"Pomorci" s Kantride

Kako izgleda izviđački život u goranskoj prirodi: Posjetili smo riječki odred u Hribu iznad Gerova

Marinko Krmpotić

Foto: B. ŠKROBONJA

Foto: B. ŠKROBONJA

Znanja i vještine koje su učili tijekom godine ovaj tjedan u praksi provodi i 29 članova riječkog odreda. Postavili su logor, posjetili izvor Kupe, a šumari i lovci uvest će ih u tajne života u šumiHRIB – Možda u naznake oporavka od pandemije, odnosno povratka na »dobra stara vremena«, treba uvrstiti i činjenicu da su se u priridu vratili – izviđači. Naime, nakon lanjskog »sušnog« ljeta, kada su svoje uobičajeno logorovanje zbog epidemioloških razloga organizirali samo članovi odreda izviđača »Primorje«, ovog su ljeta svoja logorovanja organizirala sva četiri odreda udružena u Savez izviđača Rijeke.


Jedini od njih koji su svoje šatore podigli na području Primorsko-goranske županije su članovi Odreda izviđača pomoraca »Kantrida« koji vreli srpanj kraju privode uživajući u prekrasnoj prirodi mjestašca Hrib iznad Gerova.


Branko Škrobonja, predsjednik Saveza izviđača Rijeka, zadovoljan je ovogodišnjom ljetnom sezonom koje je i sam dio proveo u logoru u Hribu.

Foto: Branko Škrobonja


Večeri uz vatru


»Logorovanje u Hribu započelo je 24. srpnja i završava 31. srpnja, a pod šatorima boravi 29 članova odreda. Članovi su već posjetili izvor Kupe, a u planu je i susret s domaćim šumarima i lovcima koji će riječke izviđače uvesti u tajne života u šumi i suživot ljudi s životinjama Gorskog kotara. Logorovanjem upravljaju Alen Matejčić i Kristian Seifert. Logorovanje je, inače, kruna cjelogodišnje aktivnosti svakog izviđača, to je prilika svakom izviđaču da u prirodi, pod šatorom, u logoru koji će sam podići i urediti za život u prirodi, praktično provjeri sva ona izviđačka znanja i vještine koje uči i savladava tijekom cijele prethodne godine redovitim okupljanjima na svojim patrolnim sastancima, izletima, susretima i natjecanjima te prilika da nauči i svlada ono što može samo u prirodi.Tako članovi sami uređuju svoje šatore, od priručnog materijala izrađuju police u šatoru, ali i veće potrebne logorske objekte kao što su kuhinja, blagovaonica, ulazna kapija, most, jarbol, latrina, vatrište, ograda, igrališta, sušilo za robu i štošta drugo neophodno za život u prirodi.


 


 Svakodnevno se održavaju patrolni sastanci u cilju stjecanja novih izviđačkih znanja iz života u prirodi, orijentacije, signalizacije, vezivanja čvorova, a iz logora se organiziraju šetnje i izleti, organiziraju se sportska i izviđačka natjecanja, a večeri se provode uz stražarsku ili logorsku vatru uz pjevanje brojnih izviđačkih pjesama. Logorovanje je prilika da svaki član sâm nauči kako oprati svoju porciju iz koje je pojeo obrok, kako oprati svoje čarape ili majicu, kako ne dobiti, ili kako zaliječiti dobivene žuljeve, kako izvaditi krpelja i još štošta«, govori Škrobonja, koji naglašava kako su riječki izviđači izašli i izvan okvira svoje prekrasne zeleno-plave županije.


Ostali u karlovački kraj


»Tako je od 17. do 23. srpnja OI »3. maj« iz Rijeke svoje članove poveo na logorovanje kraj Karlovca, u Donji Velemerić, na rijeku Kupu, gdje je 39 članova boravilo u izviđačkom centru karlovačkih izviđača. Pored savladavanja uobičajenog izviđačkog logorskog programa, članovi su bili na izletu u Karlovcu i zaplovili »lađom« po Kupi, a na povratku u Rijeku u Staroj Sušici su razgledali novootvoreni Muzej velikih zvijeri. Logorovanjem je upravljao starješina odreda Dario Hren. Na istom terenu će početkom kolovoza logorovati i članovi OI »Sjever-jug« iz Kostrene.
I članovi OI »Primorje« su svoje logorovanje organizirali na području Karlovačke županije u mjestu Vitunj kraj Ogulina.


Logorovanje je započelo 19. srpnja i trajat će do 1. kolovoza, s time da je prvi tjedan logorovanje okupilo 37 starijih članova, a u drugom tjednu im se pridružilo još tridesetak mlađih te sada pod šatorima boravi 68 članova. Logor nosi naziv »Pod Klekom« jer se tamo stvarno i nalazi, a osim toga s logora se pruža otvoreni pogled na impresivan Klek, koji je bio i cilj izleta s logora. Izviđači posebno ističu susretljivost mještana Vitunja koji su im na početku logorovanja priskočili u pomoć i založili se kod gradonačelnika Ogulina da mi se, nakon velike kiše, obnovi, nasipa i poravna prilazni put od mjesta do terena za logorovanje. Logorom upravljaju Ivan Mušanović i Arnela Bahović, starješina i načelnik odreda«, rekao je Škrobonja.


Niz antikoronskih mjera

Ovogodišnja logorovanja organizirana su sukladno važećim epidemiološkim mjerama, pazeći pritom da članovi što manje ili uopće ne dođu u kontakt s drugim osobama, u nekim se logorima ujutro svim članovima mjeri temperatura, a neki su odredi za svoje članove prije polaska organizirali i testiranje protiv korone, a sve u cilju da se članovima osigura nesmetan boravak u prirodi i provedba planiranog programa, govori Škrobonja.