Ministarstvo prihvatilo

Konačno je službeno. Delnice su dobile šumare, ali i zadržale ekonomiste, ukida se prirodoslovno-matematička gimnazija

Marinko Krmpotić

Odluka da se ukine prirodoslovno-matematička gimnazija je ostala, ali ravnateljica SŠ Delnice Slađana Srkoč kaže da je to »najmanje bolno rješenje« jer opća gimnazija ima sličan programDELNICE – Po službenim podacima iz Narodnih novina od naredne će školske godine Srednja škola Delnice imati novi smjer šumarskog tehničara, zadržan je program ekonomist, ali i ukinut smjer prirodoslovno-matematičke gimnazije. To je, barem za ovu godinu, konačno rješenje pitanja koje je posljednih mjesec-dva bilo u središtu pažnje goranske javnosti.


​​Naime, prve su najave govorile o ukidanju dva smjera – ekonomskog i prirodoslovno-matematičke gimnazije te pokretanju novog smjera šumarskog tehničara.


Manje loše


Koliko god radovala obnova šumarske struke u SŠ Delnice, toliko je mnogima teško padala najava gašenja čak dva smjera, tim više što je za njih postojao određeni interes. Nakon javne rasprave u nadležnom su ministarstvu prihvatili dio u raspravi iznesenih stavova – najviše ih je, od ukupno 900, bilo baš iz SŠ Delnice, oko 150 – te donijeli odluku koja je ipak bolja od prethodne, iako će i dalje biti onih koji će opravdano biti nezadovoljni zbog ukidanja prirodoslovno-matematičke gimnazije. Da rješenje nije optimalno, ali je bolje od prethodnog, potvrđuje i ravnateljica SŠ Delnice Slađana Srkoč.
– Po važećim odredbama odluka nije mogla biti drukčija. Naime, da je ostala prirodoslovno-matematička gimnazija, mi bismo imali pet smjerova. To bi bilo tzv. proširenje broja smjerova koje nije dozvoljeno, pa smo naslućivali da ćemo ostati barem bez jednog smjera. No, mislim da je jako bitno reći da to ne znači potpuno ukidanje ovog gimnazijskog smjera. To znači da u predstojećim upisima za narednu školsku godinu neće biti prirodoslovno-matematičkog smjera, ali se već u školskoj godini 2023./24. ponovo taj smjer može javiti. Nadalje, gubitak tog smjera trenutačno je najmanje bolan jer svi koji su se željeli upisati u taj smjer, mogu umjesto njega odabrati opću gimnaziju čiji program nema velikih razlika u odnosu na prirodoslovno-matematičku u kojoj je veći ponajprije broj sati nastave matematike. No, u općoj gimnaziji postoje i izborni predmeti bliski prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji pa se i tako može biti blizak tom gimnazijskom smjeru, kaže Slađana Srkoč.


Promocija šumara


Svakako raduje, kaže, da će nakon trideset godina moći upisati smjer šumarskog tehničara za koji, po prošle godine provedenoj anketi, postoji interes.


– Da bismo ga pojačali već smo krenuli s predstavljanjem tog novog smjera i učenicima osmih razreda goranskih osnovnih škola ga predstavljamo kroz prigodna predavanja, a uskoro ćemo prirediti i Dan otvorenih vrata s radionicama i prezentacijama za učenike i roditelje. Također, za provedbu tog smjera smo spremni već i stručno, jer postoji interes inženjera šumarstva za rad u školi i već ove jeseni imat ćemo jednog uposlenog, a potom će, zbog rasta broja stručnih predmeta, njihov broj rasti do tri profesora vezana uz šumarsku struku, rekla je ravnateljica Srkoč, zahvalivši svima koji su pomogli u nastojanjima da se u SŠ Delnice uvede jedan novi smjer i ne izgube dva – brojnim pojedincima koji su se uključili u javnu raspravu putem sustava e-građanin, svim političkim strankama koje su sudjelovale u tim aktivnostima, Primorsko-goranskoj županiji, goranskim načelnicima i gradonačelnicima te saborskoj zastupnici Majdi Burić.


Bit će posla za šumare


Od naredne školske godine SŠ Delnice imat će smjerove opće gimnazije, ekonomiste, šumarskog tehničara te kombinirani smjer autolimar-bravar. Prvi upisni krug dogodit će se, već po tradiciji, krajem lipnja i početkom srpnja, a nakon velikih trideset godina ponovo će se u zgradu delničke srednje škole moći upisati i šumari. Štoviše, s obzirom na visoku životnu dob većine šumarskih tehničara u sadašnjim šumarijama Uprave šuma podružnice Delnice, gotovo je sigurno da će svi koji s uspjehom u Delnicama kraju privedu školovanje za šumarskog tehničara, moći iste te godine ili naći posao ili nastaviti školovanje na Šumarskom fakultetu u Zagrebu.