Zimske radosti

Hajdemo u planine: Danas otvaranje skijališta i sanjkališta na Platku, u Mrkoplju, Delnicama i Kupjaku

Alenka Juričić Bukarica

Sve je spremno za uživanje na snijegu koji je konačno napadao / Foto Arhiva NL

Sve je spremno za uživanje na snijegu koji je konačno napadao / Foto Arhiva NL

Snijega ima dovoljno, planove jedino može pokvariti jak vjetar, no snježne padine i prateći ugostiteljski objekti spremno čekaju posjetiteljeRIJEKA – Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, može se reći za situaciju u Gorskom kotaru. Dok dežurne službe ovih dana imaju pune ruke posla oko čišćenja snijega, na svoje su došla goranska sanjkališta i skijališta kojima konačno ove sezone snijega doista ne nedostaje. Kako je slikovito jučer rekla jedna djelatnica goranskih sanjkališta, onu kišu i temperature od 17 stupnjeva oko Nove godine treba čim prije zaboraviti. Njih se nitko i ne sjeća pod nanosima novog snijega, a kakva je situacija za predstojeće dane, provjerili smo na nekim od goranskih snježnih turističkih atrakcija.


Staze za sve


Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj, kaže da je sanjkalište u Mrkoplju radilo i prošlog vikenda s obzirom na to da do tada snijega gotovo da i nije bilo. Danas i sutra sanjkalište ponovo radi od 9 do 16 sati.


– Nadamo se da ćemo u funkciju staviti i skijalište Čelimbaša. Pripremamo staze, slažu se zaštitne ograde i ostalo. Očišćeno je parkiralište, postoji i prigodna ugostiteljska ponuda. Vrijeme je dobro, bit će cesta proširena tako da ne bi trebalo biti problema, kazao nam je Brozović. Dodao je da jedino u slučaju jake bure skijalište neće raditi radi sigurnosti skijaša. Mrkopaljski načelnik zamolio je i posjetitelje da kućne ljubimce ne puštaju po skijaškoj stazi radi sigurnosti te poručio da vjerojatno borderima neće biti dozvoljeno korištenje vučnice prema gore jer onda nastaju problemi s ulaznom stazom. Podsjetio je na to da imaju dvije staze, turističku od 1,5 kilometara i jednu kraću, ali koju se ne prolazi ratrakom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U podnožju je i sanjkalište za sanjkaše i skijaše početnike. A kod nogometnog igrališta će biti pripremljene i staze za skijaško trčanje. Cijene karata su za skijalište poludnevna karta 10 eura, a cjelodnevna 15 eura. Za sanjkalište je cjelodnevna 7,5 eura, a poludnevna 5 eura.


Na Platku bi danas i sutra trebale biti otvorene sve stazeBrojni skijaši i sanjkaši očekuju se i na Platku gdje su najavili da bi danas i sutra trebale biti otvorene sve staze, a to znači Radeševo 1, Radeševo 2, Zavoj 19, Turistička, Pribeniš, Tešnje i Baby staza kao i sanjkališta.


Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog saveza, kaže da je danas na redu Ski bik utrka na Platku, a nedjelja redovan radni dan.


Što se tiče ovogodišnje sezone, podsjetio je na to da su na Platku početkom prosinca, kad je zahladilo i pao prvi snijeg, pokrenuli sustav zasnježenja, međutim, nakon toga je okrenulo na južinu i toplo vrijeme koje je trajalo čak četiri tjedna.


– Zapravo tek prošli tjedan su se temperature spustile dovoljno te smo prošli četvrtak upalili sustav za zasnježenje. U međuvremenu je pao i snijeg tako da je trenutačno stanje dobro i idemo dalje po planu, kazao je Udovič.

– Cijene su popularne i vjerujem da onaj tko voli skijati i sanjkati i ima vremena da će ovih dana put Gorskog kotara, poručio je načelnik općine Mrkopalj.


A dobre vijesti stižu iz snijegom zatrpanih Delnica gdje će se danas otvoriti i malo delničko sanjkalište. Katarina Mihelčić, gradonačelnica grada Delnica, najavila je da će prvi tjedan sanjkalište biti u probnom radu te će stoga u tom razdoblju sanjkanje biti besplatno, a kasnije s ulaznicom. Otvorenje je, dakle, danas u 10 sati, kad domaćini pripremaju čaj i krafne za sve mališane.


Prateći sadržaji


– Naše sanjkalište se nalazi odmah iza autobusnog kolodvora, uz klizalište, tako da se može kombinirati sanjkanje i skijanje, a u blizini je i škola nordijskog skijanja koje se isto tako može isprobati kada dođete u Delnice. U centru su kuglana i ugostiteljska ponuda, pa će svatko naći nešto za sebe, kazala je delnička gradonačelnica.


Sanjkanje je moguće i u Kupjaku gdje se danas nakon pauze zbog korone konačno održava i Otvoreno prvenstvo Kupjaka u sanjkanju na prirodnim stazama koje počinje u 18 sati, dakle riječ je o noćnoj utrci. Snježne radosti čekaju i u Gorskom parku Kupjak.


Edi Dadić iz ovog popularnog sanjkališta kaže da se ovogodišnju sezonu otvorilo još početkom prosinca, međutim, u međuvremenu je vrijeme bilo loše. A krenulo se opet prošlog vikenda kada je na sanjkalištu bilo 300-ak ljudi.


– Tijekom tjedna imamo vrtiće, škole, ali i tvrtke koje nam dolaze na sanjkanje, a onda za vikend opet imamo sanjkanje za javnost. Subotom i nedjeljom smo otvoreni od 10 do 16 sati, a tijekom školskih praznika radimo i preko tjedna, no ove godine su kiša i jugo to nažalost spriječili. Imamo stazu dugu oko 150 metara, pokretnu traku koja prevozi sanjkaše na vrh platoa, tu je i gastro-kućica na otvorenom. I ono što svakako treba izdvojiti jest pogled »broj jedan« prema Triglavu i Kamniškim Alpama. Kao da smo na vrhu ledenjaka, kazao je Dadić te dodao da je cijena karte za odrasle 11 eura, za mališane od 4 do 12 godina 8 eura, a najam sanjki je 5 eura na dan.