Promocija

Grafika izborila svoje mjesto u Goranskoj kiparskoj radionici: Predstavljena “Voda” Tihane Karlović

Marinko Krmpotić

Prije 4-5 godina, baš zahvaljujući Tihani Karlović, pokrenut je niz aktivnosti vezan uz drvorez i grafiku. Sve je to vodilo k ozbiljnijem posvećivanju pažnje ovom obliku likovnog izražavanjaLOKVE – Predstavljanjem grafičke mape »Voda« autorice Tihane Karlović, mag. lik. pedagogije, počele su brojne ovogodišnje aktivnosti Goranske kiparske radionice. Promocija je održana u Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru, »domaćem terenu« GKR-a, čiji je višegodišnji uspješni predsjednik Milutin Burić, pozdravljajući nazočne, podsjetio na povijest veze grafike i Goranske kiparske radionice.


»Kad smo 2020. godine obilježavali 40. godišnjicu rada GKR-a, željeli smo tu obljetnicu popratiti nizom manifestacija, od uobičajenog Saziva pa do objavljivanja monografije. Dio tih obljetničkih aktivnosti trebala je biti i ova grafička mapa, a na ideju smo došli stoga što je od početka postojanja GKR-a postojala ideja da se kiparstvu dodaju i neki drugi oblici likovnog umjetničkog izražavanja, primjerice drvorez za koji je tada postojao određeni interes. Nažalost, to tih godina nije zaživjelo. No, prije 4-5 godina, baš zahvaljujući Tihani Karlović, pokrenut je niz aktivnosti vezan uz drvorez i grafiku pa su, primjerice, tijekom naših saziva održavane radionice drvoreza za djecu i odrasle. Sve to vodilo je prema ozbiljnijem posvećivanju pažnje ovom obliku likovnog izražavanja pa je tako i došlo ne samo do stvaranja ove mape, već i do prvog Saziva grafike koji je održan prošle godine kao dio našeg 42. Saziva GKR-a, a drugi će Saziv grafike zaživjeti ovog lipnja, u okviru 43. Saziva GKR-a«, najavio je Burić.


Voda, snijeg, oblaci…


O grafičkoj mapi »Voda« potom je govorila povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović, istaknuvši kako je temeljni motiv mape vezan uz podneblje i pejzaže autoričinog zavičaja: »Kroz osam listova s motivima četiri godišnja doba autorica kroz apstraktan pristup obrađuje teme vode, snijega, oblaka… Pritom koristi različite grafičke tehnike, primarno tehniku japanskog mokuhanga drvoreza (tisak pigmentima), dok se plasticitet i dubinska prostornost podiže kombinacijom drvoreza s tehnikama reljefnog tiska, sitotiska i perforiranja papira, kao i upotrebom netipičnih materijala poput svilenkastog pudera. U svojoj je izvedbi autorica izuzetno minuciozna«, rekla je između ostalog Elezović, posebno naglasivši kako je pri izradi mape »Voda« autorica iskazala visoku ekološku svijest, koristeći prirodne materijale. Tihana Karlović prisjetila se izrade mape rekavši kako je sve trajalo duže od plana ne samo zbog korone, već i zbog činjenice da je uvijek vrlo zahtjevno kroz umjetnički čin govoriti o nečemu što voliš i što je dio tebe, a to njen zavičaj za nju svakako jest.


Mape kao priznanja
Poseban dio predstavljanja bila je podjela primjeraka ove grafičke mape koju je predsjednik GKR-a Milutin Burić podijelio onima koji su u posljednjih petnaestak godina dali bitan doprinos radu ove ugledne kiparske institucije. Tako su priznanja u obliku umjetničkog rada Tihane Karlović dobili: Ministarstvo kulture i medija, Primorsko-goranska županija, općine Lokve, Fužine, Brod Moravice, Mrkopalj, Skrad i Ravna Gora, gradovi Čabar, Delnice i Vrbovsko, Hrvatske šume, Miteh d.o.o., Karloline Lič, Mala hidreoelektrana Zeleni vir, HEP, Gorangraditeljstvo, OŠ Rudolfa Strohala Lokve, Pop & Pop, Udruga ljubitelja lokvarskih starina, KD Lokvarka, GEC pilana, Edo Cenčić, Bogumil Mihelčić, Željko Malnar, Vid Arbanas, Novi list, Radio Rijeka, Radio Gorski kotar, Pina Čehić, Goran Vranić te Božidar Pleše, najstariji član Umjetničkog savjeta GKR-a, koji je uime nagrađenih i zahvalio na ovom lijepom znaku pažnje.


Od Teologije do Akademije


Tihana Karlović rođena je 1985. godine u Rijeci. Diplomirala je 2010. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, područnom studiju Teologija u Rijeci s temom »Umjetnost i duhovnost«. Godine 2011. diplomirala je i na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Likovna pedagogija kod red. prof. Maje Franković na katedri za grafiku, a 2014. godine završila je jednogodišnji poslijediplomski studij Interdisciplinarna grafika na Akademiji likovnih umjetnosti Eugeniusza Gepparta u Wroclavu (Poljska). Izlagala je na više od pedeset skupnih i petnest samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoj je rad dobila više nagrada i priznanja.