Prepirka

Gradonačelnik Vrbovskog odgovara državnoj tvrtki: ‘Hrvatske šume ne mare što je 40 radnika godinu dana bez plaće’

Marinko KrmpotićOdgovor Hrvatskih šuma na »prozivke« vrbovšćanskoga gradonačelnika Dražena Mufića vezane uz poslovanje talijanskog poduzeća Europal u iznajmljenom prostoru Hrvatskih šuma te o bitnom padu šumskog doprinosa za većinu goranskih lokalnih samouprava, posebno baš za Grad Vrbovsko, izazvale su još jednu reakciju prvog čovjeka Vrbovskog.


– Iako zaista nemam vremena polemizirati, jednostavno moram odgovoriti na smiješan odgovor iz Hrvatskih šuma. Zanimljivo je da u odgovoru oni uopće ne spominju činjenicu da punih godinu dana taj pogon ne radi i da četrdeset radnika nije dobilo plaću, osim pomoći države vezano uz koronu. O tome ni riječi, već samo opravdanje da oni ne mogu ući u pogon i raskinuti ugovor. Kako ne mogu, kad je iz ugovora koji su s talijanskim zakupcem Europalom potpisali potpuno jasno da – piše u prvoj točki – ako zakupnik ne plaća zakupninu, zakupac može bez problema raskinuti ugovor!


Umjesto toga, čeka se da FINA pokrene stečaj što je jako loše jer, znajući koliko u Hrvatskoj znaju trajati stečajni postupci, sve skupa može se razvući na niz godina. Tragedija tog slučaja je da se tu radi o državnoj tvrtki koja svojim »poslovanjem« i nenaplatom najma svog prostora šteti samoj sebi, dakle i državi, te na kraju i Gradu Vrbovskom jer tih 40 zaposlenih ljudi ulazi u naš socijalni program u okviru kojeg smo im mi već i pomagali.
A svega toga ne bi bilo, samo da su u Hrvatskim šumama poštovali potpisane ugovore te ili raskinuli ugovor sa zakupcem koji, više nego očigledno, ne poštuje potpisane odredbe ugovora o najmu, jer niti plaća najam, niti zaposlenicima isplaćuje plaće, ili ga pak na neki način potaknuli da pokrene proizvodnju, možda je čak i sami pokrenuli jer za to imaju sve mogućnosti. Kad je pak riječ o isplati šumskog doprinosa koji je daleko od onog što je mogao biti, moram reći da sam siguran da nema tog stanovnika Gorskog kotara koji ne zna da drvo u šumi ne može ostati više od godinu dana.


Svakako to znaju i u Hrvatskim šumama, ali su se ipak odlučlili na to da ne upregnu ama baš sve potencijale i riješe te vjetroizvale u godinu dana, već su to razvukli na nekoliko godina stvorivši time takvo stanje da je cijena tih sortimenata bitno pala, što se odrazilo i na daleko manju zaradu za Hrvatske šume, indirektno i na daleko manji šumski doprinos.


I tu opravdanja nema jer su, što god oni tvrdili, takvim poslovanjem nanijeli štetu svima: sebi, državi čije su poduzeće te Gradu Vrbovskom, zaključuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.