Prvih godinu dana

Kako Delničani vide novu vlast: Uz pojačanu reklamu zaslužujemo naziv “Mala Švicarska”

Marinko Krmpotić

Delnice - »glavni grad« Gorskog kotara / Foto M. KRMPOTIĆ

Delnice - »glavni grad« Gorskog kotara / Foto M. KRMPOTIĆ

Dojam stanovnika Delnica je da je ocjena prolazna, ali da nije pretjerano visoka. Odnosno, moglo bi znatno bolje. Evo što kažu neki od sugovornika koji su pristali dati svoju ocjenuDELNICE  Kako Delničani vide novu vlast koja je odradila prvih, često i najtežih godinu dana nakon preuzimanja vlasti? Dojam je da je ocjena prolazna, ali da nije pretjerano visoka. Odnosno, moglo bi znatno bolje. No, evo što kažu neki od sugovornika koji su pristali dati svoju ocjenu. Marino Kezele, vlasnik Auto škole Practic i poznati delnički planinar, smatra kako je prva godina vlasti aktualnog saziva u redu: »Nisam primijetio neko nazadovanje, a za neke veće korake i iskorake još je malo prerano. Samu političku scenu Delnica baš i ne pratim, a kad je o zbivanjima riječ očigledno je da se, primjerice, ovog ljeta zbiva puno toga i to za ljude različitih ukusa. Volio bih da se takav odnos prema društvenom i zabavnom životu nastavi te da u što većoj mjeri budeno zanimljivi ljudima iz drugih sredina jer smatram da su Delnice, pogotovo ovaj planinski dio našeg grada, dušu dali za privlačenje znatno većeg broja ljudi. Tu bi možda trebalo pojačati reklamu i o tome govoriti što više jer zaista zaslužujemo naziv »Mala Švicarska«, rekao je Kezele.


Marino Kezele / Snimio M. KRMPOTIĆ

Marino Kezele / Snimio M. KRMPOTIĆ


Nedostaje turistički ured


Jadranka Cindrić, poznata delnička ugostiteljica i iznajmljivačica, ističe kako nedostaje nekadašnji turistički ured: »Gosti nam se žale na nedostatak informacija, a sama sam se u to uvjerila jer, primjerice, nema informacije o smještaju u našem objektu. Mislim da je gašenjem turističkog ureda i TIC-a delnički turizam puno izgubio. Vidim da se najavljuje osnivanje nekog oblika turističkog ureda, ali to nikako da se dogodi i to nije dobro. Mislim da smo treutačno u prezentaciji naših turističkih potencijala u zaostatku za drugim goranskim sredinama. Mi u našim objektima često ugošćavamo reprezentacije raznih sportova (judo, biatlon…), ali se o tome premalo zna. To je loše jer se i na taj način gradi ugled Delnica kao sredine pogodne za sportaše«, smatra Jadranka Cindrić.


Jadranka Cindrić / Snimio M. KRMPOTIĆ

Jadranka Cindrić / Snimio M. KRMPOTIĆ


Boris Kauzlarić, vlasnik gostionice Kauzlarićevi dvori kaže kako uvijek može bolje: »Daleko više treba raditi na tome da Delnice tijekom cijele godine, a posebno ljeti kad imamo idealne uvjete, zaista postanu odredište sportskih ekipa za pripreme. Infrastrukturu imamo, ali nema dovoljno smještajnih kapaciteta pa sve treba napraviti da se pokrene izgradnja hotela na lokaciji stare ambulante. Moj je dojam da se o tome samo priča, a te investitore je malo tko vidio i nisu predstavljeni javnosti pa mi sve skupa oko te priče – a za Delnice bi idealno bilo da dobiju hotel – izgleda mutno. Također, ne sviđa mi se što se u nekoliko posljednjih mjeseci događaju prečesti i pomalo nelogični sukobi unutar gradskih vlasti. Manje svađa i sukoba, više zajedništva«, poručuje Kauzlarić.


Boris Kauzlarić / Snimio M. KRMPOTIĆ

Boris Kauzlarić / Snimio M. KRMPOTIĆ


Nedovoljno stručnosti
Ugledni goranski (i riječki) zubar Darko Rački novom sazivu delničke vlasti ne bi dao prolaznu ocjenu: »Puno je, više od godinu dana, već prošlo, a malo se toga dobroga može reći o radu nove vlasti. Osobno nekih vidljivih pozitivnih pomaka ne vidim. Pritom mislim ponajprije na to da svaka vlast mora inzistirati na stvaranju uvjeta za razvoj privrede jer to znači zapošljavanje, a zapošljavanje znači sigurnost, napredak, veće porezne prihode…Toga, nažalost nema, a baš po tome se po meni procjenjuje uspješnost ili neuspješnost onih koji rukovode lokalnim samoupravama. Nadalje, bar meni se čini da u radu novog čelništva nema dovoljno stručnosti, što i ne mora biti problem ako se za savjet pita one koji imaju znanja iz određenih područja. No, to se ne događa pa mi se i zbog toga čini da Delnice stagniraju«, smatra dr. Rački.


Darko Rački / Snimio M. KRMPOTIĆ

Darko Rački / Snimio M. KRMPOTIĆ