Upozorili

HDZ: Županija treba više uložiti u razvoj Gorskog kotara, evo i kako

Marinko Krmpotić

Županijski vijećnici HDZ-a o amandmanima za Gorski kotar

Županijski vijećnici HDZ-a o amandmanima za Gorski kotar

Županijski vijećnici HDZ predložili su konkretne mjere kojima PGŽ može pomoći GoraneNa sutrašnjoj sjednici Skupštine PGŽ-a vijećnici kluba HDZ-a predložit će kroz nekoliko amandmana realne i konkretne mjere kojima se može pomoći gradovima i općinama Gorskog kotara u provođenju razvojnih projekata, ali i cjelokupnom stanovništvu.


O kakvim je prijedlozima i amandmanima riječ, na tiskovnoj konferenciji govorili su Ivan Jakšić, Sanjin Vrkić, Ivana Pečnik Kastner, Sanja Beljan Brkić, Marina Tomić, Miroslav Hrgovčić i Damir Popov.


“Poticanje razvoja Gorskog kotara jedna je od aktivnosti koje u Klubu HDZ-a Primorsko goranske-županije prepoznajemo i naglašavamo kao bitnu.
Prihvaćamo Informaciju o aktivnostima PGŽ-a u cilju poticanja razvoja Gorskog kotara, kao i zaključke s konferencije Gorski kotar u fokusu, koji su inače doneseni prije čak tri godine. U HDZ-u smatramo važnim upoznati lokalno stanovništvo da su Zaključci doneseni na toj konferenciji već proslijeđeni nadležnim tijelima, stoga nam je, u najmanju ruku, neobično da se isti zaključci ponovo šalju Vladi i da će se to na Skupštini župan prezentirati kao novu aktivnost u cilju poticanja razvoja Gorskog kotara. Dojam je da se time samo želi prikazati da se nešto poduzima, bez stvarne namjere da se nešto zaista i poduzme.


Vlada ulaže u Gorski kotar


Nesporno je, a to mogu potvrditi i sami Gorani, da Vlada ulaže u razvoj Gorskog kotara. Ono što mi želimo jest da županija, koja u nazivu nosi i pojam goranski, također uloži više napora u razvoj ovog kraja. Nitko ne kaže da županija ne ulaže u Gorski kotar, ali s obzirom na svoje mogućnosti i ovlasti smatramo da može bolje i više.


Iz materijala koji stiže na klupe vijećnika Skupštine PGŽ-a to nije razvidno, jer oni sadrže niz prijedloga usmjerenih ponajprije prema Vladi. Međutim, ne predlažu se konkretne mjere kojima županija u okviru svojih mogućnosti i ovlasti može poboljšati standard stanovnika Gorskog kotara. Upravo je to razlog zbog kojeg kao vijećnici kluba HDZ-a predlažemo Skupštini nekoliko amandmana.


Prije svega, predlažemo da se za postojeći Fond za Gorski kotar u proračunu za 2023. godinu osigura 15 milijuna kuna te da navedeni iznos predvidi i u projekciji proračuna za 2024. te 2025. godinu.


Također, predlažemo da u narednom razdoblju PGŽ osigura sufinanciranje II. faze projekta unapređenja vodoopskrbe i kanalizacijske infrastrukture u Gorskom kotaru u vrijednosti od 5 posto od ukupne vrijednosti projekta. Naime, kako je pokrenut postupak za sklapanje Okvirnog sporazuma između Vlade RH i Švicarskog saveznog vijeća ukupne vrijednosti 401,5 milijuna kuna, prema postojećem prijedlogu u obzir bi došle općine Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad.


Kod prve švicarske darovnice kojom su bile obuhvaćene Općine Brod Moravice, Fužine i Grad Delnice, čelnici navedenih lokalnih samouprava muku su mučili jer su kao korisnici projekta vrijednog 230 mijuna kuna morali sami osigurati 10 posto vrijednosti.


Pomoć im je pristigla iz Ministarstva regionalnog razvoja koje je preuzelo obvezu plaćanja dijela od 5 posto. Kod ove druge faze ulaganja također će se od općina tražiti sufinanciranje pa predlažemo da ovaj put županija pomogne goranskim jedinicama lokalne samouprave s navedenih 5 posto.


