Brod na Kupi

Komadina podijelio opremu lovačkim društvima s područja PGŽ

Marinko Krmpotić

Josip Malnar i Zlatko Komadina

Josip Malnar i Zlatko Komadina

Vlasnici automatskih hranilica, trimera, motornih pila, fotokamera i električnog pastira postala su brojna lovačka društva s područja PGŽDanas je u Brodu na Kupi, ispred Kaštela Zrinski, priređena podjela opreme lovačkim društvima s područja Primorsko-goranske županije.


Vlasnici automatskih hranilica, trimera, motornih pila, fotokamera i električnog pastira postala su brojna lovačka društva s područja PGŽ, a podijeljena oprema vrijedna je oko osam tisuća eura.


Automatske hranilice dobili su članovi LD “Medviđak” (Drivenik), “Vidra” (Turke), “Tetrijeb” (Delnice), “Lipov vrh” (Severin na Kupi) i “Tuhobić (Krasica).
Nove trimere (čistače šikare) koristit će “Gradina” (Novi Vindolski), “Jelen”(Čavle), “Jelen (Skrad-Ravna Gora), “Košutnjak Novi” (Novi Vinodolski), “Lisjak” (Kastav), “Tetrijeb” (Čabar), “Vepar” (Mrkopalj), “Srnjak” (Fužine-Lokve) i “Lane” (Opatija).


Motorne pile dobili su “Divokoza” (Brod na Kupi) i “Orebica” (Cres), dok je krčka “Orebica” dobila električnog pastura, a foto kamere će u akciju na područjima LD-a “Zec” (Klana), “Srndač” (Permani), “Srndač” (Hreljin), “Srndač” (Grižane-Belgrad), “Perun” (Mošćenička Draga), “Kamenjarka” (Kukuljunovo-Škrljevo) i “Orebica” (Krk)Podjeli opreme nazočili su pročelnik Mladen Brajan i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je naglasio kako su tijekom 2022. godine Lovačkom savezu PGŽ i lovačkim društvima iz županijskog proračuna sufinancirane razne programske aktivnosti u svrhu promicanja lovačke kulture i sprečavanja šteta od divljači, uređenja lovačkih čeka i lovišta, investicija u infrastrukturu te edukacija u ukupnoj vrijednosti preko 70 tisuća eura.


– Ono što lovci uplaćuju u lovozakupninu, mi im vraćamo kroz ovakve donacije koje potpomažu njihov rad koji je, što se često ne cijeni dovoljno, usmjeren ponajprije na zaštitu prirode, red u šumi i održavanje životinjskih vrsta.


To je svakako bitan i kontrolirani lovni turizam u okviru kojeg lovci pomažu da sve bude u zakonskim okvirima – rekao je župan.


Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza PGŽ istaknuo je kako 43 LD-a i 3.200 lovaca na području PGŽ predstavljaju kvalitetu i u zaštiti prirode, i u turizmu.


– Ova županijska potpora je značajan vid pripomoći članicama LS PGŽ i zahvalni smo PGŽ što radi na unaprjeđenju lovstva i lovnih djelatnosti – rekao je Malnar.