Brod Moravice

Kad zamirišu zamamne šljive: Bili smo na manifestaciji posvećenoj slasnoj voćki

Marinko KrmpotićBROD MORAVICE – Zamirisale su i jučer u Brod Moravicama šljive, odnosno rakija od šljiva, štrudle i pekmezi te džemovi od šljiva, a sve zahvaljujući šesnaestim po redu »Danima šljiva« koje je i ove godine uspješno organizirala Općina Brod Moravice. Ove godine, rekla nam je u ime organizatora Renata Brajdić, moralo se organizaciji prići sukladno epidemiološkm uputama pa je stoga priredba i »preseljena« iz Doma kulture na prostor ispred Doma, a broj izlagača bio je ograničen.


– Iako je interes bio veći, dozvolili smo nastup i predstavljanje za samo desetak izlagača, a prvi smo put priredbu organizirali tako da nije bilo ocjenjivanja najpekmeza i rakije. Hvala svima koji su i u ovim uvjetima došli predstaviti se ili nas posjetiti. Nadam se da ćemo se naredne godine vratiti uobičajenom ritmu, a to znači većem broju izlagača i većoj fešti. Ove je godine nabitnije bilo održati priredbu na životu, rekla je Renata Brajdić.


Zadovoljstvo nastupom na ovoj priredbi, i to kao debitant, istaknula je i Tea Cimaš, suradnica za promociju i razvoj autohtonih proizvoda u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, koja je istaknula da se »Kašetica« kojom se nude brojni proizvodi OPG-ova s područja Primorsko-goranskje županije, prvi put predstavlja na Danima šljiva.
– Drago nam je što smo dio ovih zbivanja te da možemo predstaviti različiti proizvođače koji su dio županijske ponude. Promocijskim su materijalima obuhvaćeni gotovo svi naši članovi, a kad je o konkretnim prozvodima riječ tu su medovi, čajevi, likeri, pekmezi, džemovi i proizvodi vunarica. Cilj je omogućiti kontakt sa svih 120 OPG-ova koji sudjeluju u radu Centra te njihove proizvode predstaviti i ponuditi što većem broju ljudi, rekla je Tea Cimaš.


Priredba je svečano otvorena pažnje vrijednim nastupom ravnogorske vokalne skupine VitaNeo, goste je zabavljao Duo Texas a prigodni je program duhovito vodio Dado Valent. Pokrovitelji priredbe bili su Primorsko-goranska županija, Općina Brod Moravice te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ iz Stare Sušice, a veliku potporu u organizaciji i ovogodišnjih Dana šljiva pružili su vrijedni članovi i članice Udruge umrovljenika Brod Moravice koji su predstavili svoju slasnu štrudlu. Uz njih na popisu izlagača bili su još i Domaća radinost Matija Krizmanić, Hrvatska čitaonica sela Kuti, OPG Goransa, OPG Krepenc (Ravna Gora), OPG Mrvoš (Gomirje), OPG Stanišić (Jastrebarsko), OPG Tomica (Jastrebarsko), OPG Živčić (Ozalj), TZO Brod Moravice, Udruga žena Moravice, Udruga žena Senjsko te Primorsko-goranska »Kašetica«