Prijevoz učenika


Nadalje predlažemo da županija osigura financijska sredstva za prijevoz učenika razredne nastave osnovnih škola na području jedinica lokalne samouprave koja stanuju na udaljenosti manjoj od tri kilometra te učenicima predmetne nastave koji stanuju na udaljenosti manjoj od pet kilometara od škole, te da se žurno izradi mreža autobusnih linija kojima bi se osigurao svakodnevni prijevoz učenika i studenata, te ostalih stanovnika sa područja Gorskog kotara, a za što su sredstva osigurana u državnom proračunu.


Županijski vijećnici HDZ-a o amandmanima za Gorski kotar


Budući da se županija često obraća državi s prijedlogom poreznog rasterećenja stanovnika Gorskog kotara, tako se predlaže porezno rasterećenje građana Gorskog kotara. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave određeno je da se prihod od poreza na dohodak raspodjeljuje na udio općine, odnosno grada 74 posto, udio županije 20 posto i udio za decentralizirane funkcije 6 posto.


Iz proračuna PGŽ-a za 2022. godinu razvidno je da prihodi od navedenog poreza iznose 175 milijuna kuna. Predlažemo da Županija od ukupnog prihoda koje ostvaruje na ime poreza na dohodak, jedan dio vrati stanovnicima Gorskog kotara. Hoće li se to učiniti neposredno građanima ili putem njihovih lokalnih samouprava, ili bi se taj iznos uplatio u proračune gradova i općina Gorskog kotara koji će dalje ulagati u određene projekte i programe, to ostavljamo na odlučivanje županiji”, piše u priopćenju s tiskovne konferencije županijskih vijećnika HDZ-a koji su znatan dio ovog obraćanja vezali uz isticanje načina na koji je aktualna Vlada u mandatu od 2016. godine pa do srpnja ove godine pomogla Gorskom kotaru: “Putem nacionalnih programa, prvenstveno kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima, u projekte s područja Gorskog kotara uloženo je 32,8 milijuna kuna.


Kroz Fond za razvoj brdsko-planinskih područja uloženo je dodatnih 6,1 milijun kuna, a ukupna uložena sredstva za 105 provedenih projekata na području Gorskog kotara iznose 38,9 milijuna kuna.


Nadalje, ova je Vlada doskočila u pomoć i kroz Fond za sufinanciranje EU projekata pa je tako dobiveno dodatnih 14,5 milijuna kuna, prije dva mjeseca kroz Program podrške brdsko-planinskom području dobiveno je dodatnih 5,6 milijuna kuna.


U konačnici, rezultati se vide: tu su dva nova vrtića: u Ravnoj Gori i Fužinama, cesta Hrvatsko – Ložac, a tu je i projekt Zaželi koji na području PGŽ-a provodi kroz čak 19 projekata čime se zapošljava oko 200-ak žena, pretežno upravo na području Gorskog kotara”, zaključili su vijećnici HDZ-a.


Porezne olakšice


U mandatu SDP-ove Vlade 2014. godine ukidanjem Zakona o brdsko- planinskom području nanesena je velika šteta stanovnicima Gorskog kotara koji su ostali bez poreznih olakšica.


U mandatu ove Vlade HDZ-a donesen je novi Zakon o brdsko- planinskom području i Zakon o potpomognutim područjima koji goranski kraj tretira kao područje od posebnog interesa i pod posebnom zaštitom Republike Hrvatske, a u veljači ove godine doneseni su podzakonski akti, odnosno Program razvoja brdsko–planinskih područja i Program održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja za razdoblje od 2022.-2025. godine.


Naravno da još treba raditi i da se radi, ali u najmanju ruku je neobično da upravo oni koji su Zakon ukinuli i oštetili Gorane, sada predlažu niz zakonskih promjena, poreznih olakšica i niz mjera, ali naravno i bez prijedloga načina kako to ostvariti, smatraju vijećnici HDZ-a.