Riješena glavna prepreka

Ipak će biti skijanja na Petehovcu! Županija platila atestiranje žičare, čeka se još samo – snijeg

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Vijećnik Leo Pavela uspio se izboriti za novčanu pomoć od 55.000 kuna zahvaljujući kojoj je riješen problem atestiranja žičare koja sada može u pogoDELNICE – Skijanja na Petehovcu ipak će biti! Naravno, bude li snijega. Zasluge za to ovog puta pripadaju proračunu Primorsko-goranske županije, točnije vijećniku Leu Paveli koji se uspio izboriti za novčanu pomoć od 55.000 kuna zahvaljujući kojoj je za ovu, ali i za iduće tri-četiri godine riješen problem atestiranja žičare na Petehovcu.


To drugim riječima znači da Planinski centar Petehovac ima sve potrebne papire za rad žičare koja je spremna krenuti u pogon. Spreman je i ratrak pa je zaista sve što se čeka snijeg, a prognoze kažu da bi ga moglo biti. Naravno, sve to raduje zakupnike PC-a Petehovac, a to su Srećko Orešković i njegov sin Bruno koji nam je rekao:


Može i kao ljetni hit


»Prije svega iskreno zahvaljujem županijskom vijećniku Paveli, ali i svima ostalima u Primorsko-goranskoj županiji jer su nakon naših molbi i traženja prema mnogima, baš oni prvi iskazali veliko razumijevanje i osigurali sredstva za plaćanje atestiranja žičare. Za one koji ne znaju o čemu je riječ, treba reći kako je to temeljna točka bez koje nema skijanja. Ako ne napravimo atest, žičara nema dozvolu za rad. Mi bismo taj atest plaćali i sami da su stvari u našim zakonima riješene kako treba. Ali je problem u tome što mi moramo platiti taj atest, čak i ako nakon toga ne padne ni centimetar snijega. Zbog toga smo ranije znali biti u gubitku pa nismo ni željeli otvarati skijalište budući da nije bilo sigurno da će snijega biti. Sada je to moguće i sve što čekamo je snijeg, a ako ga ne bude ove zime, vjerujemo da će ga biti iduće, kad ćemo iznova uz županijsku pomoć riješiti taj atest i moći se pripremiti za sezonu koja će, već sada možemo reći, početi već u prosincu ako bude snijega. Štoviše, budući da atestiranje žičare vrijedi za cijelu ovu kalendarsku godinu, mi ćemo moći – a to smo već i najavili – organizirati i ljetno skijanje na travi za koje smo dobili vrlo kvalitetnu opremu i za koje smo sigurni da će ovog ljeta biti hit PC-a Petehovac«, govori Orešković.


Ugledati se na Slovence
Leo Pavela, vijećnik stranke Kvarner i Gorski kotar, smatra kako je ovo tek prvi koračić u okretanju prema Gorskom kotaru koji pomoć, posebno od Primorsko-goranske županije, i zaslužuje: »U Sloveniji je oko 400 manjih skijališta čiji je rad redovno potpomognut od stane EU-a i države s čak 60.000 eura za svako skijalište.


Njima je to normalno pa stoga imaju jako razvijen zimski turizam i brojne uspjehe u zimskim sportovima. Gorski kotar bez imalo dvojbe ima sve uvjete za razvoj zimskog turizma, ali Gorani to nikako ne mogu sami, a pomoć županije i države do sada je bila preslaba, ni blizu onoj koju slovenska država pruža svojim poduzetnicima. To su bili razlozi zbog kojih sam inzistirao na pomoći pri plaćanju tzv. dubinske analize i atesta za žičaru na Petehovcu, a smatram da bi baš na Petehovac Županija trebala usmjeriti dio sredstava svog projekta razvoja malih sanjkališta, točnije sredstva namijenjena kupnji pokretne trake«, rekao je Pavela.


Uskoro i luksuzni kamp Vrata Risnjaka


Bruno Orešković iskoristio je priliku i za najavu velike investicije od oko 3 milijuna eura u Kamp Vrata Risnjaka koji će biti smješten na ulazu u NP Risnjak i nuditi najsuvremenije glamping i kamp sadržaje: »Riječ je o lokaciji koja će ponuditi usluge vrijednosti pet zvjezdica, dakle najvišu moguću razinu. Na tom prostoru bit će smještene 22 kućice, dvije zgrade, welness, sportski centar, kino, restoran, dućan, turistička agencija, vanjski i unutarnji bazen… Sredstva ćemo osigurati uz pomoć EU fondova, ali i kroz vrlo kvalitetne ulagače. Bude li sve u redu, prvi radovi na uređenju Vrata Risnjaka počet će već ove godine. I tu je Županija iskazala razumijevnje plaćanjem izrade potrebne projektne dokumentacije, a nadam se da će i u budućnosti stajati iza tog projekta koji će korist donijeti turizmu Gorskog kotara u cijelosti«, rekao je Orešković.