Relativno stabilan studeni

Korona je tek minimalno okrznula Mrkopalj, Brod Moravice i Fužine

Marinko Krmpotić

Kad je o koroni riječ, najoprezniji moraju biti Delničani / Foto M. KRMPOTIĆ

Kad je o koroni riječ, najoprezniji moraju biti Delničani / Foto M. KRMPOTIĆ

Od devet goranskih sredina, u studenome najviše oboljelih imaju Delnice – 131. Slijede Vrbovsko (42), Lokve (35), Ravna Gora i Skrad (31), Čabar (22), Fužine (13) te Brod Moravice i Mrkopalj s po 9 oboljelihDELNICE – Po podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, na području Gorskog kotara tijekom studenoga zabilježena su 323 oboljela od koronavirusa. To svakako nije brojka koja bi trebala posebno zabrinjavati, ali bi velika greška bila podcijeniti je i smatrati malom i nebitnom, posebno u nekim sredinama. Dakle, Gorski kotar stoji solidno, ili je bolje reći svakako bolje no onih dana u listopadu kad je zbog žarišta u Domskoj vili Vinka bio, posebno Delnice, jedno od najugroženijih područja. Ipak, oprez i poštovanje svih epidemioloških mjera i dalje su vrlo nužni kako bi i ove brojke bile što manje.
Od devet goranskih općina i gradova najviše oboljelih imaju, očekivano s obzirom na veličinu, Delnice gdje je u 30 dana studenoga zabilježen 131 oboljeli. Daleko iza Delnica, s tek 42 zaražena, je Vrbovsko, a treće mjesto – što u ovom slučaju nije nimalo pohvalno – zauzimaju male Lokve, koje su zabilježile čak 35 oboljelih. Po trideset i jednog COVID-19 pacijenta broje Ravna Gora i Skrad, a Čabar ih ima samo 22. Još su bolje Fužine koje su u trideset dana izbrojile samo 13 zaraženih, a najzdravije goranske sredine, bar kad je koronavirus u pitanju, su Brod Moravice i Mrkopalj gdje je studeni donio samo po devetero oboljelih u svakoj od tih općina. Analiza spomenutih brojki pokazuje da, uz Delnice, razloga za zabrinutost imaju Lokve i Skrad, koji, iako su među najmanjim goranskim lokalnim samoupravama, imaju popriličan broj oboljelih. Slično se može reći i za Ravnu Goru, dok su svi ostali solidni ili vrlo dobri, pri čemu uz Brod Moravice i Mrkopalj, koji nisu dosegli dvoznamenkastu brojku, kao i Fužine, koje usprkos velikom broju vikend-dolazaka bilježe samo 13 oboljelih, treba istaknuti i gradove Čabar (samo 22) te Vrbovsko (42), koji imaju, s obzirom na broj stanovnika, relativno mali broj oboljelih.


Jedanaest dana bez zaraženih

O sigurnosti svake sredine od zaraze lijepo govori i broj dana bez ijednog zaražnog. Tu su rekorderi Mrkopaljci, koji od 13. do 24. studenoga nisu imali niti jednog zaraženog. Odmah do njih po tom kriteriju su Brod Moravice, koje su »b. o.« bile od 8. do 18. te od 24. pa do kraja studenoga. I Fužine imaju lijep niz od 11. do 17. studenoga, a i Skrad je imao od 5. do 12. slično razdoblje, ali su se onda stvari pogoršale. Naravno, najmanje dana bez zaraženih bilježe Delnice koje su svega šest od trideset dana studenoga imale u svojoj rubrici tako željenu brojku nula. Čabar, koji ima status grada kao i Delnice, imao je, primjerice, čak 16 dana bez ijednog zaraženog, a Vrbovsko 12.

 


Najteži dani
Zanimljivo je pogledati i najteže dane u nekim sredinama. Tako su Delnice najugroženije u studenome bile 26. dana tog mjeseca, kad je zabilježeno čak 18 zaraženih, dva tjedna ranije, dakle 13. studenoga, bilo ih je 16, a dvoznamenkastu brojku Delnice su ostvarile još 9. (11) i 20. studenoga (10). Ova četiri datuma ujedno su i jedini datumi kad je u goranskim općinama i gradovima zabilježena dvoznamenkasta brojka, a blizu tomu bili su Vrbovsko, koje je 26. studenoga brojilo devetoro registriranih oboljelih, te Lokve koje su 20. studenoga imale osmero registriranih. Njima treba pridodati i Ravnu Goru i Skad, koji su 26. studenoga imali po šest oboljelih, što je za te manje sredine neugodna brojka, posebno ako se ponavlja kao u slučaju Skrada, koji je i 23. studenoga imao šestero prijavljenih COVID-19 bolesnika.


Vinodolska općina prednjači

Kakvo je stanje van goranskih okvira? S izuzetkom Rijeke, s kojom se nema smisla uspoređivati, brojke kažu kako je najviše zaraženih u posljednjih 14 dana imala Vinodolska općina (179) pa Crikvenica (160), Matulji (117), Kastav (116), Jelenje (106), Opatija (94), Bakar (87)… No ima i onih koji su, slično Goranima, jako dobri – Punat (4), Dobrinj (6), Lopar (6), Dobrinj (9), Klana (12), Mošćenička Draga (15).

 


Rast krajem tjedna


Najteži dan nedvojbeno je bio već spomenuti 26. studenoga (četvrtak) kad je u devet goranskih lokalnih samouprava registrirano 43 oboljela (Delnice 18, Vrbovsko 9, Skrad i Ravna Gora po 6…). Teško je bilo i 13. studenoga (petak) kad je izbrojeno 28 slučajeva (Delnice 16, Vrbovsko pet, Ravna Gora tri…). Potom je 20. studenoga (petak) zabilježeno 25 pozitivnih (Delnice 10, Lokve 8, Vrbovsko 5…), a 5. studenoga (četvrtak) bilo ih je 24 (Delnice 12, Lokve 4, Vrbovsko 3, Čabar 2…). Očigledno, rast broja oboljelih uočljiv je krajem tjedna, a da sve ne bude potpuno crno, treba reći da je od 30 dana, njih čak 15 bilo s jednoznamenkastom brojkom, pri čemu su rekorderi 1. studenoga kad je zabilježen samo jedan oboljeli (Delnice) te 29. studenoga (nedjelja) kad nije bilo niti jednoga! Znači li to da zaraza jenjava? Vidjet ćemo narednih dana. U svakom slučaju nikakvog opuštanja ne smije biti, a to znači da se mora poštovati sveto epidemiloško koronatrojstvo – pranje ruku, distanca i što manji broj kontakata te maska na licu što češće.
Kad se broj oboljelih u posljednjih 14 dana usporedi s ostalim sredinama u Primorsko-goranskoj županiji (bez Rijeke koja je zasebna priča), onda je uočljivo kako su goranske sredine među zdravijima. Štoviše, na čelu te superpozitivne županijske ljestvice je Mrkopalj sa samo dva zabilježena slučaja, odmah do njega su Brod Moravice s tri, a izvrsne su i Fužine sa samo sedam oboljelih. Kod ostalih goranskih općina i gradova u posljednja dva tjedna redoslijed je: Čabar i Lokve (po 12), Ravna Gora (17), Vrbovsko (21), Skrad (22) i Delnice (51). Trend pada, osim u slučaju Skrada, uočljiv je.