Obećavajuće

Koordinacija goranskih čelnika ima same dobre vijesti: Od šumskog doprinosa do “ispostave” Razvojne agencije

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Slijedi uplata dijela šumskog doprinosa lokalnim samoupravama, otvara se ured Regionalne razvojne agencije PGŽ-a, preko LAG-a Gorski kotar lokalne jedinice moći će dobiti značajna sredstva za dobar projekt, nastoji se otvoriti program šumarstva u SŠ Delnice itd.



Kao rijetko kada jučerašnji sastanak Koordinacije goranskih čelnika donio je niz pozitivnih najava i odluka – slijedi uplata drugog dijela šumskog doprinosa lokalnim samoupravama, u Delnicama se uskoro otvara odjel Regionalne razvojne agencije PGŽ-a, uskoro će LAG Gorski kotar raspisati novi natječaj na temelju kojeg će svaka goranska lokalna samouprava moći dobiti 50.000 eura za osmišljen projekt, nastavljaju se aktivnosti vezane uz istraživanje mogućnosti otvaranja programa šumarstva u Srednjoj školi Delnice, napravljen je novi korak ka izradi zajedničke turističke WEB stranice Gorskog kotara… i sve to dogovoreno je bez ikakvih sukoba i svađa, često tipičnih za ovaj saziv Koordinacije.


Prvi vjesnik dobrih vijesti bio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma koji je nazočnih sedam čelnika goranskih općina i gradova (nedostajali su predstavnici Čabra i Vrbovskog) obavijestio kako je pred koji dan plaćena polovina od prvog dijela kvartalnog iznosa šumskog doprinosa, a za otprilike mjesec dana uslijedit će i uplata drugog dijela: »Kasnilo se zbog svima znane situacije oko pandemije. Svakako ćemo ispuniti sve naše obveze, ali vas molimo za razumijevanje, jer i sami znate da je stanje teško te da smo i mi, osim u Gorskom kotaru gdje se radilo na sanitarnoj sječi vjetroizvala, morali stati s radom«, rekao je Jakupčić, a goranski čelnici prihvatili.


RRA u Delnicama


Lijepe je vijesti, ovog puta iz Primorsko-goranske županije, Goranima donio i Vedran Kružić, ravnatelj Javne ustanove Regionalna razvojna agencija PGŽ-a koji je, govoreći o Planu razvoja jedinica lokalnih samouprava Gorskog kotara za novo razdoblje, najavio od 1. lipnja otvaranje i rad zasebnog goranskog odjela Regionalne razvojne agencije: »Ured će biti smješten u zgradi Radničkog doma Delnice, a njegovo otvaranje omogućeno je zahvaljujući Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja. Krećemo s jednim uposlenim, a do kraja godine vjerojatno ćemo imati još jednog čovjeka, pri čemu će njihov zadatak biti savjetovati, koordinirati, informirati i razgovarati s predstavnicima općina i gradova o svim mogućim projektima i programima, od kandidature za financijsku potporu do njihove realizacije. Mi već sada svim goranskim lokalnim samoupravama s kojima smo potpisali ugovor šaljemo niz informacija o potencijalnim projektima, a pripremamo i analitičku podlogu za cijeli Gorski kotar, analizu na kojoj će se temeljiti planiranje, traženja i rad u narednom razdoblju sufinanciranja iz EU fondova«, rekao je Kružić naglasivši posebno kako rad Regionalne razvojne agencije sve do 2022. godine ne zahtijeva od goranskih općina i građana nikakvo sufinanciranje.


Natječaj za EU sredstva




U ime Gorana zahvalio mu se gradonačelnik Delnica Ivica Knežević istaknuvši kako je bitno imati partnera s kojim je moguće raditi na razvoju Gorskog kotara i dostizanju standarda koje neki drugi dijelovi PGŽ-a već imaju, a zaseban pristup RRA-a Gorskom kotaru pohvalio je i sjednici nazočan dožupan Petar Mamula rekavši kako je ovakav vid rada – od kontakata koji već postoje pa do skorašnjeg rada zasebnog Ureda – itekako potreban Gorskom kotaru: »Dobro je da to radi tim stručnih ljudi koji imaju znanja i iskustva s EU natječajima i svakako će se kroz njihovu djelatnost povećati mogućnost sufinanciranja raznih projekata vezanih uz EU sredstva«, rekao je Mamula.


O takvom financiranju potom se moglo čuti iz istupa predstavnica LAG-a Gorski kotar, predsjednice Sanje Čop i voditeljice Ureda Andree Vukelić koje su najavile raspisivanje novog natječaja za EU sredstva na temelju kojeg bi LAG Gorski kotar došao do 3,3 milijuna kuna koje će potom biti raspodijeljene na svote od po 50.000 eura namijenjenih svakoj od devet goranskih lokalnih samouprava: »Svaki od prijavljenih projekata može dobiti maksimalno 50.000 eura, a ukoliko netko prijavi projekt veći od te vrijednosti, o nadoknadi potrebnih sredstava treba brinuti sam«, rekla je Čop najavivši da će natječaj biti raspisan već narednog ponedjeljka, a svoje će projekte goranske općine i gradovi moći prijaviti od 8. lipnja do 10. srpnja.


Šumarski program


Zanimljiva je bila i točka o mogućnosti otvaranja programa za školovanje šumarskog tehničara u Srednjoj školi Delnice, pri čemu je Edita Stilin, pročelnica Uravnog odjela za odgoj i obrazovanje, nazočne načelnike upoznala s pravilima koja je nužno poštivati pri proceduri uvođenja novog obrazovnog programa – od iskazanog interesa, potrebnog broja učenika po pedagoškom standardu (20), kao i niza drugih uvjeta poput onog da uvođenje novog smjera traži – gašenje jednog od postojećih.


»Županija sigurno neće biti prepreka toj ideji i ukoliko nađete 20 potencijalnih učenika, može se krenuti u taj postupak, ali tek za školsku godinu 2021/22. jer je prijedlog upisa za školsku godinu 2020/21. već gotov. Nama kao osnivaču školskih ustanova prijedlog može podnijeti samo ravnateljica SŠ-a Delnice Slađana Srkoč, a onda ga mi prosljeđujemo Ministarstvu«, rekla je Stilin nakon čega je zaključeno da će ravnateljica Srkoč, u dogovoru s goranskim čelnicima, nastojati do 31. listopada ove godine napraviti sve potrebno kako bi se vidjele mogućnosti za otvaranje smjera šumarskog i drvotehničara u SŠ-u Delnice.


Obilježavanje 25. godišnjice Oluje


Članovi Koordinacije jednoglasno su prihvatili prijedlog »Goranskih risova« Kluba 138. brigade HV-a o obilježavanju 25. obljetnice vojne akcije »Oluja«. Po tom prijedlogu 5. kolovoza će se u Delnicama okupiti oko 500 pripadnika 138. brigade HV-a koji će nakon druženja u Delnicama krenuti prema Rijeci na središnju proslavu »Oluje«, a potom će početkom školske godine biti održan tehničko-taktički zbor kojim će goranskim osnovcima i srednjoškolcima biti predstavljene mogućnosti suvremene Hrvatske vojske.