Novo ulaganje

Grad se za pola milijuna kuna riješio zgrade u Vrbovskom, zagrebačka tvrtka tamo planira graditi hotel

Marinko Krmpotić

S radovima na obnovi i preuređenju objekta, vrijednim oko 2 milijuna kuna, obitelj Janković planira krenuti krajem proljeća te bi već 2022. Vrbovsko trebalo dobiti svoj prvi hotel, kapaciteta četrdesetak sobaVRBOVSKO – Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i Nika Janković, direktorica zagrebačkog poduzeća »Gorski kotar – Bijela kosa«, jučer su u Vrbovskom potpisali ugovor o kupoprodaji ovećeg stambenog objekta kojeg zagrebačko poduzeće namjerava obnoviti, preurediti i pretvoriti u hotel s najmanje tri zvjezdice. Pojašnjavajući tu ideju, Ivan Janković, jedan od predstavnika spomenutog poduzeća, naglasio je kako je tvrtka osnovana pred nekoliko mjeseci s temeljnim ciljem izgradnje i upravljanja hotelom koji će nuditi mogućnost smještaja u četrdesetak soba.


– Osnovni projekti su ili gotovi ili pri samom završetku i krajem proljeća ove godine očekujemo početak prvih radova na obnovi i preuređenju objekta koji smo kupili, a rok izgradnje kreće se u okvirima od 15 do 18 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora o izvođenju radova, mada vjerujemo da sve planirano može biti gotovo i za 12 mjeseci, a to bi trebalo značiti da bi u 2022. godini Vrbovsko trebalo dobiti svoj prvi hotel. Ukupna investicija, po sadašnjim proračunima, kreće se na razini od 2 milijuna eura, pri čemu je moguće da ta svota bude i veća jer je pri obnovama ovakvih zgrada to uvijek moguće – rekao je Janković dodavši kako će novac biti osiguran iz vlastitih sredstava, kreditima banaka te, bude li moguće, sredstvima iz EU-fondova.


Gabariti ostaju isti


Arhitekt Damir Berjanović, koji vodi stručni dio posla vezan za obnovu, napomenuo je kako će glavni projekt biti gotov za mjesec dana.
– Objekt će ostati u sadašnjem obliku, a promjena će biti na vanjskom izgledu i krovištu te, naravno, u unutrašnjosti koja će biti prilagođena potrebama hotelskog smještaja, a to znači da će biti uređene sobe, restoran i sve ostalo što je nužno za hotel s tri zvjezdice. Iskustva s ovakvim objektima već imamo jer smo radili slične obiteljske hotele u Skradinu i Malom Lošinju pa smo na jedan način specijalizirani za te manje obiteljske hotele, a ovaj će objekt s četrdesetak soba biti do sada naš najveći objekt ovakve vrste – istaknuo je Berjanović.
Zadovoljstvo pri potpisu ugovora naglasio je i čelni čovjek Vrbovskog, gradonačelnik Dražen Mufić, istaknuvši kako su objekt prodali zagrebačkom poduzeću za 501.000 kuna, a ulaganja vezana za izgradnju hotela, odnosno turizam, jako odgovaraju planovima razvoja Grada Vrbovskog.


Interes za Bijelu kosu


– Turizam se na našem području uočljivo razvija tijekom nekoliko posljednjih godina, a mi kao lokalna samouprava nastojimo ulaganjima u infrastrukturu stvoriti što bolje uvjete za sve koji se bave turizmom, kao i za dolazak potencijalnih ulagača. Po broju noćenja mi na području Gorskog kotara još uvijek nismo u vrhu, a razlog je upravo nedostatak smještajnih kapaciteta što se može promijeniti baš ovim i ovakvim ulaganjima pa nam je dolazak obitelji Janković drag i nadamo se da će oni ostvariti svoje ideje o što skorijem početku rada njihovog hotela.


Bio bi to prvi hotel na području Grada Vrbovskog, iako postoje još dva projekta koja nažalost još nisu realizirana, odnosno zaživjela. Vjerujemo kako će naš kraj u sve većoj mjeri privlačiti ulagače jer imamo raznolike prirodne ljepote koje sežu od 150 metara nadmorske visine, na koliko se nalazi prekrasna Kupska dolina, pa do gotovo tisuću metara nadmorske visine Bijele kose, koja je idealna za skijalište i za koju ovih dana također bilježimo zanimanje potencijalnih ulagača«, rekao je gradonačelnik Mufić zaželjevši da Vrbovsko što prije dobije svoj prvi hotel.


Stanari zbrinuti


Zgrada u kojoj će u budućnosti biti hotel donedavno je bila stambena zgrada u vlasništvu Grada Vrbovsko i u njoj je bilo šest stanova. Troje stanara, rekao je gradonačelnik Mufić, već je premješteno na nove lokacije, a za preostalo troje rješenje će se naći u preuređenju jedne kuće u Vrbovskom za čiju će kupnju biti iskorišten novac koji je Grad dobio prodajom zgrade koja će uskoro postati prvi hotel u Vrbovskom.