Veze prirode

Iz izvorišta Kamačnik izvučeno i raspiljeno preko trideset kubika drva

Marinko Krmpotić

Credit: DINARIC HUB

Credit: DINARIC HUB

Ponajprije su uklanjana stabla i granje s onih podvodnih lokacija gdje ih je bilo najviše, a sve s ciljem da se osigura što veća protočnost izvora. Veliki posao obavili su ronioci Dinaric HubaVRBOVSKO – Nakon prvih terenskih radova vezanih uz sanaciju izvorišta Kamačnik ronioci Dinaric Huba iz izvorišta su izvukli, transportirali na obalu, raspilili te rascijepali oko 30 prostornih metara drva, odnosno oko 20 m3 oborenih stabala i granja. Dalibor Jirkal, direktor tog poduzeća specijaliziranog za ove i slične podvodne radove, napominje da su ponajprije uklanjana stabla i granje s onih podvodnih lokacija gdje ih je bilo najviše, a sve s ciljem da se osigura što veća protočnost izvora.


– Prvi korak u realizaciji ovog zadatka bilo je snimanje trenutačnog stanja podvodnom kamerom. Kad smo se upoznali sa stanjem i količinom u izvor srušenih stabala, odredili smo lokacije na kojima ćemo raditi, a pri tome smo odabirali ona veća stabla i granje jer njihovo uklanjanje najviše prorjeđuje podvodnu mrežu stabala. Stabla smo pilili pod vodom uz pomoć hidrauličkih pila i agregata, a taj su posao obavljali iskusni speleoronioci. Naravno, nakon podvodnog piljenja bilo je nužno prerazana stabla i grane dopremiti do obale, što smo činili uz pomoć padobrana za podizanje velikih tereta iz vode, a sam čin izvlačenja ostvarivali su pojedinci osposobljeni za visinske radove i to uz pomoć ručne dizalice, čeličnih užeta i motornog vitla. Potom bismo stabla, nakon što smo ih dopremili do obale, pilili motornim pilama te ručno cijepali i odlagali na privremeno mjesto s kojeg su potom otpremljena – rekao je Jirkal.


Ovaj je posao realiziran u okviru međunarodnog slovensko-hrvatskog EU projekta »Veze prirode« (Veze narave), financiranog sredstvima EU u sklopu programa međudržavne suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska. Riječ je o projektu »Zaštita i obnova biološke raznolikosti i promocija eko sustava« koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedbom ovog projekta radi se na obnovi i očuvanju bioraznolikosti za buduće generacije, podizanju svijesti o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi te sprečavanju dugoročnih prirodnih rizika.
U Gradu Vrbovskom, koji je jedan od partnera u projektu »Veze prirode«, zadovoljni su ostvarenim rezultatima, a nadaju se da će, bude li to moguće, poslovi vađenja srušenih stabala u izvorište Kamačnika biti nastavljeni, kao i druge aktivnosti vezane uz istraživanje ovog atraktivnog izvora zaštićenog područja Kamačnika.


Transport opreme po nepristupačnom terenu


Podvodni radovi, ističe Jirkal, odvijali su se najčešće na dubini od 20 metara.


– Najdublje smo ovog puta zaronili i radili na 30 metara dubine, a uz taj rad pod vodom vrlo zahtjevan dio posla bio je i transport sve potrebne opreme do mjesta izvođenja radova, što je podrazumijevalo ručni i transport uz pomoć terenskog vozila s prikolicom po prilično nepristupačnom terenu i to u duljini od dva kilometra – rekao je Jirkal.