Brojke porasle šest puta

Korona u Gorskom kotaru. Jedna rođendanska fešta donijela Ravnoj Gori neslavan rekord

Marinko Krmpotić

Iako 67 oboljelih Gorana u odnosu na druge sredine nije pretjerano, poučno je ravnogorskih 18 slučajeva. Najviše, 27 oboljelih, imaju Delnice koje su i najveće, dok ih Vrbovsko ima sedam, Čabar i Lokve po šestero, Mrkopalj i Skrad po dvoje te Fužine i Brod Moravice po jednogaDELNICE – Gorski je kotar, na svu sreću, nešto manje od većine drugih sredina Primorsko-goranske županije zahvaćen širenjem pandemije koronavirusa u rujnu. Pokazuju to brojke oboljelih u rujnu koje nam govore kako je tijekom cijelog tog mjeseca u devet goranskih lokalnih samouprava i na oko 17.000 stanovnika zabilježeno svega 67 registriranih od korone oboljelih pojedinaca. To zaista nisu velike brojke, a kad se »razbiju« po općinama i gradovima, onda djeluju još i manje.


Najviše oboljelih, što je i logično s obzirom na veličinu, imaju Delnice u kojima je tijekom rujna zabilježeno 27 oboljelih. Odmah do njih s iznenađujuće visokim brojem je Ravna Gora u kojoj je zabilježeno 18 slučajeva, a sve ostale goranske sredine u rujnu su imale jednoznamenkasti broj registriranih – u Vrbovskom ih je bilo sedam, Čabar i Lokve imali su po šest, Mrkopalj i Skrad po dva, a Fužine i Brod Moravice po jednog oboljelog.


Pogubno feštanje


Dakle, nema u rujnu goranske sredine sa »zlatnom nulom«, ali ni brojke od jednog ili dva registrirana koje su zabilježene u čak četiri (Brod Moravice, Fužine, Mrkopalj, Skrad) od devet goranskih lokalnih samouprava nisu problematične. Nije to ni njih šest u Čabru, odnosno sedam u Vrbovskom, budući da je riječ o većim sredinama, a upozoravajuće djeluje šestero u Lokvama te još i više čak njih 18 u Ravnoj Gori, pri čemu se zna da je do širenja došlo tijekom jedne fešte u jednom od ravnogorskih kafića. Baš zahvaljujući toj rođendanskoj fešti u Ravnoj Gori je ostvaren i dnevni rekord cijelog Gorskog kotara jer je 23. rujna registrirano čak devet oboljelih, a pet ih je bilo 18. rujna, pa je jasno da je u dva dana Ravna Gora nakupila najveći dio svojih zabrinjavajućih 18 slučajeva. Istodobno, to može biti i lijepa pouka jer je više no očigledno da se treba ponašati onako kako epidemiolozi i nalažu – izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru te druženja bez maske i ostalih oblika zaštite.


Ravnomjerno širenje
Analiza brojki po danima pokazuje kako je uočljiv uzorak ravnomjernog širenja zaraze pa je tako u prvih deset dana rujna bilo 23 registriranih, u drugih dvadeset brojka je pala na 17, ali je zato u završnih deset dana skočila na 27, ponajviše zahvaljujući Ravnoj Gori koja ih je u tih završnih deset dana rujna sama imala 11, dok su Delnice imale devet registriranih. Poredi li se pak rujan s kolovozom, onda je rast uočljiv, jer je cijeli kolovoz donio samo 11 slučajeva, a rujan je sa 67 čak šest puta jači. To, naravno, djeluje dovoljno upozoravajuće. Tim više što je tih 11 iz kolovoza ostvareno od 24. do 28. kolovoza, odnosno u danima kad je zahladilo pa je očigledno kako korona »voli« vlagu i niske temperature. A baš će takvih dana poprilično ponuditi predstojeća goranska jesen pa stoga treba biti dodatno oprezan te odgovornim ponašanjem čuvati i sebe i svoju okolinu.


U posljednja dva tjedna 36 slučajeva


Prepolovimo li cijeli rujan na samo posljednjih 14 dana, uključujući i prve dane listopada, onda je stanje takvo da u posljednja dva tjedna Gorski kotar broji 36 slučajeva – Ravna Gora 17, Delnice 12, Lokve 4, Vrbovsko 2, Čabar 1 te niti jedan Brod Moravice, Fužine, Mrkopalj i Skrad. Opasno je, dojam je, samo u Ravnoj Gori. Sve ostalo je u određenoj fazi stagnacije, i to je dobro. Pogled na ostale primorsko-goranske sredine govori nam kako, primjerice, u posljednjih 14 dana Bakar ima 45 slučajeva, Crikvenica 38, Jelenje 36, Čavle 29, Kastav 26…