator, a to će nam povećati organizacijske troškove. Drago nam je da ste podržali projekte naših kolega s čitavog područja PGŽ-a, a posebno Gorskog kotara koji se u ovo vrijeme pandemije pokazao sigurnom i odlično posjećenom destinacijom.


Slijedom istaknutog, nadamo se da će naše opravdano reagiranje biti uvaženo, odnosno za Bundevijadu odobrena sredstva razmjerna vrijednosti i veličini same manifestacije – zaključuje gradonačelnik Mufić u pismu upućenom županu Komadini.


Sedam programa


Nakon tog pisma te nakon našeg upita o tome zašto Bundevijada ove godine nije uključena u županijsku potporu, iz Županije je stigao odgovor koji potpisuje Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.


– Vezano za Vaš upit oko potpore Bundevijadi, ističemo da je PGŽ preko županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj za 2021. godinu predvidjela 20 tisuća kuna za ovu manifestaciju.
Vezano za Javni poziv za prijavu programa, tj. projekata razvoja selektivnih oblika turizma za sufinanciranje iz Proračuna PGŽ-a za 2021. godinu, Turistička zajednica područja mogla je prijaviti najviše sedam programa/projekata, a TZ Gorskog kotara je prijavio njih devet.


Budući da su TZ Gorskog kotara i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, prethodno osigurali određena sredstva za sufinanciranje manifestacije Bundevijada te rukovodeći se činjenicom da je PGŽ godinama pružao znatnu financijsku podršku Bundevijadi, ali i Žabarskoj noći (zadnjih godina u iznosima od više od 20.000 kuna), Povjerenstvo je u 2021. godini sukladno kriterijima Javnog poziva, podržalo druge projekte s područja Gorskog kotara, a u cilju ravnopravnije raspodjele proračunskih sredstava. Bundevijada i Žabarska noć razvile su se u već brendirane manifestacije koje imaju sve veći broj posjetitelja. Želja nam je pomoći i drugim kandidiranim projektima s područja Gorskog kotara u njihovoj većoj prepoznatljivosti, s ciljem što ravnomjernijeg razvoja selektivnih oblika turizma na području Primorsko-goranske županije – piše u odgovoru predstavnika Županije.


Bez potpore i Lokve

Uz Vrbovsko ljutiti bi se mogli i u Lokvama jer ni oni nisu zahvaćeni županijskim donacijama namijenjenim turističkim priredbama. Svi ostali dobili su potporu. Najviše Delnice (35.000 kuna) za devetu po redu Delničku adventsku bajku. Grad Čabar dobit će 25.000 kuna za uređenje Poučne staze predatora. Po 20.000 kuna dobit će Dani turizma u Ravnoj Gori, Ljeto u Fužinama te Festival malina u Skradu. S 15.000 kuna bit će potpomognuti 17. Dani šljiva u Brod Moravicama, a Mrkopalj će za Filmske večeri na raspolaganju imati 10.000 kuna.

 


Gradonačelnik Mufić: Jeftin PGŽ-ov pokušaj obmane

Vijest da će ipak dobiti 20.000 kuna i to preko Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića je – nasmijala.


– Nije se nego smijati jer je to još jedan jeftin pokušaj obmane javnosti koji jako podsjeća na neka davna vremena opće laži, a povjerovati u njega mogu samo naivni i oni koji ne znaju stanje stvari. Naime, sve goranske, kao i ostale lokalne samouprave koje su osnivači Centra, godišnje tom Centru uplaćuju 20.000 kuna, a onda nam to Centar kroz tu godinu vrati natrag za ono za što se dogovorimo. Dakle, Centar će nam sada vratiti tih naših 20.000 kuna, a ekipa uz Županije »hrabro« tvrdi da je to njihova pomoć. Nije. Njihova je pomoć, lako će to izračunati i slabiji matematičari – nula kuna – zaključio je gradonačelnik Mufić.