NEIZVJESNO

Gradonačelnici Čabra, Delnica i Vrbovskog još bez većine u gradskim vijećima. Mogući su i – novi izbori

Marinko Krmpotić

Iako nema još službene potvrde, NL Volimo Delnice natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću trebao bi ostvariti zajedno s HDZ-om, s kojim su surađivali i u prošlom mandatu. Hoće li s njima nastaviti suradnju i Dražen Mufić, još nije poznatoDELNICE, ČABAR, VRBOVSKO – Sredina ovog mjeseca trebala bi biti i vrijeme kad će biti formirana i Gradska vijeća u trima goranskim gradovima – Čabru, Delnicama i Vrbovskom.


I dok su sva Vijeća goranskih općina ili već formirana (Fužine, Brod Moravice, Skrad) ili se taj čin tek očekuje (Ravna Gora, Lokve, Mrkopalj) ovog ili narednog tjedna kod gradova je stanje puno neizvijesnije, ponajprije stoga jer niti jedna stranka ili lista prijavljena na izbore nije uspjela ostvariti natpolovičnu većinu u broju članova budućih Gradskih vijeća. To pak znači da su nužni dogovori, pregovori i razgovori oko službenih ili neslužbenih koalicija.


A tu uvijek ima svega i svačega, od realnih do nerealnih zahtjeva za, primjerice, mjestom predsjednika Vijeća pa do činjenice da često jedan jedini mandat može biti iznimno bitan te utjecati na izbor vlasti i upravljanje određenom sredinom daleko više od malog broja glasova osvojenih tijekom izbora. No takva je i to jest demokracija…


Dogovor u Delnicama
Kako stvari sada stoje, jedina gradska sredina u kojoj su stvari već posložene jesu Delnice gdje bi konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća trebala biti održana ovog četvrtka. Na tu sjednicu s najvećim brojem osvojenih vijećničkih mjesta – konkretno pet – dolazi Lista nezavisne stranke Volimo Delnice. Četiri mandata ima koalicija SDP-PGS, dva mjesta ima HDZ, a po jedno ide Listi birača Davorina Klobučara, odnosno koaliciji HSP-DP. Službenih izjava niti od jedne stranke još nema, ali navodno je već sve dogovoreno između NL-a Volimo Delnice i HDZ-a čije bi udruživanje i suradnja – formalna ili neformalna – donijela sedam od 13 mjesta što je dovoljno za natpolovičnu većinu. Ta suradnja ne bi bila nimalo čudna jer su baš ove dvije stranke i prošli mandat provele na taj način pri čemu je HDZ imao mjesto predsjednika Gradskog vijeća pa je nastavak te suradnje primjer kontinuiteta. Naravno, ovom bi dvojcu dobro došao još poneki glas, a na njega tek možda mogu računati kod Klobučara, odnosno – manje vjerojatno – kod HSP-DP-a, dok će SDP-PGS ostati oporba pri čemu se treba nadati da će taj posao, kao i u prošlom mandatu, raditi vrlo kvalitetno. Naravno, sve su ovo pretpostavke, a to znači da može doći i do potpuno drugačijeg razvoja situacije. Najbolje je, dakle, pričekati četvrtak i konstituirajuću sjednicu.


Tjedan dana kasnije, točnije 16. lipnja u Čabru te 17. lipnja u Vrbovskom bit će održane i konstituirajuće sjednice tih Vijeća. Hoće li biti uspješne, tek ćemo vidjeti. Štoviše, za Gradsko vijeće Čabra uspjeh prve sjednice je upitan, rekao nam je uvjerljivi pobjednik izbora za gradonačelnika, mladi Antonio Dražović (Živi zid), koji napominje da se već nekoliko dana pregovara, ali dogovora za sada nema.


Neizvjesno u Čabru i Vrbovskom


– Mjesto predsjednika Vijeća mnogima je bitno i tek ćemo vidjeti kako to biti riješeno. Meni kao gradonačelniku svakako je važno da moji prijedlozi prolaze kod Vijeća kako bih mogao realizirati zamišljeno. Ako prva konstituirajuća sjednica ne bude uspješna, u kolovozu imamo drugu mogućnost, a treća i završna bit će u rujnu te ako i ona bude neuspješna, ići će se na nove izbore za Gradsko vijeće, rekao je Dražović, koji bez obzira na sve ostaje gradonačelnik, a na trinaestero je vijećnika da se ili dogovore ili Čabrane iznova upute na birališta. Da dogovor neće biti jednostavan, upućuje i raspored čabarskih vijećničkih mjesta – najviše (četiri) vijećnika, ima SDP, po tri imaju Lista Antona Dražovića i HDZ, dva drži dr. Dinko Štimac te jedno Mostov kandidat Alain Stojan Leskovar. Tko će s kim i kako, teško bi bilo reći i na državnoj razini, a kamoli u Čabru gdje su uz političke stavove uvijek u igri i tipične malomišćanske priče o tome tko će koga i tko je komu…
Slična neizvjesnost vlada i u Vrbovskom. Tamo je od 13 vijećničkih mjesta čak šest osvojila Lista aktualnog gradonačelnika Dražena Mufića.


No tih šest nije dovoljno jer im za natpolovičnu većinu nedostaje još bar jedan glas. A do njega mogu doći tako što će privući nekoga od sedmero preostalih vijećnika pri čemu najviše mjesta (tri) ima SDP, dok HDZ i SDSS imaju po dva vijećnika. Što će biti, iznimno je teško reći. U proteklom mandatu Lista Dražena Mufića uz sebe je imala HDZ i PGS, pa je premoć bila očita. Logično bi bilo da se suradnja NL-a Dražena Mufića i HDZ-a nastavi, ali gradonačelnik Mufić napominje da nikoga ništa neće moliti.


– U osnovi sam optimist i smatram da će naši prijedlozi biti prihvaćani te da će Vijeće kvalitetno raditi. No ako ne bude tako, ići će se na nove izbore, što i ne mora biti ništa strašno, smatra gradonačelnik Dražen Mufić.


SDP ima najviše vijećnika, ali najmanje utjecaja


Svakako je zanimljiv i pogled na stranačku zastupljenost među 39 vijećnika u tri goranske gradske sredine. Najviše vijećnika imaju nezavisne liste, čak 14 – u Delnicama je to petero vijećnika NL-a Volimo Delnice i jedan Davorina Klobučara, u Vrbovskom šest vijećnika Dražena Mufića, a u Čabru dva vijećnika dr. Dinka Štimca. Najjača stranka u trima goranskim gradovima je SDP s ukupno 11 vijećnika (po četiri u Delnicama i Čabru te tri u Vrbovskom), ali na njihovu žalost najvjerojatnije će svi oni biti u oporbi. HDZ u trima gradovima ima samo sedam mandata (Čabar tri, Delnice i Vrbovsko po dva), ali će gotovo sigurno sudjelovati u provođenju vlasti u Delnicama te lako moguće i u Čabru te Vrbovskom.


Dakle, imaju manje vijećnika od SDP-a, ali puno više utjecaja. Od ostalih stranaka najuspješniji je Živi zid, koji u Čabru ima tri mjesta, SDSS u Vrbovskom drži dva mandata, a po jedan u Delnicama ima koalicija HSP-DP, odnosno Most u Čabru.