Ulaganje u mlade

Grad Vrbovsko kupio autobus za prijevoz srednjoškolaca u Moravice: ‘Problem riješen i prije nego se pojavio’

Marinko Krmpotić

Novi autobus s 30 sjedala namijenjen je prijevozu učenika na relaciji Vrbovsko –Jablan – Ravna Gora – Kupjak – Skrad – Brod Moravice – MORAVICE – Dio goranskih srednjoškolaca koji pohađaju Željezničku tehničku školu Moravice od jučer ima osiguran prijevoz do škole i to zahvaljujući Gradu Vrbovskom, koji je kupio novi autobus s 30 sjedala namijenjen ponajprije prijevozu učenika na relaciji Vrbovsko – Jablan – Ravna Gora – Kupjak – Skrad – Brod Moravice – Moravice. Iz spomenutih mjesta školu u Moravicama pohađa čak 32 srednjoškolca kojima dosadašnja dva manja autobusa (21 i 17 mjesta) nisu bila dovoljna, pa se Grad odlučio za novo ulaganje, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Dobra odluka


– Prije četiri godine kupili smo dva minibusa od kojih je jedan bio namijenjen prijevozu srednjoškolaca i ostalih putnika prema Karlovcu, a drugi za ovu goransku liniju vezanu za srednjoškolce. Da smo donijeli dobru odluku, jasno je po stalnom rastu broja učenika u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice, koja je u ovom trenutku po broju učenika najveća goranska srednja škola. Štoviše, taj interes stalno raste te kad smo ove godine shvatili da s područja Ravne Gore, Skrada i Broda Moravice imamo 32 polaznika ŽTŠ-a Moravice, odlučili smo kupiti autobus od trideset mjesta. Autobus je kupljen, u tijeku je preuređenje i prilagođavanje prijevozu učenika te će s vožnjom započeti za mjesec dana, a dotad smo iznajmili još veći autobus koji ima 36 sjedećih mjesta i koji će voziti učenike u školu, govori gradonačelnik Mufić dodajući da razmišljaju i o mogućnosti kupnje tog, većeg autobusa pri čemu bi se onda odlučili za prodaju najmanjeg autobusa koji ima 16 plus jedno mjesto.


– Sredstva za samu kupnju osigurali smo iz proračuna Grada Vrbovskog i Komunalnog društva »Komunalac«, a u troškovima prijevoza s određenim dijelom sredstava sudjeluje i Primorsko-goranska županija, ali ne i okolne lokalne samouprave kroz koje autobus prolazi, što je šteta jer je ipak riječ o učenicima s njihova područja. Naravno, ove autobusne linije nisu ekonomski isplative, ali smatramo da se za to u proračunu mora naći sredstava jer je to direktan primjer konkretnog ulaganja u mlade ljude, u ovom slučaju srednjoškolce, što je jedino pravo i smisleno ulaganje. Uz to, ovim ulaganjima mi potičemo i kvalitetan rad ŽTŠ-a, u kojem je zaposleno pedesetak ljudi pa i na taj način doprinosimo razvoju našeg kraja, rekao je gradonačelnik Mufić.


Dodatna kvaliteta
Borivoj Dokmanović, ravnatelj ŽTŠ-a Moravice, ističe da kupnja novog autobusa za ŽTŠ znači iznimno puno.


– Praktički je Grad Vrbovsko problem riješio i prije no što je do problema došlo. Naime, nakon jako dobrih rezultata upisa ustanovili smo da iz okolnih mjesta imamo čak 32 učenika za što postojeći minibusevi nisu bili dovoljni. Novi autobus taj problem rješava i podiže kvalitetu i poboljšava uvjete rada u našoj školi koja nudi mogućnost školovanja za tehničara za megatroniku, CNC operatera i tehničara za računalstvo te ekonomski smjer i zanimanja vezana za željeznički promet, rekao je Dokmanović istaknuvši da je novoupisanih učenika u ŽTŠ 46, dok je ukupan broj učenika ove srednjoškolske ustanove 156.


Radnim danom školski, vikendom turistički autobusi


Kupnjom novog autobusa Komunalac Vrbovsko ima već pažnje vrijedan vozni park u kojem su dva minibusa te jedan od 30 mjesta, a možda mu se pridruži i ovaj s 36 mjesta! Glavna namjena svih tih autobusa ponajprije je prijevoz učenika i mještana, ali, ističe gradonačelnik Mufić, postoji mogućnost njihova korištenja i u druge svrhe.


– S poduzećem Jarun Ideja, koje je iznajmilo restoran Kamačnik, razgovaramo o mogućnostima da tijekom vikenda naši autobusi prevoze izletnike iz Zagreba prema Kamačniku, a spremni smo i na druge slične poslove, najavio je gradonačelnik Mufić.