Koordinacija čelnika

Kreće potraga za direktorom Turističke zajednice Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Prema Statutu, svaki JLS imat će u budućoj Skupštini onoliki broj članova koji zaslužuje svojim udjelom u postotku sufinanciranja. Tako će po tri člana imati Fužine i Delnice, dva Ravna Gora te po jednoga Brod Moravice, Čabar, Lokve, Mrkopalj, Skrad i VrbovskoFUŽINE – Proces stvaranja i osnivanja zajedničke Turističke zajednice Gorskog kotara došao je do faze prihvaćanja Statuta koji je jučer usvojen na sjednici Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Time je učinjen novi korak u postupku gašenja postojećih i stvaranja jedne jedinstvene goranske Turističke zajednice. Odredbama jučer prihvaćenog Statuta svaka goranska jedinica lokalne samouprave imat će u budućoj Skupštini TZ-a Gorskog kotara onoliki broj članova koji zaslužuje svojim udjelom u postotku sufinanciranja zajedničkog TZ-a. Konkretno, to znači da će od 14 članova buduće Skupštine TZ-a Gorskog kotara, njih troje imati Fužine i Delnice, dva će biti iz Ravne Gore te po jedan iz Brod Moravica, Čabra, Lokava, Mrkoplja, Skrada i Vrbovskog. Prvi u predsjedavanje od godinu dana kreću predstavnici Fužina, a potom će se svakih godinu dana predsjedavaći mijenjati po abecedi.


Raspisivanje natječaja


David Bregovac, načelnik Općine Fužine i aktualni predsjedavajući Koordinacije goranskih čelnika, rekao nam je kako je, nakon prihvaćanja Statuta, idući korak upućivanje tog akta Ministarstvu turizma: »Nakon što ga oni prihvate trebala bi, krajem studenoga ili početkom prosinca, biti održana prva skupština novog zajedničkog TZ-a, a odmah nakon toga bit će izabrano Turističko vijeće te raspisan natječaj za prvog direktora TZ-a Gorskog kotara. Nakon izbora direktora on će, u dogovoru s nama kao čelnicima lokalnih samouprava koje financiraju rad tog TZ-a, reći koliko mu ljudi treba za rad pa će se ići najvjerojatnije na zapošljavanje bar još jednog čovjeka. To je znatno manje od šest-sedam uposlenih predviđenih Master planom razvoja turizma, ali je to naša trenutačna realnost i više od toga, za sada, nećemo moći.


Dosadašnji uposlenici nastavit će svoj posao

Dosadašnji uposlenici goranskih turističkih ureda moći će nastaviti svoj posao na različite načine – prva je mogućnost osnivanje TIC-a (Turistički informativni centar) gdje bi, uz manju plaću od dosadašnje direktorske, nastavili raditi poslove koje su radili i do sada. Druga je varijanta da ih se, što su, primjerice, učinili u Vrbovskom i Fužinama, uposli u okviru gradskih službi s jasno određnim poslovima vezanim uz razvoj turizma.Temelj rada budućeg TZ-a, bar u početku, bit će Master plan razvoja turizma u Gorskom kotaru, a krajnji je cilj što kvalitetnije brendiranje i promocija Gorskog kotara. U to smo već, na jedan način samostalno, i krenuli pa smo se i prije prihvaćanja Statuta i prije osnivanja prijavili na turistički sajam u Munchenu, na kojem će se ove veljače predstaviti Gorski kotar. Također, još u tijeku ove godine kandidirat ćemo se na državni natječaj za nove udružene, kao i za nerazvijene TZ-e u Hrvatskoj pa ćemo, nadam se, iduće godine već i iz tog izvora imati određeni dio sredstava.


Brendiranje i financije


Općenito, glavni posao budućeg direktora bit će, uz brendiranje, traženje sredstava za održavanje i razvoj turističke infrastrukture te realizaciju zajedničkih projekata pri čemu će, nadam se, kod svih članova Skupštine biti dovoljno razumijevanja oko usuglašavanja svima nama bitnih projekata, a ne razmišljanje koje će isključivo vezano biti uz razvoj na lokalnom području«, rekao je David Bregovac.


Zadovoljan odlukama koje znače još korak bliže stvaranju zajedničkog TZ-a Gorskog kotara je i Toni Štimac, načelnik Općine Lokve koja je, dok se o ovim promjenama nije previše govorilo, ukinula svoj Turistički ured te počela provoditi aktivnosti vezane uz zajedničke istupe goranskog turizma, odnosno brendiranje Gorskog kotara kao zajedničke cjeline.


»Ovo je sada već finalizacija jer čim nam Ministarstvo »blagoslovi« Statut, može se ići u sve daljnje korake pa vjerujem da će najkasnije od 1. siječnja 2021. godine zaživjeti TZ Gorskog kotara s direktorom kao vodećom osobom. Vjerujem da će uposleni u tom našem budućem zajedničkom TZ-u učiniti sve potrebne iskorake u smislu što kvalitetnijeg predstavljanja Gorskog kotara na hrvatskoj turističkoj karti te da ćemo zajedničkim istupom kao potencijalno vrlo zanimljiva turistička lokacija privući mnoge«, rekao je Štimac.