Dogovor

Je li na pomolu rješenje problema s javnim prijevozom za goranske srednjokoškolce i radnike prema Rijeci?

Marinko Krmpotić

Započet ćemo s prijelaznim rješenjem u sklopu kojeg ćemo u dogovoru s lokalnim samoupravama definirati početnu mrežu lokalnih linija te potom pristupiti potpisivanju ugovora o javnoj usluzi, pojasnila je Nada MiloševićFUŽINE – Problem rješavanja prijevoza srednjoškolaca i radnika s područja Gorskog kotara prema Rijeci, kao i nekim drugim gradovima, trebao bi biti riješen vrlo brzo i već u listopadu stanje bi trebalo biti normalizirano, dojam je nakon jučerašnjeg uspješnog sastanka predstavnika goranskih lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Fužinama.
Franc Hajdinjak, načelnik Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta, govoreći u ime Ministarstva mora, prometa i infrastruktura, naglasio je da je osiguravanje javnog prijevoza obveza Republike Hrvatske određena zakonima EU-a, čija je Hrvatska članica.


Usklađivanje ideja


– Uvažavajući sve probleme područja Primorsko-goranske županije te imajući u vidu da je što prije potrebno osigurati javni prijevoz, pokušali smo što zornije predočiti nazočnima što sve trebaju učiniti kako bi taj sustav proradio. Kad prikupimo podatke i stručne analize iz svih hrvatskih županija, bit će nam jasno kolika su sredstva za realizaciju u konačnici potrebna, rekao je Hajdinjak, a Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro i prometne veze PGŽ-a istaknula je da je veseli tomu što je sastanak u Fužinama donio usklađivanje ideje o linijskom prijevozu kao javnoj usluzi.


– Stanje je sada takvo da ćemo pristupiti jednom prijelaznom rješenju u okviru kojeg ćemo u dogovoru s lokalnim samoupravama definirati početnu mrežu lokalnih linija te potom pristupiti potpisivanju ugovora o javnoj usluzi. Nadamo se da posebnih poteškoća neće biti jer, a tako nam je rekao danas i predstavnik nadležnog Ministarstva, sve radnje u pravcu objedinjavanja svih sredstava vezanih za javni prijevoz bit će izvršene, što znači da će sredstva potrebna za realizaciju biti osigurana od države, rekla je Milošević.


Mreža javnog prijevoza
Zadovoljstvo sastankom iskazao je i David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjedavajući Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Govoreći u ime goranskih čelnika, napomenuo je da konačno rješenje kvalitetnog javnog prijevoza ovisi i o svim ostalim lokalnim samoupravama s područja Primorsko-goranske županije jer svi zajedno moraju stvoriti mrežu javnog prijevoza na području PGŽ-a.


– Ono što mi na goranskom području možemo, a to ćemo i učiniti već u ponedjeljak, jest dogovoriti mrežu prijevoza na našem području te je dostaviti Županiji, koja će to potom uputiti u daljnji proces vezan za osiguravanje državnih sredstava za konačnu realizaciju. Vjerujem da ćemo najkasnije do kraja godine imati riješeno pitanje prijevoza za sve naše srednjoškolce i radnike koji su ovih početnih jesenskih dana imali poprilično problema pri putu na posao ili u školu, odnosno pri povratku kući. Za goransko područje ovo je pitanje vrlo važno jer će bez dobrih veza javnog prijevoza ljudi biti praktičkio prisiljeni odlaziti s ovog područja, rekao je Bregovac.